Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Gyulai István Memorial - Atlétika
2014-07-08 11:05:20
Gyulai István Memorial - Atlétika

Gyulai István Memorial - Atlétika

Olimpiai és világbajnokok sora Székesfehérváron

Negyvennégy ország közel 300 versenyzője, olimpiai és világbajnokok sora indul kedden, a székesfehérvári Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjon, melyet a Bregyó-közi Atlétikai Központban rendeznek meg.


Ilyen rangos mezőny Magyarországon egynapos atlétikai versenyen még nem gyűlt össze - mondta a hétfői, székesfehérvári sajtótájékoztatón Spiriev Attila sportigazgató. Minden számban olimpiai és/vagy vb-érmesek állnak rajthoz, de ezen belül is különösen izgalmas és színvonalas küzdelem várható férfi kalapácsvetés és magasugrásban, valamint női 100 méteren.

 

 

Kalapácsvetésben az olimpiai bajnok Pars Krisztián ismét összeméri tudását a világbajnok lengyel Pawel Fajdekkal. Magasugrásban a világbajnok és a világcsúcsot ostromló Bogdan Bondarenko lesz az olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov ellenfele. Női 100 méteren pedig nincs olyan az A futam mezőnyében, aki ne rendelkezne olimpiai vagy kontinentális aranyéremmel.

 

A Budapestről Székesfehérvárra költözött versenyen a felújított Bregyó Sportközpontban - ahol augusztus 1. és 3. között az atlétikai országos bajnokságot is rendezik - 17 nemzetközi számra kerül sor. Négy nemzeti és négy juniorszám is helyet kapott a programban, amelynek hagyományosan része a Te mennyit futsz 100-on? elnevezésű vetélkedés amatőrök részére. 

 

A legjobb teljesítményt nyújtó atlétának járó Spiriev Bojidár Trófeát idén is kiosztják, ezt 2011-ben Powell (100 m), 2012-ben az amerikai Jason Richardson (110 m gát), tavaly pedig a jamaicai Warren Weir (200 m) nyerte.

 

Ekkora neves és nemzetközi mezőny még nem szerepelt hazánkban

 

A szervezők tájékoztatása szerint a klasszikus sprintszám tavalyi győztese idén sincs rossz formában, 10.11 másodperc a legjobbja ebben a szezonban, így jó futás várható tőle közel két hét múlva is. A 38 éves Collins 2003-ban nyerte meg a vb-t, de 2011-ben is bronzérmes tudott lenni.

 

A dobószámokban szintén neves indulók szereplését jelentették be a szervezők. Férfi kalapácsvetésben az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnak többek között a világbajnoki címvédő lengyel Pawel Fajdekkel és a tavalyi vb-n mögöttük harmadik cseh Lukas Melichhel is meg kell majd küzdenie.

 

 

A nők hasonló számában Orbán Éva és a német világcsúcstartó, Betty Heidler szereplése már eddig is biztos volt. Hozzájuk csatlakozik - mások mellett - az Európa-bajnoki címvédő, korábbi világrekorder lengyel Anita Wlodarczyk, az Eb-második szlovák Martina Hrasnova, a világbajnoki negyedik német Kathrin Klaas és a téli dobó Európa Kupa győztese, a lengyel Joanna Fiodorow is.

 

 

Férfi diszkoszvetésben Kővágó Zoltán, Gerd Kanter és a junior Európa-bajnok Szikszai Róbert mellett a világbajnoki ötödik dél-afrikai Victor Hogan, a vb-hatodik lengyel Robert Urbanek, valamint az ausztrál Benn Harradine is dobókörbe lép majd Székesfehérváron.

 

Az már korábban kiderült, hogy a versenyen Carmelita Jeter világbajnok sprinter, illetve Ivan Uhov olimpiai bajnok magasugró is indul, csakúgy mint a 110 gát amerikai vb-győztese és olimpiai másodikja, Jason Richardsson.

