Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Fantasztikus közmunkaprogram: egy kálvária története
2013-12-07 16:21:45
Fantasztikus közmunkaprogram: egy kálvária története

Fantasztikus közmunkaprogram: egy kálvária története

Hallgatom a kormánypropagandát, hogy milyen sikeres a közmunkaprogram, milyen sok ember él most már munkából és nem segélyekből, milyen fantasztikus a foglalkoztatási mutatószám, évtizedek óta nem dolgozott ennyi ember hazánkban.

 

 

 

Én biztos rossz környezetben élek, mert körülöttem egyre több a munkanélküli, az olyan középkorú, akik évek óta nem találnak munkát, de most egy volt főiskolai csoporttársam e-mailjét osztanám meg, aki évtizedekig az egykori a nemzeti légitársaságnál dolgozott, több nyelven beszél, számos nemzetközileg elismert tanfolyamot végzett, 50 éves elmúlt és a cég bedöntése óta nem talált munkát.

  

Elnézést, hogy Téged kereslek, de hátha tudsz valami tanácsot adni.  

 

Sajnos én is a munkanélküliek táborába tartozom, Neked nem kell elmondani, hogy nem mint munkakerülő kerültem ide. Nemrég költöztem át új lakásba, és bementem a Munkaügyi központba is átjelentkezni, mint regisztrált munkanélküli. Ez hétfőn volt.  Mondták, hogy lehet, hogy közmunkára behívnak, adjam meg a telefonszámomat, amin elérhetnek. Érdeklődtem, hogy milyen munkalehetőségek vannak, természetesen erre nem kaptam választ. Mondtam, hogy szívesen dolgoznék, de havat lapátolni nem tudok, mivel egyrészt már nem vagyok fiatal, a másik meg, hogy derék és térdfájással küszködök, amire gyógyszert is szedek.

 

Másnap este 6 órakor felhívtak, hogy menjek be reggel 8 órára, mert közmunka lehetőség lenne. Én 8 óra előtt már ott voltam, mégis engem hívtak be utolsónak, akik 8.30-kor jöttek már rég elmentek. Szóval, elküldtek egy orvosi vizsgálatra még aznap, amilyen leletet megtaláltam, azt vittem magammal, mivel a telefonon mondták, hogy orvoshoz kell majd menni. Elmentem az orvoshoz ahol hatalmas tömeg volt. Teljesen felesleges az egész, mivel nem vizsgált meg, csak a vérnyomásomat nézte meg és kérdezett.  Bemutattam az orvosi papírjaimat is. Mondtam neki, hogy most készülök átfogó allergia vizsgálatra, mert sajnos  nem tudni mitől, allergiás kiütések vannak az egész testemen, már négy bőrgyógyásznál jártam, de nem múlnak el, most egy átfogó vizsgálatra megyek, de még az időpontra várni kell.

 

Ez abszolút nem érdekelte, azt írta a papíromra, hogy nehéz fizikai munkát nem végezhetek.

 

Ezután átküldtek egy közfoglalkoztatásokkal foglalkozó céghez, ahol szintén több órát kellett várnom, szörnyű alakok társaságában, a piszokban, a mocsokban. Tudom, ez a kisebbséget nem zavarja, ők ebben élnek. Szóval többórás várakozás után behívtak.

 

Három nő volt ott. Az egyik fénymásolt, a másik a komputert kezelte, a harmadik szőke nő, aki a főnök, a mindenható volt, azt mondta, hogy menjek takarítani az XY óvodába 8 órában. Egy hónapig kell takarítani, utána egy 3 hónapos tanfolyamra kell menni. Kérdeztem, hogy milyen oktatásról van szó. Azt mondta, hogy fel kell zárkóztatni azokat, akik nem végezték el az általános iskolát. Mondtam, hogy nekem felsőfokú végzettségem van, nem értem, hogy miért kell nekem az írástudatlanokkal tanulni 3 hónapig.   A nagyasszony azt mondta, hogy oda kell menni ahová ő küld, nincs választási lehetőségem. A másik nő közölte velem, hogy addig is kapom a 47 ezer forintot, míg az iskolapadban ülök, nem érti a problémámat. 

 

Kértem időd, hogy átgondoljam. Azt mondta a főnökasszony, hogy nincs idő gondolkodni, most mondjam meg, mert a nemleges válasz esetén kitörölnek a rendszerből. Mondtam, hogy szeretnék más munkát kérni, mivel egyrészt fizikailag nem bírom a 8 órás takarítást, másrészt az allergiám miatt a vegyszerekkel sem tudok dolgozni, itthon sem használok vegyszereket a takarításnál. Normálisan kértem a nőt, hogy valami irodai munkát adjon, mert én kultúremberekkel dolgoztam világéletemben, nem beszélve, hogy azon szerencsés emberek közé tartozom, akik sok helyen megfordultak a világban, most pedig menjek 8 órában takarítani, utána üljek be az általános iskolába tanulni, mert a kisebbségnek fel kell zárkóznia.

 

Amíg hazaértem potyogtak a könnyeim, most is küszködök a sírással, amikor ezt leírom Neked. A közeli barátaimnak elmeséltem. Azt mondták, ha nem én mondanám, el sem hinnék, hogy ilyen történik velem. Én, aki mindig jól ápoltan és  kulturáltan jelenek meg, ilyen körülmények között kellene dolgoznom és ilyen emberekkel. Hol élünk!?

 

Persze aludtam rá egyet, de a válaszom NEM.  Töröljenek ki a rendszerből, de én nem megyek szemetes kukákat tologatni, nem megyek a kisebbséggel az ABC-t tanulni az általános iskolába. Azt mondták, hogy esélyegyenlőség van. De KINEK?

 

Szóval ez történt velem, azóta sem tudok felocsúdni. Szerinted mit tudok ennyi megaláztatás után tenni, ehhez szeretnék tanácsot kérni Tőled. Köszönöm, hogy el tudtam mondani neked. Erzsi.

 

Nézem a Facebookon, milyen sokan posztolják ki azt a bizonyos kérdőívet, amit a felzárkóztatásra kitöltetnek a közmunkásokkal, és viccelődünk is rajta, vajon mi átmennénk-e a vizsgán, megtalálnánk-e, ha már el tudtuk olvasni, a ci-ca és a ku-tya szavakat, a lerajzolt megfelelőjüket, és össze tudnánk-e kötni?

De túl azon, hogy szarkasztikusan, és keserűen elviccelődünk ezen a borzalmon, ha ennek a „kiváló” kérdőívnek és összeállítóinak a célja, hogy az önbecsülésében jelentősen megtépázott, egzisztenciálisan lassan teljesen ellehetetlenülő embereket még megalázottabb helyzetbe hozza, akkor bizony sikeresen hajtják végre a kiadott feladatot.

 

Csoporttársam története egyelőre szerencsésen alakult, némi külső segítséggel április 30-ig van munkája egy múzeumban, ahol archiválási feladatokat végez.

 

A Múzeum Budán van. Kedves, családias a légkör, nagyon intelligens és művelt emberekkel vagyok együtt. Szóval nagyon örülök ennek a lehetőségnek.

 

Ez egy gusztustalanul indult, jól végződő munkanélküli története.  Az első fázist nem lehetett volna kihagyni? Mert nem a hely, nem a hivatal, nem a kft neve a fontos, hanem a jelenség, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.


forrás: 19. Kerületi Hírhatár

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>