Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Diána napja van.
Gyurcsány-projektet nyúlt le a Tiborcz-féle ingatlanbotrány
2019-09-02 12:46:07
Gyurcsány-projektet nyúlt le a Tiborcz-féle ingatlanbotrány

Gyurcsány-projektet nyúlt le a Tiborcz-féle ingatlanbotrány

Nem csitul a vita az Orbán-vej Tiborcz István érdekeltségébe tartozó ingatlan miatti József nádor tér felújítása körül, amelynek aktuális fókuszában a Herendi-féle Életfa áll. A stilizált porcelánfa ráadásul úgy került a térre, hogy 22 fát kivágtak a felújítások miatt. Cserébe 54 új fát ígért az felszínt rendező Belváros-Lipótváros önkormányzat, ami finoman szólva sehol sincs – írja a Hvg.hu.

 

Eddigi hallgatását megtörve pénteken megszólalt a szerencsétlen térdíszként odapottyantott porcelán-„Életfa”alkotója s megtudhattuk: a projekt már a Gyurcsány-kormány alatt született.

 

Persze nem így, nem oda, nem ezért.

 

„ALL ABOUT PORCELÁNFA avagy ismerd meg az igazságot de előbb saját érzelemmechanikádat, majd ha nem értesz valamit kérdezz! Bulváros felvezetéssel: tények titkok, trükkök, meglepő adalékok. Ha már kultúrpolitika...

 

A porcelánfa tervei a 2. Gyurcsány kormány idején készültek 2008- ban.*

 

Már akkor is az szerepelt a briefben hogy LEGYEN ERŐS REKLÁMHORDOZÓ mely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának tudásvagyonát mutatja be egy fontos közlekedési csomópontban. (Veszprém Aréna)

 

A herendi tudásvagyon legerősebb sarokpontját a kézi festést eleve kihagytuk a tervezésből, a terv emiatt kapta a bimbókon látható litofán körablakokat, a kézműves jelleget inkább így hangsúlyozva, a giccset elkerülendő. Mivel a porcelánkészítés alapvetően sokszorosító eljárás, és a szobor tulajdonosa a Manufaktúra, nem állít valótlant amikor azt mondja DIREKT IDE KÉSZÜLT. Az adott legújabb példány valóban ide KÉSZÜLT, viszont nem most és nem ide TERVEZTÉK, ráadásul szándékoltan festetlenül tehát NEM ÍGY. Rendeltetése tehát az volt, hogy a nyugatról ( Győr felől) érkező forgalmat Herend felé irányítsa. Akkoriban mindenki boldog volt, hiszen hazai körforgalmaink ékességei zömében szalmabála hóemberek voltak.

 

Aki már foglalkozott porcelánnal, pontosan tudja hogy méretét és kivitelezését tekintve a világon egyedülálló technikai csoda, hazánkban pedig példaértékű csapatmunka és emberi teljesítmény. (Minden nagyrabecsülésem a kivitelezőké és erre kérek mindenkit próbálja meg innen nézni).

 

Mint azt egy korábbi interjúban el is meséltem, a végső forma erősen aláment a funkciónak, az eredeti terveket az akkori Képző és Iparművészeti Lektorátus javaslatára jóval robosztusabbra és szimmetrikusra módosítottuk, mondván erős szélnek és középre csúszó kamionoknak kell ellenállnia.

 

Szóval azt látom, hogy ebben a helyzetben (is) leginkább a szerencsétlen kontextus és az érzelmi projekciók számítanak sok összemosott, kitalált részlettel. (Ami teljesen érthető, a kivágott fákat természetesen még ennél is jobban sajnálom. )

 

* Nem politizálás, a helyzet abszurditását mutató TÉNY, kis fricska, bukfenc, mely "a NER ízléssel" kapcsolatos összemosásokat hivatott tompítani. Köszönet mindenkinek, aki felhívta rá a figyelmemet, igazatok volt!” – írta közösségi oldalán az alkotó  Meixner-Hegyi Etelka.

További híreink
Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon
A szabadság az a fogalom, amely elé bármilyen jelzőt teszünk, értelmetlenné válik az egész: Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő arra reagált, hogy Orbán Vik...
2019-09-18 11:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tarlós és a náci fogyatékosság
Tarlós szerint ma Magyarországon elég furcsa világot élünk, mert el kell viselni a szellemi fogyatékosokat.
2019-09-14 17:17:14, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Pikó: „Fél a Fidesz – véget vetünk az einstandnak!”
Bő ezres tömeg gyűlt össze pénteken koraeste a Práter utca felső szakaszánál, a Pál Utcai Fiúk szoborcsoportnál, hogy tiltakozzanak a 8. kerületi polgármesterjelölt Pikó ...
2019-09-14 17:17:08, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kósa Lajos szerint el kell fogadni, hogy vannak visszaélések.
Bővebben >>