Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Elítélték az afroamerikai tinédzsert szitává lövő rendőrt
2018-10-06 11:24:43
Elítélték az afroamerikai tinédzsert szitává lövő rendőrt

Elítélték az afroamerikai tinédzsert szitává lövő rendőrt

A 17 esztendős Laquan McDonald halála – amelyet a rendőrség kamerája rögzített – 2014-ben a rendőri brutalitás elleni zavargásokat váltott ki Chicagóban.

 

A város rendőrfőnökét elbocsátották, és az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított a rendőri erőszak ügyében. Van Dyke rendőr a per idején – óvadék ellenében – szabadlábon volt, ezt a lehetőséget az esküdtszék döntése után megvonták tőle. „Ez tragédia és nem gyilkosság volt” – mondta záró védőbeszédében a rendőr ügyvédje, azzal érvelve, hogy kliense veszélyben érezte az életét, McDonald ugyanis egy nagy késsel közelített felé.

 

A vád képviselője viszont leszögezte: ezt a momentumot a rendőrségi kamera nem rögzítette, tehát a veszélyeztetettség érzete mint motívum nem fogadható el, ugyanakkor – tette hozzá – a vádlott túlságosan is gyorsan rántott fegyvert, és az esetleges fenyegetésre aránytalan választ adott. Az ítéletet a bíró várhatóan október 31-én hirdeti ki.

 

Laquan McDonald halála után nemcsak Chicagóban, hanem szerte az Egyesült Államokban tüntetéssorozat söpört végig a rendőri brutalitás ellen. 2015-ben 18 rendőr ellen emeltek vádat intézkedés közben elkövetett gyilkosság miatt. 2017-ben csökkent a rendőri erőszak aránya, már csak 7 rendőr ellen emeltek vádat.

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, ...
Bővebben >>