Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Valter napja van.
„Hát miféle embereket tűrtél te meg a kormányodban, mondd?”
2013-06-08 08:42:13
„Hát miféle embereket tűrtél te meg a kormányodban, mondd?”

„Hát miféle embereket tűrtél te meg a kormányodban, mondd?”

 Vadai Ágnes, a DK politikusa nyílt levelet írt Bajnai Gordonnak. A levélben Vadai választ vár arra, egyetért-e a volt miniszterelnök „Kendermagos” Juhász Péter azon kijelentésével, mely szerint Gyurcsány Ferenc „szimbolizálja azt a romlott politikát, ahol gyakorlatilag egy maffia tartja kézben az országot” – mindezt Orbán Viktorral egyetemben.


Alább Vadai Ágnes levelét közöljük teljes terjedelemben.

 

 

 

Bajnai Gordon úrnak

Együtt-2014 választási mozgalom Budapest

Kedves Gordon!

Mint kormányod egykori államtitkára fordulok levelemmel hozzád. Formálódó pártod, az „Együtt-2014” társelnöke, Juhász Péter két sajtónyilatkozatából idézek: „..Orbán Viktor... gyakorlatilag megszüntette a demokráciát Magyarországon és szimbólumává vált egy elnyomó rendszernek, a párja ilyen értelemben Gyurcsány Ferenc...”, illetve „Gyurcsány Ferenc...szimbolizálja Orbán Viktor mellett azt a romlott politikát,...ahol gyakorlatilag egy maffia tartja kézben az országot...”

Súlyos mondatok ezek. Mi a Demokratikus Koalícióban a kezdetektől fogva azért küzdünk, hogy megbuktassuk Orbán rendszerét. Soha nem rejtettük véka alá, hogy szerintünk ehhez átfogó ellenzéki összefogás szükséges. Olyan összefogás, amelyben valamennyi demokratára szükség van. Ezért aztán valóban kulcskérdés, hogy ki demokrata és ki nem. Valójában azt szeretném tudni, hogy vajon Te egyetértesz-e a fenti minősítéssel vagy sem.

Fájdalom, de Juhász szövege szerint Te egy elnyomó rendszert szimbolizáló kormányfő minisztere voltál három éven át? Szerepet vállaltál egy olyan ember kormányában, aki megszüntette a demokráciát Magyarországon? Te tényleg szó nélkül szolgáltál volna egy olyan romlott politikát, ahol egy maffia tartotta kezében az országot?

Kormányod egykori tagjainak jó része ma a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban politizál. Minisztereid közül Molnár Csaba és Ficsor Ádám, államtitkáraid közül például Arató Gergő, Avarkeszi Dezső, Oláh Lajos, Varju László, Vojnik Mária és jómagam. Hát miféle embereket tűrtél te meg a kormányodban, mondd? Akkor mi most cinkosságot vállalunk egy olyan politikussal, aki miniszterelnökként fölszámolta a demokráciát, szimbólumává vált az elnyomásnak és egy maffia kezére játszotta az országot?

Kedves Gordon!

Neked sok mindenben igazad van. Igazad van a korszakváltás fontosságában; de hát az lenne a korszakváltás, hogy Orbánnal együtt tűnjék el a politikai életből az, akinek Te három éven át a jobb keze voltál? Igazad van abban is, hogy az Orbán-rendszer csak a legszélesebb ellenzéki együttműködéssel takarítható el. De hát hogy akartok Orbán megbuktatására szövetkezni egy olyan párttal, amelynek vezetőjét lényegileg, mint Orbánnal egykutyát bélyegzitek meg? Vagy hogy akarjátok a Fideszt megbuktatni a Demokratikus Koalíció több százezer szavazója nélkül? Igazad van végül abban is, hogy az ország számára élet-halál kérdése, a végromlás elkerülésének egyetlen lehetősége, ha jövőre megszabadul Orbán Viktortól és rendszerétől. De jól értem, hogy alakuló pártod nem csak Orbán Viktortól, hanem attól az embertől, Gyurcsány Ferenctől is egy füst alatt szabadulni kívánna, akinek a kormányát évekig hűségesen szolgáltad? Ez ugyanis nem mindegy. Nagyon nem.

Én és mi a Demokratikus Koalícióban nagyon mást gondolunk minderről. Az elmúlt hetekben Te is
tapasztalatot szereztél arról, hogy milyen, amikor a „libás” Bajnai ellen fordul a Fidesz politikai gépezete
és tönkre akar tenni. Mi ezt alávaló dolognak tartjuk. Éppen ezért állunk ki melletted. De meg kell
jegyezzem, az ellened folytatott karaktergyilkosság csak megismétli Gyurcsány politikai tönkretételének
kísérletét. Nem az lenne a dolgunk, hogy ezzel megküzdjünk, és ne engedjük leszalámizni a demokraták világát?

Mindeddig megpróbáltunk ellenállni a kísértésnek, hogy nyilvános vitát folytassunk. Szó nélkül hagytuk jó néhány igaztalan, bántó mondatotokat. De ez most nem egyszerű szurka-piszka. Ez perdöntő morális, politikai kérdés. Ismernünk kell álláspontodat, mert Juhász Péter az Együtt-2014 társelnöke. Kérdezem tehát, hogy osztod-e alelnököd véleményét? Ha igen, mondd ki nyíltan, érteni fogunk belőle és érteni fogják a baloldali demokraták. Ha nem, akkor nem gondolod, hogy lépned kellene? Rendben van, hogy pártod egyik vezetője ilyen otrombaságokat mond?

Szerintem mi összetartozunk az Orbán elleni küzdelemben. Szerintem vigyáznunk kell egymásra. Én nagyra becsülöm a Te erőfeszítéseidet és kívánom, hogy együtt sikeresek legyünk. De vajon Te is tiszteled-e a mi mélyen demokratikus meggyőződésünket és évek óta tartó harcunkat?

Nézd el, hogy arra kérlek: érdemi választ adj kérdéseimre.

Budapest, 2013. június 7.

A régi barátsággal,

 

Vadai Ágnes


Utoljára frissítve: 2013-06-08 09:34:34

További híreink
Milyen kerítést építsünk, ami megakadályozza a kutya szökését?
Ha éppen kerítésépítés előtt állunk, akkor bizonyára elgondolkodtunk azon, hogy mik a főbb szempontok, mit várunk el egy kerítéstől. Általában a lényeg, hogy szép legye...
2024-07-12 14:20:59, Hírek, Aktuális Bővebben
Útmutató a legjobb beltéri növények kiválasztásához
Nem egy kutatás bebizonyította már, hogy a lakásban lévő zöld növények amellett, hogy kedvezően hatnak a levegő páratartalmára és az oxigéntermelésre, megnyugtatják az id...
2024-07-09 12:39:29, Hírek, Aktuális Bővebben
Tippek a home spa-hoz
A home spa a testnek és a léleknek egyaránt új lendületet adhat, ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben eláruljuk hogyan teheted igazán különlegessé az énidőt, é...
2024-07-09 12:28:54, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Otthonunk színeinek kiválasztása, tereink berendezése nagyszerű lehetőség a kreativitásunk kifejezésére. Igaz ...
Bővebben >>