Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Andrea napja van.
Éljen az állam, éljen a párt: kétféle tankönyvből lehet majd választani
2013-12-17 09:50:02
Éljen az állam, éljen a párt: kétféle tankönyvből lehet majd választani

Éljen az állam, éljen a párt: kétféle tankönyvből lehet majd választani

Miután Orbán Viktor államosította az önkormányzati iskolákat, megmondta, hogy mi legyen a helyi tantervekben és centralizálta a könyvterjesztést, most a tankönyvpiac kerül sorra: nemsokára a szaktanárok tantárgyanként és évfolyamonként csak két tankönyvből választhatnak. A tanárok szakmai szabadsága ennek köszönhetően tovább csökken és nehezebb lesz a diákok képességeihez, műveltségéhez, családi viszonyaihoz igazítani a tananyagot.


- Összesen kétféle tankönyvből választhatnak a közeljövőben az állami iskolák tanárai és a szülők. – irányozza elő a tankönyvek fejlesztését, kiadását és elosztását államosító törvényjavaslat, amit vasárnap terjesztett a parlament elé Balog Zoltán miniszter. A tárcavezető sürgős eljárást kért, hogy január 1-jén már hatályba is tudják léptetni.


A tankönyvpiac részleges államosítása több kiadót és nyomdát is veszélybe sodorhat. Mivel sok a homályos megfogalmazás a törvényjavaslatban, ezért nem derül ki az sem, hogy pontosan hogyan fogják kifejleszteni az új tankönyveket, hol fogják nyomni őket és a piacon lévő, magánkézben lévő kiadóknak marad-e még valamilyen szerepük.


Egy fővárosi gimnázium igazgatója elmondta, hogy az iskolájukban működő, az adott tantárgyat tanító pedagógusokból álló munkaközösségek csak hosszú előkészítés után választják ki az induló évfolyamoknak a tankönyveket. Figyelembe véve a tanárok módszereit, hogy milyen szinten állnak a különféle általános iskolákból érkező diákok és a szülők anyagi lehetőségeit.
- Van, aki a gazdagon illusztrált könyvekkel próbálja megszerettetni a tantárgyat, van, aki a továbbtanulásra fókuszálva a gazdag ismeretanyagot részesíti előnyben. – nyilatkozta az igazgató.
A minisztérium hivatalos tankönyvjegyzékében jelenleg a különféle évfolyamoknak összesen 157 olyan könyv található, amelynek a címében benne szerepel a történelem szó. A fent említett gimnáziumban eddig egy tantárgyból 4-5 féle tankönyvet rendeltek az iskolában a szülőkkel is egyeztetve.


Radó Péter oktatáskutató szerint a széles tankönyvválaszték nem luxus, hanem azt a lehetőséget biztosítja, hogy a tanárok rugalmasan tudjanak illeszkedni a diákok képességeihez, lehetőségeihez, tudásszintjéhez. Szerinte a tankönyv már csak egy segédeszköz a sok közül, a pedagógusnak pedig azért kell a módszertani szabadságot biztosítani, hogy a piacon lévő könyvek vagy digitális tananyagok közül a legjobbat, a legmodernebbet választhassák ki.


Sajnos a tanárok nem mernek ellenkezni. Miután az állam átvette az iskolákat, a pedagógusok a korábbiakhoz képest is kevésbé mernek felszólalni és elmondani az véleményüket egy adott témában.


forrás: HVG
fotó: Koszticsák Szilárd


VID

Utoljára frissítve: 2013-12-17 09:49:54

További híreink
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Mit mutat a pénzügyek jövője a kereskedők számára?
A technológia folyamatosan fejlődik, pláne a digitális és pénzügyi világban. Ezzel valószínűleg nem mondtunk újdonságot, viszont az is egyértelműen látszik, hogy a fejlőd...
2024-04-09 17:47:05, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj miatt mondták fel – írja a Hvg. A 27 bérlőből mindössze 4 fog...
2024-04-04 17:38:50, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>