Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Ellenzéki együttműködést sürget a budapesti olimpia ellen az LMP
2017-01-18 20:30:57
Ellenzéki együttműködést sürget a budapesti olimpia ellen az LMP

Ellenzéki együttműködést sürget a budapesti olimpia ellen az LMP

Az LMP sajtóközleményét Csárdi Antal fővárosi képviselő és Ferenczi István a párt közösségi részvételi szakszóvivője, országos elnökségi tagja szignálta. Mivel a tervezett budapesti olimpia nem csak a fővárost érintené, ezért Ferenczi Istvánt kérdeztük a részletekről.

 

Ezek szerint az LMP olimpiaellenes lenne, sőt a többi jelentősebb ellenzéki pártot is erre biztatja?

 

–Egyáltalán nem vagyunk az olimpia ellen, sőt a sportolás fontosságára nem csak most, hanem mindenkor felhívjuk a figyelmet. Azonban az ország gazdasági ereje nem teszi lehetővé, hogy a nem túl távoli jövőben ilyen költséges eseményt rendezzen meg. Nem szeretnénk szembeállítani a sportot a mindennapi élet szükségleteivel, de az olimpia hatalmas, ma még meg sem becsülhető összegeket vonna el más, a lakosság legnagyobb részét érintő életbe vágóan fontos dolgoktól.

 

Egy hét év múlva megrendezésre kerülő olimpia ennyire érzékenyen tudná érinteni az ország pénzügyeit?

 

–Igen, a becslések most 774 milliárd forintnál tartanak, de ha körbenézünk az elmúlt időszak olimpiái között, akkor szinte mindenhol a másfélszeresétől a két és félszereséig nőttek a tervezett és a bekövetkezett összegek. Ezért az LMP 2700 milliárd forinttal kalkulál, amit nem csak Budapestnek, hanem az egész országnak kellene állnia.

 

A magyar élsportolók a sok eredményes szereplés után nem érdemelnének meg egy hazai pályát, hazai olimpiát?

 

–Minden elismerésünk az élsportolóké, és támogatásukat, beleértve az anyagit is, kiemelten fontosnak tartjuk. De a legjobb sportolóink maguk se várhatják el, hogy ilyen, erőn felüli költekezésbe bonyolódjon bele az ország. Ezenkívül támogathatunk kisebb világversenyeket is, de az olimpiára hét év múlva sem áll majd készen az ország. És azt se mondjuk, hogy soha ne legyen hazai ötkarikás játék, de most csak távolabbi jövőt tudnánk elképzelni.

 

Nem gondolja az LMP, hogy rengeteg sportbarátot fog maga ellen hergelni ezzel a véleményével?

 

–Egyáltalán nem! A sportolók is többnyire családban élnek, és barátaik is vannak, akik mind negatívan vagy kifejezetten kellemetlenül érintettjei is lehetnek ennek a megaberuházásnak. Az általunk saccolt 2700 milliárd forintos bekerülési végszámlából számos, ennél sokkal fontosabb dologra köthetnénk. Egy egyszeri – bár jelentős – világesemény helyett sokkal többet jelenthetne – összehasonlításul – 100 ezer új bérlakás! Persze más hasonlatokat is felhozhatnánk, de maradjunk csak ennél! Ez az egész országban nagyságrendileg rendezhetné a ma nagyon is meglévő lakhatási válságot. Gondoljunk a devizahitelesek problémáira, a drága és egyre drágább albérletárakra, a hajléktalanság felszámolására, vagy a gazdaságot is élénkíteni képes országon belüli munkaerő-mobilitásra! Csak ez az egy tétel hihetetlenül sok embert érintene, még azokat is, akik ezt ma még nem is gondolnák magukról!

 

De nagyon szép látványtervek is készültek, amiket szinte mindenki csodálattal néz, meg az olimpia profitot is hozhat?

 

–Ha módunk lesz rá, akkor bemutatunk mi is szép látványterveket az újonnan épített társasházakról, amelyek zöld kertjeiben mosolygós gyermekeket és nyugodt életet élő idősebbeket jelenítenénk meg. És az is lehet profit, ha az olimpiára szánt forrást kórházak fejlesztésére és azok jobb működtetésére vagy az egészségesebb életmód, például a tömegsport fejlesztésére költjük.

 

Kertész Z István

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>