Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Élőlánc védte a Csepeli Munkásotthont
2015-06-25 16:41:23
Élőlánc védte a Csepeli Munkásotthont

Élőlánc védte a Csepeli Munkásotthont

A Csepeli Munkásotthon Alapítványt 1990-ben tíz csepeli vállalat hozta létre, melyek nagy többsége az elmúlt 25 éves időszakban jogutód nélkül megszűnt, vagy magánosítás során vesztette el alapítói jogát. A törvény értelmében helyettük az alapítói jogot a Fővárosi Bíróság gyakorolja.

 

A törvénymódosítás lényege, hogy a jövőben ne a bíróság gyakorolja az alapítói jogokat, hanem a helyi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság. Ez azt jelentené, hogy a Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ a kerület önkormányzatának irányítása alá kerülne.

 

Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kiemelte, hogy az alapítvány önálló jogi személy, közhasznú civil szervezet s mint ilyen, – elődeihez híven – ragaszkodik a függetlenségéhez, meg kívánja őrizni az intézményi autonómiát, és a munkásotthon szellemiségét is.

 

 

Szenvedélyes szavakkal emelte ki, hogy a szociáldemokraták és a különböző szakszervezetek támogatásából és a csepeli munkások önerejéből épült Csepeli Munkásotthon 95 éve szolgálja a csepelieket. Működésének első évtizedében komoly harcot kellett folytatnia az akkori községi vezetéssel, amely meg akarta szerezni az intézményt. A hosszú évtizedeket megélt, s a nehezebb időszakokat is konokul átvészelt intézmény az utóbbi években egyre nehezebb körülmények között is őrizte függetlenségét, és az alapítók akaratához híven szolgálta a csepeliek kulturális igényeit.

 

Kultúréletünk fő intézményeként a munkásotthon ma is egyedülálló értéket képvisel. Helyi védettséget élvező szecessziós színháztermünk, koncertjeink, színházi előadásaink, állandó és időszaki kiállításaink, zenei, kézműves és egyéb klubjaink mellett színvonalas mozgásművészeti lehetőségeket is biztosítunk minden korosztálynak. Több kedves tagunk most is megjelent ezen az eseményen. Országos rendezvényeinkkel pedig nagymértékben hozzájárulunk kerületünk jó hírnevének erősödéséhez.

 

Határozottan tiltakoznak a csepeli önkormányzat szándéka ellen, mivel a 2010 óta hatalmon lévő vezetése próbálja megszerezni az intézmény feletti irányítást. Ezért öt évvel ezelőtt megvonták a kulturális központtól a támogatást, igyekeztek ellehetetleníteni a működésüket.

Ennek ellenére Csepel jelenlegi vezetőinek az utóbbi öt évben sem hatalmi szóval, sem fenyegetéssel nem sikerült rátenni a kezüket a Munkásotthonra.

 

Ám most Németh Szilárd törvényjavaslatot terjesztett az országgyűlés elé, hogy a Csepeli Munkásotthon alapítói jogait a jövőben ne a bíróság, hanem a helyi önkormányzat gyakorolhassa. Amennyiben ezt a javaslatot az országgyűlés megszavazza, Csepel polgármestere szabad kezet kap a Munkásotthon önállóságának felszámolásában.

 

Az alapítvány képviselői s a jelenlévő szimpatizánsok határozottan állást foglaltak a kérdésben: egy esélyük van: a tiltakozás és amíg lehetőségük van, ki is állnak az igazukért, nem adják a Csepeli Munkásotthont.

 

Utoljára frissítve: 2015-06-29 14:44:35

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>