Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Ez az október 23-a nem ad új lendületet az ellenzéknek
2016-10-20 16:40:24
Ez az október 23-a nem ad új lendületet az ellenzéknek

Ez az október 23-a nem ad új lendületet az ellenzéknek

Négy éve az ellenzéki oldal nemcsak kétpólusúvá vált tartósan (Jobbik és a baloldali-liberális pártok), hanem a balszárny tovább töredezett. Ez október 23-a előtt lényegében az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót jelentette, akik a kutatások alapján a teljes lakosság körében 1,2 millió szavazóval rendelkeztek. Ez valamelyest előrelépés volt 2010-hez képest (1 millió alatt voksoltak az MSZP listájára), de nem volt reális a választások ilyen formán történő megnyerése.

 

Ezt oldotta volna meg Bajnai akkori megjelenése, ami 2012. október 23-án bontott zászlót, a Haza és Haladás egyesület, a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom) és a Szolidaritás összefogásából jött létre. Céljuk a magukat demokratikus ellenzéknek nevező erők összefogása lett volna.

 

2016-ra minden megváltozott.

 

A mostani adatok azt mutatják (idei év összes közvélemény-kutatásának átlaga alapján), hogy kb. 2,3 millió szavazó lehet a kormányoldalon. Természetesen választási szituációban ez a szám valamelyest változhat, hiszen nem minden pártpreferenciával rendelkező megy el szavazni, és a bizonytalanok/rejtőzködők között is lehet olyan, aki a Fideszt választaná. Ez továbbra is jóval kevesebb, mint 2010-ben volt, de valamelyest nagyobb, mint két éve a választásokon.

 

Az ellenzék vezető ereje a Jobbik, 12 százalékos átlagtámogatottsággal és nagyjából 1 millió szavazóval, utánuk az MSZP 10 százalékkal, DK 4,7, Együtt 1,3, PM 0,4.

 

A Policy Agenda megjegyzi, négy évvel ezelőtt a baloldali/balliberális pártok számára október 23. egy új lendületet jelentett, a Fidesz tanácstalan volt.

 

„2016. október 23-a most nem tátható, hogy új lendületet adna az ellenzék számára. Érezhetően nincsen kész az a technológiai és politikai modell, amivel ráfordulnak a 2018-as választásokra. Ennek a modellnek az alapkérdése, hogy ’anti-Orbán’ szavazás lesz, azaz a választókkal elfogadtatják, egy cél van: Orbán Viktor és a Fidesz leváltása” – áll a tanulmányban.

 

(24.hu; kép: archív)

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>