Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Gyöngyösön is trükköznek a pályázati pénzekkel?
2014-03-17 10:59:29
Gyöngyösön is trükköznek a pályázati pénzekkel?

Gyöngyösön is trükköznek a pályázati pénzekkel?

Újabb olvasói levéllel jelentkezünk. A téma most egy gyöngyösi pályázat útja, melyet a pályázat egyik kedvezményezettjének, az Idősek Klubjának egyik tagja jelzett felénk. A központi kérdés az, hogy a klub átnevezése, és a pályázatból való törlése után mi lesz a pályázati pénzek sorsa - korszerűsítik-e a klubot, és ha igen, akkor milyen jogcímen? Olvasónk osztja meg velünk aggodalmait:


A Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás társulási tanácsa fenntartásában, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ üzemeltetésében működő Idősek Klub tagja vagyok, így részesülök szociális alapellátásban, azaz térítés ellenében szociális nappali ellátásban és szociális étkezésben. Meg kell említenem, hogy ennek megvalósulása egyedi, mert szociális nappali ellátásban díjat szedő idősek nappali ellátását biztosító Idősek Klubja ismereteim szerint az országban kevés van. 
 
Városunkban a 2010-es MSZP-s vezetés lehetőséget biztosított az Idősek Klubja tagjai számára, hogy egyénenként 35.000 forintos önkormányzati pályázati pénzből elvégezhessenek egy alapfokú számítástechnikai tanfolyamot. Ezt az indikálta, hogy előző karácsonyra az Idősek Klubja kapott a város vezetésétől két darab számítógépet, korlátlan internethasználattal. Igaz, arra már nem jutott pénz, hogy megfelelő letöltési sebességet és aktív vírusvédelmet is biztosítsanak hozzá, ennek ellenére el kell ismerni, hogy ilyen kedvezménnyel és lehetőséggel ismereteim szerint az országban egyetlen Idősek Klubja sem rendelkezik. Azóta - 4 év alatt - az egyik gép már leamortizálódott, de a másik kiszolgálja a klubtagok igényeit, igaz ez már csak 2014. márciusáig lehetséges a Windows XP adta korlátok miatt.
 
Tekintve, hogy főleg én használom, a lehetőségeimhez képest próbálok a számítógép nyújtotta lehetőségekkel hozzájárulni a klub napi életében felmerülő kérdések megválaszolásában. Több alkalommal jeleztem kritikát és problémát az önkormányzat, a képviselő testület, valamint a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása társulási tanácsa és a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ működésével kapcsolatban, ami az említettek számára nagy gondot jelent, és személyemet negatív, dehonesztáló, lejárató tevékenységek kiinduló alapjaként szolgál.
 
Természetesen megpróbálom nyomon követni az időseket, Idősek Klubját, valamint a szociális ellátásban bekövetkező fejleményeket. Így bukkantam az alábbi problémára az önkormányzati anyagban. Körülbelül egy hónapig gondolkodtam rajta, hogy az előterjesztő és ennek következtében - az ekkor talán lankadó figyelmű - képviselő testület 2013. szeptember 12-i ülésén a KEOP Pályázat önrészének módosításakor - 23/2013./II.21./Határozatánál - miért alkalmazza az Idősek Napközi Otthona definíciót Idősek Klubja helyett.
 
A korábbi Idősek Napközi Otthona szóösszetétel alkalmazása gyakorlatilag lehetetlenné, de legalább is nehézzé teszi a mai valóságnak megfelelő Visonta út 2. szám alatti Idősek Klubja alkalmazásával kapcsolatos hivatalos iratokban történő keresést. A keresőnek nem fog eszébe jutni, hogy most újra nem a kerítésre kirakott tábla /Idősek Klubja/ az elnevezése az idős korúakkal foglalkozó intézményegységnek, hanem a korábbi /Idősek Napközi Otthona/.
 
Ebbéli aggodalmamat kör-emailban megosztottam mind a város fideszes vezetésével, mind az ellenzékben levő pártokkal, MSZP-vel és Jobbikkal, valamint természetesen jeleztem a fenntartó Gyöngyös Körzeti Kistérségi Társulás társulási tanács elnökének - aki egyébként a város polgármestere -, az üzemeltető Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatójának, és nem utolsó sorban a pénzügyi igazgatónak, jegyzőnek. Akivel tudtam, személyesen is beszéltem, és elmondtam a problémát.
 
Nagyon érdekes, hogy csak az ellenzékben levő MSZP jelezte, hogy oda fog figyelni az általam jelzett problémára, ami nem is probléma még szerintük sem, csak a szavakkal való játszadozás... Sem a város vezetése, sem a fenntartó, illetve üzemeltető nem tartotta érdemesnek, hogy mint illetékes, a jelzett problémára reagáljon. Pedig kellett volna, hiszen közülük kerültek ki a pályázaton résztvevők, a munkálatok elvégzésére szerződést kötők, valamint az ezzel egyetértést gyakorlók...
 
Ezek után csak bízhatom benne, hogy ez a Visonta úti energetikai korszerűsítésre váró épületkomplexum /óvoda, bölcsőde, Idősek Klubja, Telekom helyiségek, szolgálati lakás/ kb. 54 millió forintos /kb. 12 millió Ft önrész és kb. 42 millió Ft-s pályázati összeg/ KEOP pályázatban valóban minden fillérében a célra lesz felhasználva, s nem tűnik el az elnevezések és nyilvántartások útvesztőjében.
 
Érdekesség, hogy az Idősek Klubja az alábbi feliratú, hivatalosan engedélyezett pecsétnyomóval rendelkezik: Kistérségi Humán Szolgáltató Központ - Naplemente Gondozási Egység Idősek Klubja. Így keressen valaki utána, hogy hol, hova, hogyan és miképpen lesz lekönyvelve, s elvégezve a munka, valamint a munka ellenértékeként kapott pályázati pénz!
 
