Eltűnik a kenyér a polcokról – legalábbis eddig megszokott formájában |
2017-06-22 16:00:16 |
Aki érintett és eddig nem hallott a változásról, már nem sok ideje maradt. Az új szabályozás ugyanis június 22-én lép életbe, melynek értelmében több termék összetevőjét lényegesen meg kell változtatniuk a pékeknek.
A rozskenyerek esetében idáig 40 százalék volt az elvárt rozstartalom, mostantól viszont már 60 százalék a minimum követelmény. Ennél kevesebb rozstartalommal kizárólag rozsos kenyér névvel lehet forgalmazni a pékárut, de ebben az esetben is az eddigi 15,1 százalékról 30 százalékra emelték a minimális rozstartalom mértékét.
A teljes kiőrlésű kenyereket is másként kell készíteni a jövőben. Mostantól kizárólag azok a termékek nevezhetők így, melyek bizonyítottan minimum 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Talán ez az egyik legnagyobb változás, idáig ugyanis már 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt tartalomtól így lehetett nevezni a termékeket.
A Graham kenyereknek minimum 90 százalékban kell graham lisztet tartalmazniuk, míg a tönkölykenyereknek 60 százalékos lesz a minimum tönkölyliszt-tartalom.
Aki eddig házi kenyeret vásárolt, a jövőben ne keresse a terméket, ez a megnevezés ugyanis eltűnik a boltokból. Helyette fehérkenyér, vagy búzakenyér megnevezéssel kell ellátni a kenyereket.
(forrás: index) |