Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Béla napja van.
Gérard Depardieu is játszik a Szegedi Szabadtéri Játékokon
2014-07-31 17:06:57
Gérard Depardieu is játszik a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Gérard Depardieu is játszik a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Magyarországra érkezett Gérard Depardieu, világhírű francia színész, akinek kimondottan tetszik a Szegedi Szabadtéri Játékok Háry János című darabja, amelyben Napóleon szerepét alakítja majd pénteken és szombaton este a szegedi Dóm téren.


A produkció sajtótájékoztatóján a művész felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt Montpellier-ben már színpadra vitte a nagyotmondó obsitos történetét, de az egy oratorikus előadás volt csupán. A Béres Attila rendező által színpadra állított produkcióban azonban sokkal több fantázia van és jobban megjelenik benne a magyar nemzeti identitás. A művész úgy érzi, hogy Kodály Zoltán daljátékán keresztül ismerte meg igazán a magyar szellemiséget.


A színész elmondta, hogy a komponista művei népszerűek Franciaországban is, a komolyzenét játszó rádiók gyakorta játsszák. Gérard Depardieu úgy fogalmazott: fantasztikus magyar színészek játszanak a Dóm téri előadásban, közülük is külön kiemelte Bodrogi Gyula alakítását. A színész elismerően beszélt a Juronics Tamás által tervezett élő és látványos koreográfiáról és a Tihanyi Ildi tervezte jelmezekről is.

 

Depardieu örömmel fogadta a fesztivál felkérését. Fontos emlékek kötik Magyarországhoz, mivel még 1987-ben, a Cyrano forgatása idején fél évet szinte itt élt. A Háry Jánosban Gérard Depardieu franciául szólal meg a színpadon és az általa elmondott idézetek valóban Napóleonhoz köthetők.


Szavait tolmács fordítja le majd a színdarabban a többi szereplő és a közönség számára, aki a történet szerint a császár seregében szolgáló székely zsoldos, aki meglátva Háry János erejét, átáll a magyarok oldalára. Gérard Depardieu szerint egy színésznek többször is át kell élnie azt a helyzetet, hogy idegen nyelvű közegben játszik. Vele is előfordult már Lengyelországban hasonló, de játszott oroszul és gyakran szerepel angol nyelvű filmekben is annak ellenére, hogy azt a nyelvet sem beszéli.


 

Herczeg Tamás, a játékok igazgatója elmondta, hogy a fesztivál történetének 83 esztendeje során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények közt – a Fogadalmi templomnak háttal helyet foglalva - az előadásokon, bár már a játékok indulásakor, az 1930-as években is felmerült a gondolat, hogy ebben a helyzetben játsszanak a téren. Húsz évvel ezelőtt többek közt azért ezt az azóta is használatos mobil lelátót választották, mert bármilyen helyzetben felépíthető.

 

 

A nézőtér megfordításával a játékok történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósult meg. Csaknem ezer négyzetméteres, vadonatúj, az eddiginél jóval többet tudó színpadot és korszerű világítástechnikát kapott a fesztivál. A fejlesztés költségeiből több mint 100 millió forintot a fenntartó önkormányzat fedezett, 330 millió forintot – részben kormányzati segítséggel – állt a szeged-csanádi egyházmegye, 50 millió forintot pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. saját költségvetéséből gazdálkodott ki.

 

 

Mezei

 

Képek: MTI - Kelemen Zoltán Gergely, szegediszabadteri.hu

Utoljára frissítve: 2014-07-31 17:08:31

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Kultúra Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>