Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Elítélték Kövért, mert megsértette a szólásszabadságot
2016-05-18 14:15:49
Elítélték Kövért, mert megsértette a szólásszabadságot

Elítélték Kövért, mert megsértette a szólásszabadságot

A Bíróság Nagykamarája egyhangú határozatban állapította meg, hogy a házelnök intézkedései megsértették Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka képviselők szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket.

 

Kövér Lászlónak, a magyar országgyűlés elnökének vitatott intézkedéseit tették szóvá az LMP és a PM politikusai, amivel szemben idehaza már nem maradt jogorvoslati fórum, ezért fordultak a strasbourgi bírósághoz. Az uniós ítélet szerint sérült a hat ellenzéki politikus véleménynyilvánításhoz és jogorvoslathoz fűződő joga.

 

 

Az LMP két politikusának, Szél Bernadett jelenleg is aktív és Lengyel Szilvia volt országgyűlési képviselőnek akkor sérült a véleménynyilvánítás szabadsághoz és jogorvoslathoz fűződő joga, amikor az egyik parlamenti ülésen molinó kifeszítésével tiltakoztak az oligarchákra szabott földtörvény ellen és ezért a házelnök egyrészt szankciókat alkalmazott velük szemben, másrészt nem adott ezek ellen jogorvoslati lehetőséget.

 

A párt elvárja Kövér Lászlótól, hogy fogadja el a mostani döntést, és a továbbiakban semmilyen esetben ne próbálja meg korlátozni a képviselők szólásszabadságát.

 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) is üdvözli a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, amelyben az áll, hogy a párt politikusainak igazuk volt, amikor azt állították, hogy a Kövér László elnökölte Országgyűlés, illetve a Fidesz-kormány jogtalanul korlátozta képviselőinek szólásszabadságát.

 

Emlékeztetőül: 2013. április 30-án Karácsony Gergely és Szilágyi Péter tartottak fel egy közel 2x2 méteres transzparenst, amelyen a Fidesz logójára azt írták: „Loptok, Csaltok, Hazudtok.”  Ugyanabban az évben, május 21-én pedig Szabó Rebeka és Dorosz Dávid tiltakoztak a trafiktörvény módosítása ellen egy transzparenssel, amelyen az állt: "Itt nemzeti dohánymaffia működik". Mindkét esetben Kövér László házelnök súlyos pénzbüntetéseket vetett ki az érintett ellenzéki képviselőkre.

 

Az a bírósági döntés is egyhangúlag született, hogy az államnak kötelessége visszatérítenie a képviselőknek az általuk befizetett büntetéseket és ezen felül még kártérítést is kell fizetnie.

 

Kertész Z István

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>