Az én véleményem szerint ezért nyilvánvaló, hogy a korlátozott lehetőségeimhez és képességeimhez mérten megpróbáltam figyelemmel kísérni ennek a pályázatnak a sorsát a 2014. évi városi költségvetésében.
 
Ennek során - miután nem akartam alaptalanul fellépni - utánakerestem a jogforrásokban, de alig találtam erre való és következetesen használt megnevezést, kénytelen voltam a törvényhozó szinthez fordulni, az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Valamilyen oknál fogva nem tartották ostobaságnak és alaptalannak az általam megfogalmazott kétségeket, és válaszoltak, ráadásul még a panasz kivizsgálására előírt határidőn belül.
 
Válaszuk:
"A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 65/F.§./1/ bekezdése alapján a nappali ellátás elsősorban a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk, vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére.
 
A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló I/2000./I.07./SZCSM rendelet a nappali ellátást nyújtó intézmények típusainál az "idősek nappali ellátása" és az "Idősek Klubja" fogalmakat használja.
 
A fentiekből következően az idősek klubja megfelelőbb szóhasználat, az idősek napközi otthonánál."
 
Tekintettel arra, hogy ez azt jelentette, nekem van igazam, és hivatalos eljárás során nem lényegtelen a megfogalmazás, a korábban felsorolt személyeknek megküldtem kör-emailban a leírtakat. Nem ért váratlanul, hogy még válaszra sem méltattak.
 
A korábbi felvetéseim és félelmeim a gyakorlatban megvalósultak, mert a költségvetés 2. fordulós előterjesztésében a Visonta úti épületkomplexum energetikai fejlesztése címszakvaknál már nem volt található az ebben résztvevő Idősek Klubja. Ebbéli aggodalmamat kör-emailban ismét megosztottam minden illetékessel. Nagyon érdekes, hogy először az ellenzékben levő MSZP jelezte, hogy oda fog figyelni az általam jelzett problémára, és később ugyanezt jelezte a pénzügyi-költségvetési igazgató is.
 
Tekintettel arra, hogy ezen jelzésem még a 2014. évi költségvetés 2. fordulójának februári előterjesztése, módosítása és elfogadása előtt történt, felmerül a kérdés: miért nem fogalmazták pótlólag bele az elfogadás előtt? Problémát sem jelenthetett volna, hiszen a fideszes városvezetés és az ellenzéki MSZP frakció ekkor már megkötötte együttműködési szövetségét a költségvetés elfogadásáért. Gondolom nem csak számomra egyértelmű: a költségvetés ezen részének készítője és előterjesztője nem akarta figyelembe venni az Idősek Klubjával kapcsolatosan ismét felmerülő definíciós problémát. Számára, számukra már az is nagyon kellemetlen lehetett, hogy 2013. szeptemberében jeleztem a problémát úgy, hogy később bebizonyosodott az igazam. Figyelembe vette, hogy az Idősek Napközi Otthona /INO/ nem megfelelő szóhasználat, és egész egyszerűen kitörölte a szavak közül. Egyértelmű szándéka szerint pedig nem helyettesítette az Idősek Klubja definícióval, mintegy kicsinyes bosszúállásként az általam jelzett és okozott problémáért. A velem kapcsolatosan megnyilvánuló ambivalens hozzáállása az érintetteknek meg köztudott az egész városban.
 
Sajnálatosan nem körültekintően és aprólékosan kezelve a saját előterjesztését, nem akarta figyelembe venni a probléma-felvetésemet sem az üzemeltetői feladatokat ellátó Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója, sem a fenntartói feladatokat ellátó Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás társulási tanács elnöke, aki egyben a város polgármestere.
 
 
Gyakorlatban ez az eljárás - pontosabban fogalmazva el nem járás - érthetetlen, hiszen azok a munkálatok 2013-ben és 2014-ben folytak és folynak az Idősek Klubjában, amiket beterveztek. Felmerül ekkor, hogy miért írtam le ezt a problémát? A válasz nagyon egyszerű: hová és hogyan fogják elszámolni, valamint lekönyvelni a munkálatok ellenértékeként kifizetett pénzösszeget?
 
A gondolatmenet befejezéséül: szerintem amikor a munkák elvégzésére kötött szerződés nincs összhangban az adott év költségvetésében foglaltakkal, akkor ez annak érvénytelenségét jelenti. Tekintve a magasabb rendű jogforrásban foglaltakra, érvénytelen szerződés alapján elvégzett munkálatokat fog elvégeztetni és kifizetni az önkormányzat.
 
Én bízom benne, hogy ez a Visonta úti kb. 54 millió forintos KEOP pályázat valóban minden fillérében a célra lesz felhasználva, s nem tűnik el az elnevezések és nyilvántartások útvesztőjében. Ez nem csak a mi érdekünk, hanem a város, a fenntartó és az üzemeltető érdeke is, hiszen a betervezett fejlesztések eredményeképpen költséghatékonyabb lesz a Visonta úti épületkomplexum energia-felhasználása.
 
Abban azonban csak reménykedhetem, hogy ilyen eljárás csak Gyöngyös városában fordulhat elő.
 
Tisztelettel: Borsi Miklós



Cikkünk megjelenése után az alábbi levelet kaptuk Gyöngyös polgármesterétől: 

Olvasónk, aki a fenti visszáságokra felhívta a figyelmünket a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordult, akik az alábbi állásfoglalást közölték vele:

Utoljára frissítve: 2014-05-21 15:50:44

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>