 

Híres sztárversenyzők a mezőnyben

A szervezők pénteki tájékoztatása szerint férfi 400 méteren a bahamai 4x400-as váltóval olimpiai bajnok, egyéniben fedettpályás világbajnok Chris Brown fogadta el a meghívást, míg 400 méter gáton a táv 2005-ös vb-győztese, az amerikai Bershawn Jackson és a 2011-es világbajnok brit David Greene is vállalta a szereplést. Jackson vb-aranyérme mellett bronzot is gyűjtött már, s az amerikai 4x400-as stafétával 2011-ben nyert világbajnokságot.

 

Női 100 méteren Carmelita Jeter és a bolgár Iveta Lalova indulása eddig is biztos volt, s garantálta a színvonalas versenyt, hozzájuk most csatlakozott a szintén amerikai Tianna Bartoletta, valamint a jamaicai Simones Facey és Aleeen Bailey.

Bartoletta még Tianna Madison néven távolugrásban 2005-ben szabadtéri, egy évre rá pedig fedettpályás vb-t nyert, majd a sprintre helyezte a hangsúlyt, sikerrel: a 2012-es olimpián negyedik lett 100-on, s tagja volt az óriási világcsúccsal (40.82 másodperc) aranyérmes amerikai stafétának. Mindezek mellett fedettpályán két éve és idén is ő nyerte 60 méteren a vb-t.

 

Az már korábban kiderült, hogy a versenyen Ivan Uhov olimpiai bajnok magasugró is indul, csakúgy mint a 110 gát amerikai vb-győztese és olimpiai másodikja, Jason Richardsson. Dobószámokban parádés mezőny gyűlik össze: férfi kalapácsvetésben Pars Krisztián mellett többek között a világbajnok lengyel Pawel Fajdek jön el Fehérvárra, míg a nőknél a világcsúcstartó Betty Heidler is ott lesz a mezőnyben, férfi diszkoszvetésben pedig a visszatérő Kővágó Zoltánnak mások mellett az olimpiai és világbajnok észt Gerd Kanterrel is meg kell küzdenie.

 

Világbajnok rúdugrók is érkeznek

Rúdugrásban a 2011-es szabadtéri vb-győztes lengyel Pawel Wojciechowski és a 2003-as aranyérmes olasz Giuseppe Gibilisco is elfogadta a meghívást. Mellettük még egy ugró biztosan lesz a mezőnyben, aki átvitte már az 5,90 méteres magasságot: ő a londoni olimpián negyedik orosz Szergej Sztarodubcev.

Férfi 800 méteren rajthoz áll a magyar csúcstartó (1:45.37 perc) Kazi Tamás, aki számára adott lesz a lehetőség, hogy kiváló eredményt érjen el, ugyanis olyan középtávfutókkal versenyezhet, mint például a tavalyi kenyai bajnok Job Kinyor és a hazájában 2012-ben győztes Anthony Chemut, akiknek az egyéni csúcsuk egyformán 1:44 percen belül van.

Az már korábban kiderült, hogy a versenyen Ivan Uhov olimpiai bajnok orosz magasugró is indul, csakúgy mint a 110 gát amerikai vb-győztese és olimpiai másodikja, Jason Richardsson. Dobószámokban parádés mezőny gyűlik össze: férfi kalapácsvetésben az olimpiai aranyérmes Pars Krisztián mellett többek között a világbajnok lengyel Pawel Fajdek jön el Fehérvárra, míg a nőknél a világcsúcstartó Betty Heidler is ott lesz a mezőnyben, férfi diszkoszvetésben pedig a visszatérő Kővágó Zoltánnak mások mellett az olimpiai és világbajnok észt Gerd Kanterrel is meg kell küzdenie.

Női 100 méteren az olimpiai bajnok, világcsúcstartó amerikai váltó két tagja, Carmelita Jeter és Tianna Bartoletta, illetve a jamaicai stafétával ötkarikás és világbajnok Aleen Bailey és vb-első Simones Facey is rajtol.

