Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ezer nap és néhány pár Tiszta Kéz a Kunigundán
2014-09-08 09:47:42
Ezer nap és néhány pár Tiszta Kéz a Kunigundán

Ezer nap és néhány pár Tiszta Kéz a Kunigundán

Pénteken ért az ezredik napjához a „Mindennapossá vált hírcsalások és hírmanipulációk elleni” demonstrációsorozat. Az ezredik napon a tüntetés elején az elemek elől menedéket biztosító, kis lakókocsi is megjelent. Az összegyűltek akkor még nem tudták, hogy a kis kocsinak a szervezők másnap újra nagy szerepet szántak. Az eseményen a kezdeményező Nagy-Navarro Balázs és Csillag Ádám rendező, krónikás is felszólalt.

 

A 2011. december 10-én, 21 napos éhségsztrájkkal kezdődött tüntetés tagjait nyugodtan nevezhetjük sajtószabadság-harcosoknak is. A tüntetés során, melyet Lomnici Zoltán Élő Gábor által elrendelt kitakarása indított el, a demonstrálók egyaránt részesültek jogi, és fizikai támadásokban is az intézmény felől. Bár Nagy-Navarro számos pert megnyert, azt mégsem mondhatnánk, hogy a jók elnyerték jutalmukat, a rosszak meg a méltó büntetésüket. Élő Gáborból az MNO főszerkesztője , a Chon-Bendit botrány felelőse, Papp Dániel pedig az MTVA hír- és hírháttér műsorok főszerkesztője lett. Őt pedig nem kisebb személy nevezte ki, mint a tüntetőket fény és hanghatásokkal kínzó -legalább is a tüntetők álláspontja és az LMP feljelentése szerint- Böröcz István, az MTVA egykori főnöke. Aki ma jól megérdemelt vezérigazgatói székében ül az NMHH-ban.

 

Az 1000-ik napon a tüntetők elhozták azt a 4 nm-es lakókocsit, mely az első napokban védte őket az elemek elől. Az MTVA épületéből -jogerős bírósági határozat alapján- jogszerűtlenül kitiltott szakszervezeti vezetőn kívül színművészek (Gilicze Márta, Kembe Sorel Arthur), újságírók (Sebő Gábor, Árpási Bence), óvónők, történészek, fizikusok és a legkülönfélébb szakma képviselői is tiltakoztak tűrhetetlenné vált közállapotok ellen. A szakszervezeti vezető szerint azonban bár nagyon szép, hogy a közmédia ügyéért a legkülönfélébb foglalkozást űző emberek összefogtak; ám másfelől szomorú, hogy nem azok állnak itt, akiknek az első sorban kellene azért küzdeniük, hogy Magyarországon szabadság és demokrácia legyen: az újságírók.

 

Nagy-Navarró eztán megemlítette Bucsek Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitányától kapott levelét. Aki a közmédia napja elleni demonstráció bejelentésének érdemi mérlegelés nélküli elutasításával köszöntötte az összegyűlt tiltakozókat. Bucsek úgy tűnik szereti ezt a formát, hiszen korábban a Szabó Gábor TUAREG által a Kossuth tér közepére bejelentett tüntetést próbálta így akadályoztatni, ám erről a magyar bíróságnak más véleménye volt. Azaz a magyar bíróságnak legalább volt róla véleménye, méghozzá őt elmarasztaló véleménye volt.

 Bucsek -nem szakmai- véleményem szerint ezzel ismét megsértette a 3/2013. (II. 14.) AB határozat minden érvét és hivatkozott pontját. Ugyanis elvileg jogvégzett emberként sikerült, nem érdemben hozott nyilatkozatával, a tüntetés lehetetlen céljára hivatkozva quasi betiltania a közügyekről szóló kollektív véleménynyilvánítás lehetőségét.

 

 

A folytatólagosan elszenvedett jogsérelmek ellenére Nagy-Navarro Balázs, azonban mégis háláját fejezte ki Bucseknek és a közmédiának is, mivel az ő asszisztálásuk nélkül mindez nem sikerülhetett volna. Az 1000 nap tanulságaként arról beszélt, hogy:

-Nincs nagyobb erő, mint a kimondott szó, és a tiszta- és puszta kéz!

És hogy:

-Kiderült, a hatalom jobban fél a felháborodott tisztességes emberektől, mint a verekedőktől.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban kifejtette, Magyarországon azért lehet még a bíróságokhoz fordulni, mert nincs még teljes diktatúra, és azért nincs még totális pártállam, mert vannak emberek, akik a bíróságokhoz mernek fordulni, illetve vannak olyan bírók, akik a jog és az emberek felé mernek fordulni.

 

A megosztott ellenzéki törekvésekre reagálva Sebő Gábor aktivista példáját emelte ki, aki bár a Szabadság téri tiltakozás ötletgazdája volt, mégis a médiában róla a legkevesebb szó esik.

Ne egymás kiszorításával és egymás pozícióba helyezésével töltsük el az időt; legyünk büszkék arra, ha valaki elkezd valamit!-zárta 1000-ik napon beszédét a tüntetés kezdeményezője.

Utána röviden Csillag Ádám rendező, krónikás szólalt fel.

Csillag Ádám, több száz órás anyaggal járult hozzá a közmédia archívumához és a Bős-Nagymarosi tárolóról szóló Dunaszaurusz c. filmét több millióan látták. Csillag már az elején, mikor a kormányzati eszmékkel szemben, inkább saját lelki-, szakmai- és gondolatvilágát választotta képviselni, a rendszer kitaszítottjává vált. Munkáját azóta csak tisztelői és rajongói által adott támogatásból tudja végezni. Kis kamerájával a hiteles tájékoztatás szimbólumává vált.

 


Az 1000-ik napon Ő képviselte a filmeseket a Kunigunda útjai táborban.

Rövid beszédében arról szólt, hogy bár 2010 óta be se teszi lábát az épületbe, de mégis megfelelőnek érzi személyét arra, hogy a szakma nevében megköszönje, amit egy 1000 évnek tűnő idő harc során a Tiszta Kezek Mozgalom tett.

 

A tüntetők eztán kihörpintették poharaikat, majd másnap a „Közmédia napján” csak azért is megtartották tiltakozó akciójukat.

 

VéDé

Utoljára frissítve: 2014-09-08 09:56:49

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>