Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Andrea napja van.
Gyurcsány kedvező helyzetben
2013-09-11 00:36:43
Gyurcsány kedvező helyzetben

Gyurcsány kedvező helyzetben

A Demokratikus Koalíció számára kedvezően alakultak az ellenzéki egyeztetések.

 

A DK volt az egyetlen olyan párt, amelyik következetesen a teljes ellenzéki összefogás mellett érvelt, és emellett mindvégig kitartva nem csinált feneket a szájából. Az ultimátumra, amelyet az MSZP tudatosan és előre megfontolt szándékkal adott, nem mondhattak mást, csak nemet. Ezzel megmentette a pártját és a saját becsületét is.

 

Sem a vétójog egyoldalúsága, sem a felkínált négy vesztes körzet, sem az a kikötés, hogy a DK-s vezérkar nagy része nemkívánatos az MSZP, egyételművé tette: Mesterházy Attila egy percig sem gondolta komolyan, hogy szövetségeket köt. mit pedig Tóbiás József állít, hogy Gyurcsány magának kérte a közös lista második helyét, egyszerűen hazugság. Az Együtt-PM-mel sem született az MSZP részéről semmiféle ellenzéki megállapodás. Az ugyanis nem ez a kategória, hogy két párt egymás elen indul csapatban, és ilyenformán egymás egyéni képviselőjelöltjei ellen is kampányolni fognak.

 

Mesterházy eltaktikázta az ügyet. Rá jut az a szégyen, hogy az MSZP - 1990 óta először - nem tud minden körzetben egyéni jelöltet állítani. Ez még akkor is sikerült nekik, amikor a rendszerváltás idején mindenki igyekezett eldobálni a párttagkönyvét. Most nincs a pártnak miniszterelnökjelöltje és a körzetek harmadában az egyik szavazólapon nem szerepel a szegfű és a párt neve.

 

Nincs jobb helyzetben Bajnai Gordon alakulata sem. A 31 képviselőjelölttel bitang nehéz lesz 10 százalékot elérni, nekik ugyanis ennyi kell a bejutáshoz. Még megtehetik, hogy az Együtt 2014 és a PM egyesül például Korszakváltók néven - elég félév egy új név bevezetésére? - de annak sem túl jó az üzenete. A választó azt látja, hogy nem bíznak a pártszövetségben elérendő tíz százalékban, megpróbálják új néven az ötöt megkaparintani, hátha úgy sikerül a bejutás. Nem felfelé, hanem lefelé tájékozódnak. Ez a vereség beismerése és Bajnai ambícióinak nyílt feladása.

 

A vidéki MSZP szervezetek lázonganak, hogy túl sok helyet adtak át Mesterházyék, számos helyen inkább a DK-t támogatnák a rájuk tukmált ismeretlen "zöld" ellenében. Az MSZP elnökének üzenete, hogy Gyurcsány nem kell, elsősorban nekik figyelmeztetés, ne merészeljék veszélyeztetni a párt egységét. Karácsony Gergely mondatát, miszerint az Együtt-PM számít a DK szavazóira, Gyurcsányék berkeiben elnéző mosollyal nyugtázták. Ha valakiket mélyen megvetnek a DK szavazói, azok éppen azok, akik Sukoró kapcsán igaztalan feljelentést tettek a pártelnökük ellen, például Karácsony.

 

Gyurcsány megszabadult a tehertől, hogy folyamatosan két egykori beosztottjára - Mesterházyra és Bajnaira - figyeljen. Szabadon képviselheti nézeteit, amelyek valóban megkülönböztetik a másik két formációtól. Ha sikerül a DK-nak 106 helyen jelöltet állítania, komoly versenyelőnybe kerülhet a 75 helyen induló MSZP-vel és a 31 helyre aspiráló Bajnaiékkal szemben. Utóbibiaknak még ennyi alkalmas jelöltet is nehéz előállítani.

 

Mesterházy és Bajnai Gyurcsányt akarta és akarja legyőzni Orbán helyett, végül mégis kiszabadították az általuk és a Fidesz által épített karanténból az utolsó baloldali választási győztest. A DK dolgát nehezíti, hogy a másik két párt, de főleg az MSZP, megveheti, megzsarolhatja bizonyos jelöltjeiket. A technika régi, a Fidesz is operált ilyesmivel az MDF ellenében. Gondot jelenthet néhány belvárosi értelmiségi, aki egy ideig még felveti, hogy Gyurcsány miért nem lépett hátra, miért nem vonult vissza, miért nem tett egy gesztust Orbán legyőzése érdekében. Nos, éppen azzal segíti a Fidesz bukását, ha marad és beveti magát a küzdelembe. 2009-es lemondása gyengítette az MSZP-t, Mesterházy és Bajnai kampányával kétharmada lett a Fidesznek. Gyurcsány olyanokat szólít meg, akik a legradikálisabban utálják el az Orbán-rezsimet, ebben számíthat az MSZP és Bajnaiék szavazóira is. Az úgynevezett középen állókra és kiábrándultakra Bajnaiék specializálódtak - kevés sikerrel.

 

Csalódott lehet Fodor Gábor is, aki mégsem mondta el elégszer a tévében, hogy Mesterházy Attila a jó jelölt. Őt is kiikosarazták. Se párt, se szervezetek, se befutó hely. Ráadásul a liberális térfélen sokak szemében még mindig Kuncze Gábor a leghitelesebb személy. Ők is - ha még van tervük 2014-re - csak Gyurcsánynál kopogtathatnak.

 

Új képlet állt elő. Néhány hónapra a ki kivel van kérdés helyett a ki mit mond kerül előtérbe. Aztán ha a közvéleménykutatások azt mutatják, hogy Orbán előnye nem csökken, még mindig megnyithatják a tárgyalásokat. Hacsak Bajnai és Mesterházy nem Orbán maradásában érdekelt.

 

(mb)

Utoljára frissítve: 2013-09-11 08:24:13

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>