Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Diána napja van.
Gáz van! Az MVM meglopta a családokat az elmúlt három évben
2014-01-31 16:38:25
Gáz van! Az MVM meglopta a családokat az elmúlt három évben

Gáz van! Az MVM meglopta a családokat az elmúlt három évben

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az elmúlt három évben meglopta a magyar családokat. Több mint hárommillió fogyasztót károsított meg az állam felügyelete mellett, egy magáncéggel együttműködve  úgy, hogy az olcsón beszerzett gázt az európainál magasabb áron értékesítette - ezt Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója mondta pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a magyar háztartásoknak szükséges hárommilliárd köbméter olcsó gázt beszerzési áron kellene átadni az embereknek.

 

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 és 2013 között Európában csökkent a gáz ára, de az MVM és az orosz Panruszgaz közötti szerződés 2015 végéig él, ennek értelmében pedig az MVM-nek a vállalt gázmennyiséget akkor is ki kell fizetnie, ha nem veszi át. Az orosz szerződéses árak pedig ma már 30-50%-kal magasabbak, mint a nyugati piaci ár. Ha a nyugati gáz olcsón érkezne a magyar piacra, akkor az MVM nyakán maradna az orosz gáz. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy rendelettel az MVM-nek adta a nyugatról érkező gázvezeték kapacitásának jelentős részét, az MVM pedig ezen keresztül nyugati gázt hoz be az országba. Ezt a gázt azonban nem a szabad gázpiacon, hanem egy MET nevű magyar cég svájci leányvállalatától, a MET Internationaltól vásárolja, köbméterenként 12,7 forinttal drágábban, mint amennyiért az a szabad piacon beszerzi. A behozott gázt aztán haszon nélkül továbbadja a MET-nek, amely viszont már az orosz gázzal azonos áron árulja azt a belföldi piacon. Az állami tulajdonú MVM ezzel köbméterenként 32, évente összesen 26 milliárdnyi haszonszerzési lehetőséget enged át a MET-nek.

 

Varju szerint a keleti és nyugati gázár közötti különbség lehetőséget adna arra, hogy

a.) az MVM az olcsó gázt haszon nélkül adja tovább a fogyasztóknak, és így csökkenjen a gázár (ez lenne az igazi rezsicsökkentés);

b.) az MVM a továbbértékesítési árat felhúzza az orosz gáz szintjére és ezzel óriási állami bevételt termeljen.

 

Egyiket sem teszi azonban, hanem a világon egyedülálló módon, monopolhelyzetű (állami) cég létére átengedi a monopolhelyzetből adódó extraprofitot egy másik (magán) cégnek. Ez a magáncég, a MET 40%-ban a MOL tulajdona, a többi 60% tulajdonosi háttere ismeretlen, „de sejtéseink azért vannak” – tette hozzá. Magyarán „azért drága a gáz, mert csak haveroktól veszik meg. Most nem kevesektől lopnak sokat, mint a föld- vagy trafikmutyinál, hanem mindenkitől, a nyugdíjasoktól is. Egy család spórol havi 3-4 ezer forintot a rezsicsökkentésen, a csókosok meg keresnek óránként 4 milliót.” – fogalmazott Varju.

 

A DK szerint tehát az állam, egy állami vállalat és egy magáncég működik együtt a fogyasztók megkárosítására, és a haszon haveri zsebekbe juttatására. Az állam korlátozza a versenyt, nem engedi az olcsóbb gázt a fogyasztókhoz, az MVM pedig átjátssza az így keletkező profitot a MOL és a többi (ismeretlen) tulajdonos zsebébe. A MOL pedig nemzeti vállalatként átláthatatlan, offshore struktúrákat működtet, és ezt a legnyereségesebbnek tűnő üzletágat 60%-ban kiszervezte – így becsapta a részvényeseit is, mert a profit nagy része most nem az övék lesz.

 

Varju László követelte az MVM teljes vezetésének menesztését, mondván, pontosan tudták, hogy mi történik. Szerinte azonnali hatállyal fel kell menteni Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert is, mert nemcsak eltűrte, ami történt, de részt vett a szabályozás kialakításában is. Követelte, hogy azonnal állítsák le az MVM és az érintett cég, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. között folyó, a szerződés meghosszabbításáról szóló tárgyalásokat. Véleménye szerint nincs szükség ügynökökre, az MVM-nek saját magának kell végeznie ezt a tevékenységet.

 

-óZ-

További híreink
A takarítás legfontosabb íratlan szabályai
A takarítás olyan ismétlődő és roppant hasznos tevékenység, amit egyaránt lehet jól, illetve rosszul is csinálni. A bejegyzés célja egyértelműen olyan tippeket adni, amel...
2020-09-17 21:52:24, Hírek, Aktuális Bővebben
Megjelenésünk kiegészítője; az öv
Manapság egyre kevesebben vásárolnak övet praktikussági okokból, sokkal inkább tartják számon fontos kiegészítőként, ami teljessé teheti a megjelenést.
2020-09-17 21:07:47, Hírek, Aktuális Bővebben
Tabudöngetés felsőfokon
Vannak olyan tevékenységek, amikről az ember még a legközelebbi családtagjaival sem beszél. Mert ciki, mert tabu, vagy csak egyszerűen nem illik, vagy nem tudja, hogyan k...
2020-09-17 21:04:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A sajtó már jó ideje a kormány kedvenc püspökeként nevezi meg Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye ...
Bővebben >>