Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Kázmér napja van.
Gyurcsány Ferenc: A DK nem eladó!
2013-06-26 13:51:27
Gyurcsány Ferenc: A DK nem eladó!

Gyurcsány Ferenc: A DK nem eladó!

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Molnár Csaba alelnök sajtóreggeli keretében osztották meg nézeteiket az összefogásról és a 2014 tavaszáig hátralévő időszak legfontosabb teendőiről.


A legfontosabb napirendi pont jelen pillanatban az összefogás kérdése, illetve az, hogy mi történik, amennyiben ez nem jön létre. Gyurcsány Ferenc elmondta: természetesen a párt felkészül az utóbbi eshetőségre is egy B-tervvel, de prioritást mindenek előtt az E14, az MSZP és a DK összefogása élvez. Nézetei szerint a felmerülő konfliktusok két kérdés mentén sorakoznak fel, egyrészről az Együtt 2014 és az MSZP között pozíció vita érzékelhető, kettejük között az a kérdés, hogy közös vagy egyeztetett jelölteket indítsanak-e majd 2014-ben. A másik konfliktuspont az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció között húzódó ideológiai törésvonal, a múlthoz való viszony eltérősége. Ez az eltérő álláspont azonban nem lehet akadály, amennyiben mégis az, a Demokratikus Koalíció tárgyalni fog az MSZP-vel, vagy pedig egyedül indul.

 

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíciót a legszervezettebb ellenzéki pártnak tartja, hiszen bármilyen rendezvényre, tüntetésre nagy tömegeket tudnak mozgósítani, és nem mellesleg mind a 106 egyéni választókerületben képviseltetik magukat, amennyiben viszont a remélt ellenzéki összefogás létrejön, természetesen egyeztetés után, hajlandóak bizonyos kompromisszumokra, és adott körzetekben visszalépnek más javára. Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba azonban azt is hangsúlyozták, hogy egy nemrégiben végzett felmérés alapján, jó néhány választókerületben – például Budapesten belül is – olyan magas a Demokratikus Koalíció támogatottsága, hogy az összefogás többi szereplőjének mindenképpen számolnia kell velük. A DK elnöke azt is elmondta, hogy a párt tárgyalási pozíciói nyilvánosak és egyértelműek. Nem kérnek sokat a tárgyalópartnerektől, ugyanakkor egy politikai minimumhoz mindenképpen tartani fogják magukat, mert a DK nem eladó. Ilyen politikai minimum például a frakcióalapítás kérdése, mert ahhoz, hogy minőségi munkát tudjon végezni egy párt, kell, hogy legyen egy frakciója és kell, hogy legyen elegendő számú képviselője, hogy jelen lehessenek minden fontos döntéshozatalnál, hiszen csak így képviselhetik hatékonyan a választóikat.

 

A korábbi miniszterelnök úgy látja, hogy azok a kijelentések, miszerint személye inkább taszítja, mint vonzza a választók nagy részét, nem feltétlen állják meg a helyüket. Ezt a véleményét szintén egy mostanában készült reprezentatív felmérésre alapozza. Gyurcsány Ferenc személye 100%-ban ismert, arra a kérdésre azonban, hogy melyik pártban politizál jelenleg, a megkérdezettek körülbelül 40%-a nem tudta a választ, 20% körül pedig az MSZP-t mondták be. Így tehát az a fő feladat, hogy tudatosítani kell a választókban, hogy a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc összetartoznak. A nyár második felétől tehát intenzív akciókat tervez a párt elnöksége, hasonlóan a korábbiakhoz, az élőlánchoz, vagy a Kossuth téri éhségsztrájkhoz, csak még intenzívebben fognak kiállni a porondra. A Demokratikus Koalíció a pártelnök szerint egyébként is a legszókimondóbb, leginkább a kormánnyal szemben álló párt, és ezt a magatartást meg is kell őrizni; meg kell mutatni a választópolgároknak, hogy nincs okuk a félelemre, viszont cselekedni kell. Az ellenzéki pártoknak pedig az a feladatuk a választásokig, hogy kimozdítsák a választókat a befásult magatartásból, úgy, ahogyan ő tette ezt a június 16-i beszéd során.

 

Gyurcsány Ferenc a korszakváltás fontosságáról is szót ejtett, és megismételte korábbi kijelentését, hogy az őszödi beszéd egy ilyen korszakváltás kezdete volt. Először is le kell számolni a populizmussal. A DK elnöke szerint ma az ország egyik legnagyobb ilyen populizmusa a  „gyurcsányozás”: amikor valaki kifogy az észérvekből, elkezd gyurcsányozni.


-naan-


kép forrása: fn.hir24.hu

Utoljára frissítve: 2013-06-26 15:19:21

További híreink
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben
Lemondott az MSZP-elnök a gyermektáborban történtek miatt
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
2024-02-28 13:22:46, Hírek, Aktuális Bővebben
A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a Rogán Antal vezette minisztérium alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal keretmegállapo...
2024-02-19 16:16:42, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Még felnőtt fejjel is hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elhanyagolható a buli utáni takarítás, vagy legalá...
Bővebben >>