 

A világcsúcstartó amerikai többpróbázó is tiszteletét teszi a versenyen

A férfi hét- és tízpróbában utóbbi években egyeduralkodó amerikai Ashton Eaton is rajthoz áll. A londoni olimpia, illetve a tavalyi moszkvai szabadtéri világbajnokság aranyérmese idén 110 és 400 gáton szerepel leginkább, s Magyarországon a rövidebbik távon rajtol. A hét- és a tízpróba világcsúcstartója bombaerős mezőnyhez csatlakozik.
    

Az már korábban biztos volt, hogy Baji Balázs mellett a 2011-es vb-győztes, ötkarikás ezüstérmes amerikai Jason Richardson is rajthoz áll 110 gáton, a rendezőknek pedig sikerült még megállapodniuk többek között a tavalyi vb-n második amerikai Ryan Wilsonnal, illetve a háromszoros jamaicai bajnok Andrew Rileyval is. A szám indulói listáját olyannyira sikerült minőségi futókkal kibővíteni, hogy A és B futam is lesz, ráadásul még a B futamban is rajtolnak kiváló eredményre képes atléták.

 

 

A hosszabbik férfi gátszám is parádés futást ígér. Ugyan az amerikai Bershawn Jackson sérülés miatt nem tudta vállalni a szereplést, ám elfogadta a meghívást a világbajnoki címvédő trinidadi Jehue Gordon, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi két világbajnokság győztese összecsap majd egymással Székesfehérváron, mivel a 2011-es aranyérmes brit David Greene már korábban jelezte részvételét.

 

Női 100 gáton szinte a múlt heti amerikai bajnokság döntője ismétlődhet meg. Igaz, a Sacramentóban aranyérmes Dawn Harper-Nelson nem lesz itt, ám a mögötte egy századdal lemaradva ezüstérmes Queen Harrison, a bronzérmes Lolo Jones és a negyedik Jasmin Stowers, valamint a bajnoki nyolcadik, idén 60 gáton fedettpályás világbajnok Nia Ali betérdel a rajtgépbe. Harrison formájáról sokat elárul, hogy hazája bajnokságának döntőjében 1,6 méter/másodperces ellenszélben futott 12.56 másodpercet, míg Lolo Jones 12.65 mp-es idővel ért célba.

 

 

Női 400 méteren is nagy nevekkel bővült a mezőny. Az amerikai váltóval olimpiai és világbajnok, egyéniben Londonban ötkarikás bronzérmes Dee Dee Trotter - aki ötödik lett hazája bajnokságán a múlt héten - is vállalta az indulást, mint ahogy a pekingi játékok ezüstérmese, a jamaicai Shericka Williams, s a bahamaiak ifjú csillaga, Shaunea Miller is, aki idén a fedettpályás vb-n nyert bronzérmet.

 

A Gyulai Memorial szinte minden számában kiemelkedő névsort sikerült összeállítania a szervezőknek, így olyan sztáratléták látogatnak Székesfehérvárra mint Carmelita Jeter, Ivan Uhov, Tianna Bartoletta és Pars Krisztián.

 

További információk >>> 

 

Mezei

Képek: gyulaimemorial.hu, Szupkay Ildikó, Kollányi Péter – MTI, AP Photo, Getty Images, Zádor Péter, Carlos Serrao, facebook.com/gyulaimemorial 

Utoljára frissítve: 2014-07-08 11:05:16

További híreink
Mindenki álma és rémálma egyszerre: az első randi!
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közösségi oldalakat, akár a társkereső portálokat nézzük, mindegy...
2024-04-18 12:07:52, Hírek, Sport Bővebben
Hogyan érdemes a vakolt falat festeni?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra visszatekintő építési művelet. A kültéri vakolat nem csupán...
2024-04-16 09:42:07, Hírek, Sport Bővebben
Ne felejts el játszani!
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre gyermek-, illetve felnőttkorban, de a lényeg az, hogy mindket...
2024-04-09 17:58:00, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>