Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Gyanús halálesetek Moszkvában: Kik ők, és miért végezhettek velük?
2015-03-04 14:12:17
Gyanús halálesetek Moszkvában: Kik ők, és miért végezhettek velük?

Gyanús halálesetek Moszkvában: Kik ők, és miért végezhettek velük?

 
1. Szergej Juszcsenkov, a Liberális Oroszország Párt társelnöke
 
Az 52 éves politikust moszkvai lakása bejárata közelében lőtték le 2003-ban. 1994 óta ő volt a kilencedik parlamenti képviselő, akit meggyilkoltak. A belügyminisztérium abban az időben 53 gyilkossági kísérletet tartott nyilván. Juszcsenkovnak az rövidítette meg az életét, hogy a kelleténél jobban firtatta, ki állhat azoknak a pusztító bombázásoknak a hátterében, amelyek ürügyet szolgáltattak a második csecsen háború kirobbantásához, amely végül segített Putyinnak hatalomra kerülni.
 
2. Paul Klebnikov, amerikai oknyomozó újságíró
 
A Forbes magazin orosz kiadásának főszerkesztőjét 2004-ben érte halálos lövés egy moszkvai utcán. A balesetben az is közrejátszhatott, hogy Borisz Berezovszkij orosz oligarchát már régóta bosszantották Klebnikov cikkei, a Keresztapa a Kremlben című írásától azonban végképp besokallt. A jöttment firkász ugyanis nem kevesebbet állított, mint hogy Berezovszkij pontosan úgy dolgozik, mint egy maffiafőnök. A Forbes újságírójának persze lehettek más haragosai is: ő is túl sok tényfeltáró riportot írt a csecsen háborúról.
 
3. Borisz Berezovszkij, orosz oligarcha
 
Végül Putyin esküdt ellenségét is utolérte a végzete. A 67 éves politikust, aki Juszcsenkovval együtt alapította a Liberális Oroszország Pártot, 2013-ban felakasztva találták meg a fürdőszobájában. Berezovszkij, aki önkéntes száműzetésben élt az Egyesült Királyságban, állítólag öngyilkos lett, de ezt a halottkémi vizsgálat nem tudta megerősíteni.
 
 
4. Szergej Magnyitszkij, a gazdasági jog szakértője
 
Az állami korrupciót hevesen bíráló Magnyitszkij 2009-ben halt meg egy moszkvai börtönben, ugyanis nem részesítették megfelelő orvosi ellátásban. Mindössze 37 éves volt. Halála komoly feszültséget keltett az Egyesült Államok és Oroszország között, Washington ugyanis egy, „A Magnyitszkij-dosszié” című közleményben követelte a jogász halálában feltehetőleg érintett orosz politikusok lemondását.
 
5. Alexander Litvinyenko, egykori hírszerző tiszt
 
A szintén önkéntes száműzetésben élő 43 éves Litvinyenko teájába állítólag radioaktiv polónium-izotópot kevertek egy londoni szálloda éttermében. A brit hatóságok két orosz üzletembert és korábbi KGB-ügynököt, Dmitrij Kovtunet és Andrej Lugovoit gyanúsították a gyilkossággal, de Oroszország nem volt hajlandó kiadni őket. Litvinyenko Berezovszkij munkatársa volt, és szintén azok közé tartozott, akik nem csupán korruptnak nevezték Putyint, hanem ezt bizonyítani is tudták.
 
6. Anna Politkovszkaja, orosz újságírónő
 
A 48 éves, szakmai díjakkal kitüntetett orosz újságírónőt 2006-ban lőtték le moszkvai lakásának bejárata előtt, Putyin 54. születésnapján. Politkovszkaja olyan könyveket írt, mint például a „Putyin Oroszországa: élet egy hanyatló demokráciában”, és túlságosan behatóan vizsgálta azt is, miként sérülnek az emberi jogok Csecsenföldön. A merénylet végrehajtásában öt férfit találtak bűnösnek, de sosem derült ki, ki rendelte meg a gyilkosságot.
 
7–8. Stanislav Markelov, emberjogi ügyvéd és Anastasia Baburova, ellenzéki újságírónő
 
A neves ügyvédet 2009-ben lőtték le egy moszkvai utcán, amikor távozott egy sajtótájékoztatóról. A társágában levő 25 éves ellenzéki újságírónőt, Anastasia Baburovát szintén megölték, bár a feltételezések szerint Markelov volt az elsődleges célpont. A 34 éves ügyvéd képviselte a moszkvai színház ostromaként elhíresült 2002-es túszdráma áldozatait, amelynek során az orosz hadsereg speciális alakulatai több mint száz túszt öltek meg. Sok cikket írt kolléganője, Politkovszkaja haláláról is, aki ugyanannál ellenzéki lapnál, a Novaja Gazeta-nál dolgozott, mint ő.
 

 
További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara...
Bővebben >>