Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Rudolf napja van.
Fodor feláldozta magát a magyar liberalizmusért
2013-09-11 10:34:46
Fodor feláldozta magát a magyar liberalizmusért

Fodor feláldozta magát a magyar liberalizmusért

Az elmúlt négy hónap úgy telt, hogy a liberális értelmiség jelentős hányada támadta a Magyar Liberális Párt vezetőjét: szerintük Fodor a pártot kizárólag azért hozta létre, hogy ő maga felkapaszkodhasson az MSZP lista egyik előkelő helyére.

 

Ahogyan azonban a rendszerváltó politikus többször elmondta: nem ő a fontos a történetben, hanem az ország, és az, hogy a hazánk ismét működő demokrácia legyen - ezért a pártalapítás. Fodor Gábor bizonyosan megszerezhette volna a szocialisták egyik befutó, listás helyét, amennyiben ez lett volna a célja: a Liberálisok azonban önálló frakciót kívánnak alapítani a jövő májusi választások után, és nem adják fel, járják a maguk útját, tesznek érte, hogy jövőre kormányváltás legyen.

 

„Koldusbot és függetlenség” – ez lehet most a Liberálisok jelszava. A Magyar Liberális Párt (másik, kormányt váltani igyekvő kispárttal egyetemben) nem tudott megállapodást kötni az MSZP-vel. Mint Tóbiás József később elmondta: az MLP és a DK teljesíthetetlen kéréseket fogalmazott meg a szocialistákkal szemben. A döntés valódi oka azonban az, hogy az Együtt 2014-PM pártszövetségnek aránytalanul sok választókerületet átadó szocialisták, további kerületekről nem kívánnak lemondani, még egy szélesebb körű ellenzéki összefogás érdekében sem.

 

A tegnapi nap magyarázata egyszerű lehet: a szocialistákat belekergette a média egy rossz megállapodásba, így a párt képtelen már teljesíteni a felé támasztott társadalmi elvárást, hogy széleskörű ellenzéki összefogás szülessen: a szociáldemokraták és a liberálisok – választóikkal együtt - kiszorultak a palettáról. Az MSZP elnöke a megbeszélésen elmondta: a választási győzelemért „orbáni populizmusra” is képes, az elmúlt nyolc hónapban a média akadályozta a munkáját. Ezért úgy döntött, rövidre zárja a tárgyalásokat. Nem új keletű kommunikáció ez Mesterházytól: az ATV Egyenes Beszéd című műsorában már hangot adott annak, hogy a választási szövetségkötés jelöltjeinek, azaz saját helyének is a kérdése, egyenrangú kérdés magával a választási győzelemmel. Mesterházy ezt a „nem más a tétje” szófordulattal árulta el leendő szavazóinak.

 

Fodor Gábor – Bősz Anettel, Popper Gáborral, Vatai Szabolccsal és Pócs Bálinttal – idén áprilisban alapított liberális pártja, heves támadások közepette mindvégig azt kommunikálta: a becsület is úgy kívánja, hogy először a saját arcukat mutassák meg, hiszen ők az egyetlenek, akik kompromisszumok nélkül képviselik a liberális értékrendet. Ha széleskörű ellenzéki összefogás kell, megvalósuljon – és ennek létrehozásában a Liberálisok mindvégig partnerek voltak -, abból nem maradhat ki a 2010-ben párt nélkül maradt liberális szavazók tábora, akik körét a közvélemény-kutatások 4-500 ezer fősre (azaz egy választást tekintve 8-10%-ra) teszik.

 

A Liberálisok tisztában vannak vele, hogy jóval nehezebb dolguk lesz a következő hónapokban, hiszen ők a legfiatalabb párt a palettán, azonban – ahogyan Fodor Gábor elmondta -: „az MSZP rossz döntést hozott, hiszen aki szövetségesek nélkül marad, az egyedül van.” A sok esetben zavaros Együtt-PM szövetségbe verbuválódott csapat már csak közös ideológiát és értékközösséget nélkülözve nem képes arra, hogy a hosszú távon stabil szövetséges legyen. A Liberálisok – mint egy három éve tátongó politikai űrt betöltő kis párt – hosszú távon gondolkodnak, a liberális szavazókat kívánják megszólítani. Ahogyan azt többször elmondták: a kormányváltás nem cél, hanem eszköz arra, hogy Magyarország ismét működő demokrácia legyen, és az európai értékközösséggel együttműködve ismét fenntartható fejlődési pályára álljon.

 

Fodor Gábor az MSZP-székház előtt rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: az MSZP döntése hibás, a Magyar Liberális Párt folytatja munkáját, járja a saját útját, és fel fog készülni a 2014-es választásokra. A párt már most olyan állapotban van, hogy képes országos listát állítani, és bár Fodort az elmúlt hónapok egészen más irányt mutató informális egyeztetései után meglepte Mesterházy Attila döntése, ugyanakkor abban is hisz, hogy pártja képes lesz hozzájárulni a 2014-es változásokhoz.

 

Fontos üzenete van a tegnapi napnak, amelyre most már fel kell készülnie a kormányt váltani szándékozó, közel négy és félmillió embernek: rövid távú érdekek húztak keresztül közép- és hosszú távú célokat, amelynek egyelőre beláthatatlanok a következményei. A Liberálisok – élükön Fodor Gáborral – nem adják fel, mennek előre, továbbra is építik a hétről-hétre bővülő pártot, és készek arra, hogy hozzájáruljanak a 2014-es kormányváltáshoz.

 

A Liberálisok egyik alapítója, Bősz Anett írja blogjában: „Tudom, hogy a Szocialista Párt tagsága, választmánya és egyéb fórumai kényszerítették ki a tegnapi döntéssorozatot. Azzal is tisztában vagyok, hogy a pillanatnyi - és ezt külön hangsúlyozni kell: a pillanatnyi  - érdek ezt kívánta. De ezek alapján sajnos elmondható, hogy Mesterházy Attilának fontosabb a széke, mint az ország. Nekünk a hazánk a fontosabb. Nem azért jöttem haza a szabadság fővárosából, hogy egy folyamatosan leépülő demokráciában éljek, és hogy ezt ölbe tett kézzel nézzem végig. Azért jöttem haza Berlinből, hogy egy olyan országért dolgozzak, ahol minden ember megérdemli, hogy a törvény és társadalom egyaránt szabadnak, egyenlőnek és felnőttnek kezelje. Ezért alapítottuk a pártot, bárki, bármit is gondolt az elmúlt néhány hónapban. Itt a bizonyíték: nem adjuk fel! Dolgozunk tovább. Járjuk az utunkat, bármilyen nehéz is lesz! Állok elébe. És a csapat is.” – zárta bejegyzését a fiatal politikus.

 

AEN

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>