Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Hároméves kistestvére életét mentette meg a 9 esztendős pécsi kisfiú
2015-11-21 20:30:24
Hároméves kistestvére életét mentette meg a 9 esztendős pécsi kisfiú

Hároméves kistestvére életét mentette meg a 9 esztendős pécsi kisfiú

Mi tette szükségessé ezt a felajánlást?

 

Talán elsőre nem tűnik olyan nagy cselekedetnek egy testvértől az önkéntes donori szerep – mondja az édesapa, Budavári Csaba. – Ám az példaértékű, ami nálunk történt. Mert nagy családi tragédia előzte ezt meg, a legnagyobb fiunk, Koppány 17 évesen a nyáron meghalt egy igen ritka genetikai betegségben. Egész életében tünetmentes volt, aztán amikor elkapta a nyállal terjedő úgynevezett „csókvírust”, a mononukleózist, képtelen volt az immunrendszere ellenállni a bajnak. A családi szűrésen az is bebizonyosodott, hogy másik kisgyerekünk, a 3 éves Lacika ugyancsak veszélyeztetett.

 

Mi ilyenkor a teendő?

 

Egy steril boxban, amelyből kizárnak mindenféle fertőzést, kemoterápiával lenullázzák az immunrendszert, majd alkalmas őssejt beültetésével újra felépítik. Már az sem egyszerű, hogy megfelelő donort találjanak erre, mindenesetre nálunk mind az öt egészséges gyermek azonnal jelentkezett a hosszadalmas, fájdalmas beavatkozásra. Szerencsére a 9 éves fiunkat, Andort alkalmasnak is találták a donori feladatra.

 

Miért érzik úgy, hogy ez a történet egy tévés versenybe illik?

 

Mert borzasztó lelki teher volt a családnak elveszíteni egyik pillanatról a másikra az addig makkegészséges legnagyobb gyermeket. Aztán Budapesten a Szent László Kórházban láttuk azt a rengeteg családot, akik abban bizakodtak, hogy talán ők is sorra kerülnek az ott működő öt steril box valamelyikében. Továbbá láttuk az ott dolgozó orvosok, ápolónők odaadó, szeretetteljes munkáját is. Úgy gondolom, mindenkinek tudnia kell, hogy azok a kopasz kisgyerekek, akik fájdalmasan szomorú tekintettel szerepelnek a tévé műsorokban, bizony valóban megszenvedték már egy élet minden kínját. Szeretnénk, ha Andor közbenjárásával sikerülne a figyelmet ráirányítani az ilyen családi küzdelmekre.

 

Hol tart most a beavatkozás?

 

Lacika 30 napot töltött a steril boxban, és az immunrendszerét eltüntették, Andorét pedig maximálisan felerősítették, és itt most nem részletezném az injekciókat, a legyengülést, az intenzív osztály pszichés hatásait. Andornak a csípőcsontjából vettek őssejteket tartalmazó vért, s ezt ültették át.

 

Hogy készült Andor a műtétre?

 

Az iskolában azt mesélte egy tanító néni, hogy mindig szomorúan üldögélt szünetekben, hát megkérdezte tőle, miért bánkódik? Nem a műtéttől félek! – mondta a fiam –, hanem hogy hiába az egész, nem fog sikerülni.

 

Most éppen Budapestre indul. Akadt valami komplikáció?

 

Laci már kikerült a steril boxból, de szövődmények léptek fel, és vírusfertőzést is kapott. Most a transzplantációs osztályon fekszik lázasan, s már csak 13 kiló.

 

Miben segíthet ezután a verseny?

 

Megmutatni, hogy mások is bátran jelentkezzenek Andorhoz hasonlóan donornak, vagy véradónak. Mert van olyan gyerek, aki már hat éve vár alkalmas donorra. Lacinak pedig óriási mennyiségű vérre van szüksége egy speciális anyag kiválasztására, ami elengedhetetlen a gyógyulásához. Szeretnénk azt is, ha Andor őszinte, önzetlen segítsége méltó elismerést kapna. Ha pedig netán ő nyerne, a díjösszeget a Szent László Kórház gyermek- transzplantációs osztály alapítványára utalnánk.

 

(Mészáros Endre – Dunántúli Napló)

További híreink
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>