Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Gruevszki-ügy: Egy apró jogi probléma az egész helyzetet boríthatja
2018-11-22 17:37:22
Gruevszki-ügy: Egy apró jogi probléma az egész helyzetet boríthatja

Gruevszki-ügy: Egy apró jogi probléma az egész helyzetet boríthatja

Ugyan nem teljes állampolgárságot, de ahhoz hasonlóan nagyon sok jogosítvánnyal felérő menedékjogot kapott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a mai napon. Erről beszélt az ATV Fórum című műsorában Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász elmondta, az illető ilyenkor jogosulttá válik a magyarországi tartózkodásra és tudja folytatni az életét úgy, hogy egyfajta védettséget élvez a saját államával szemben.

 

A menekültstátusz megszűnésére több lehetőség is van, a legegyszerűbb, ha megszűnik az üldöztetésre okot adó körülmény, de ilyen lehet, ha az illető hazatér önszántából, vagy korábban elvesztett állampolgárságát esetleg visszaszerzi- magyarázta a nemzetközi jogász, aki azt is elmondta, a menekültstátuszt az 1951-es, genfi menekültügyi konvenció és az arra épülő EU-s, illetve magyar jogszabályok szabályozzák.

 

 Lattmann Tamás - nemzetközi jogász

 

A genfi egyezményt nem alkalmazhatták

 

Lattmann szerint azonban „van egy apró jogi probléma, ami az egész jelenlegi helyzetet megbonyolítja és újfajta olvasatot ad az egész eseménysorozatnak”. Ez pedig az, hogy a genfi egyezményt nem lehet alkalmazni olyan helyzetekre, amikor olyasvalaki kér menekültstátuszt, akivel szemben korábban egy másik államban, nem politikai bűncselekmény ügyében elítélő ítélet született.

 

Éppen ezért Nikola Gruevszki ügyére sem alkalmazható a nemzetközi jogász szerint a klasszikus menekültügyi konvenció, mivel őt gazdasági bűncselekmény miatt ítélték el hazájában. „Ezért nagyon kíváncsi is lennék a magyar határozatra”- fogalmazott Lattmann, aki szerint ettől függetlenül az államoknak van lehetősége arra, hogy egyéni mérlegelés alapján adjon olyasvalakinek is menekültstátuszt, akivel szemben nem állnak fenn a klasszikus menekültstátusz kritériumai.

 

Ha ez alapján született a döntés, akkor viszont Lattmann szerint az már nem ténylegesen jogi ügy, mint amit a kormányzati szereplők az elmúlt napokban hangoztattak Gruevszki ügyével kapcsolatban.

 

„Elismerték, hogy nem biztonságos ország”

 

A szakértő elmondta, így, hogy a volt kormányfő megkapta a státuszt, bizonyosan nem adhatják ki Macedóniának, hiszen az a jogintézmény természetével ellentétes lenne. Ez akkor is így van, ha nem vették figyelembe a döntés során a genfi egyezményben foglalt kritériumokat.

 

Lattmann szerint az is érdekes, hogy mostani döntésével a magyar hatóságok tulajdonképpen elismerték azt, amit éveken át tagadtak, hogy Macedónia nem biztonságos ország. „Most várom a kormányzat bocsánatkérését”- jelentette ki a nemzetközi jogász, aki szerint az elmúlt 2-3 évben, a Macedónián keresztül érkező menekültekre nem fogadták el ezt az indoklást.

 

 

Hágában folytathatják

 

A nemzetközi jogász elmondta, kíváncsi lesz a mostani döntést követően a macedón kormány reakciójára is. Úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem biztos benne, hogy annyira fájna az ottani politikai vezetésnek, hogy nincs már náluk otthon Nikola Gruevszki, viszont politikailag jó témát tudnak belőle csinálni.

 

Elmondta, a menekültstátusszal kapcsolatban nagyon nincs más lehetősége a macedón kormánynak, viszont a hágai Nemzetközi Bíróságon indíthatnak pert Magyarország ellen a diplomáciai kapcsolatokról szóló egyezmény megsértése miatt. „Ez egy több hónapig, évig elhúzódó eljárás, nagyon hosszú határidőkkel”- magyarázta Lattmann Tamás, aki szerint így nagyobb tere van a macedón kormánynak, ha politikai ügyként akarják kezelni Gruevszki helyzetét, mert több évnyi témát szolgáltathat nekik.

 

Orosz szál?

 

A szakember azt is hozzátette: többen voltak az elmúlt napokban, akik azt boncolgatták, hogy esetleg egy csapda lehetett a dologban, amibe Oroszország csalta be Magyarországot. Mint mondta: „A Balkánon nagyon komoly geopolitikai lökdösődés folyik nagyon régóta Oroszország és az Egyesült Államok között.

 

Ebben az egyik politikai játékos, egyik sakkfigura volt a sakktáblán Gruevszki is. Nagyon sokan nem lepődnének meg, ha Magyarországról Oroszországba menne tovább. Ebben az esetben teljesen érthető az Egyesült Államok megszólalása az ügyben, hiszen ebben a geopolitikai játszmában, ha az egyik kisebb kategóriájú sakkfigura mozog, arra persze odafigyelnek a játékosok”- magyarázta Lattmann Tamás, aki szerint az csak később fog kiderülni, hogy ebben a játszmában milyen szerepet sikerült betöltenie Magyarországnak.

 

(forrás: atv.hu)

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 15-én ünnepi programok és koncertek várják a pécsieket.
Bővebben >>