Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Ez elég gáz: 600 milliárdra rúg a kár E.On-ügyben
2014-08-14 15:33:17
Ez elég gáz: 600 milliárdra rúg a kár E.On-ügyben

Ez elég gáz: 600 milliárdra rúg a kár E.On-ügyben

Hűtlen kezelés gyanújával a Demokratikus Koalíció is feljelentést tesz az E.ON gázüzletágának megvásárlása miatt - közölte sajtótájékoztatóján csütörtökön Szombathelyen Varju László, a párt országgyűlési képviselője.

 

- A hanyag döntéssel több száz milliárd forintos kár keletkezett, amiért azoknak akik a döntést meghozták, felelniük kell - jelentette ki Varju, 
majd emlékezetett arra, hogy a DK már a gáztározók visszavásárlásának időszakában jelezte, hogy a szerződés megkötését alapvetően kifogásolja, mert az százmilliárdos nagyságrendű kárt okozhat az országnak.

 

- A napokban egy peres eljárás kapcsán nyilvánosságra került hivatalos dokumentumok alapján elmondató, hogy a kár mértékét akkor alábecsülték, hiszen az a 600 milliárd forintot is elérheti - mondta. Az energiaszektort érintő első hibás lépés Varju László szerint a MOL részvénycsomagjának visszavásárlása volt, számítása szerint ez önmagában 150 milliárd forintos kárt eredményezett, hiszen már a vásárlás pillanatában jelentősen csökkent a részvények értéke.

 

 Az Átlátszó másfél évvel ezelőtt indított pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen, hogy megismerhessék az állami tulajdonú Magyar Villamos Műveknek az Eon földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő közgyűlésére kiadott mandátumot és az azt megalapozó előterjesztéseket.



"A Vagyonkezelő utolsó töltényig küzdött, hogy elzárhassa ezeket a nyilvánosság előtt, de mind első fokon, mind másodfokon, mind pedig a Kúria előtt nyertük a pert. Most pedig végül megkaptuk az iratokat is, amiket közzé is teszünk" - számolt be az Átlátszó.hu>>>  

 


A DK elnökségi tagja felhívta a figyelmet arra is: az állam vezetékhasználati jogokat adott át magántársaságoknak, amelynek szavai az lett az eredménye, hogy az olcsóbban beszerezhető gázból keletkezett nyereséget magánszemélyeknek, illetve offshore-cégeknek engedte át, így ez a három elem együtt, szerinte közel ezer milliárd forint értékű kárt okozott.

 

A politikus szavai szerint bármennyire is titkolja a részleteket (például az értékbecslést, a szerződés előkészítése során keletkezett szakmai anyagokat ) az állam, nem lehet a dolgot másképp kezelni, mint egy olyan esetet ahol nyilvánvaló károkozás történt, a károkozásnak pedig vannak felelősei, akiket el kell számoltatni - ezért teszi meg a DK a szükséges jogi lépéseket.

Utoljára frissítve: 2014-08-14 15:34:48

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>