Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Havi másfél millióért ad bizalmas tanácsokat Csák Jánosnak a 30 éves „filmproducer” Marencsák Kitty
2022-09-08 16:11:25
Havi másfél millióért ad bizalmas tanácsokat Csák Jánosnak a 30 éves „filmproducer” Marencsák Kitty

Havi másfél millióért ad bizalmas tanácsokat Csák Jánosnak a 30 éves „filmproducer” Marencsák Kitty

“A miniszter személyéhez kötődő bizalmi jellegű tanácsadás szakpolitikai és politikai kommunikációs kérdésekben” – ez a feladata az Avian Fund Innovációs és Technológiai Tudásközpont Kft.-nek, és ezért cserébe havi nettó 1,5 millió forintot kap a Csák János (képünkön) vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumtól. Mindez a kormány honlapjára feltöltött friss szerződéslistából derül ki, ahogy az is, hogy a céggel idén június elsejével kötötték a megbízási szerződést, amely két évre, 2024 május végéig szól.

 

Az elmúlt három hónapban tehát nettó 4,5 millió forintot kapott a Csák János miniszter munkáját segítő “bizalmi jellegű” politikai tanácsaiért a vállalkozás. Ez igen szép eredmény, tekintve, hogy működése első két évében 0 forint árbevétel mellett csak veszteséget termelt, míg tavaly egész évben nem volt annyi árbevétele (csak nettó 3,7 millió), mint amennyit ezzel a friss minisztériumi szerződéssel három hónap alatt megkeresett.

 

Érdekesség, hogy a cég tevékenységi körei között egyáltalán nem szerepel tanácsadás, ért viszont elvileg az elektromos, híradástechnikai célú közmű építéstől a piac- és közvélemény-kutatáson át az internetes kiskereskedelemig sok mindenhez. A vállalkozás ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa a 30 éves Marencsák Kitty, akiről annyit találni az interneten, hogy a 2019-es Most van most című magyar játékfilm producere volt.

 

Marencsák 2021 szeptemberében lett közvetlen tulajdonosa a cégnek, amelynek székhelye jelenleg egy 464 fős népességű Nógrád megyei község, Egyházasdengeleg. A párutcás település Petőfi út 2. szám alatti ingatlanára azonban nemcsak az Avian Fund Kft. van bejelentve, hanem az a cégbírósági adatok alapján további 41 jelenleg is aktív vállalkozás székhelye, valamint 19 másik cégnek is itt volt korábban a székhelye. Egy helyi cég weboldala alapján székhelyszolgáltatás zajlik ezen a címen, Egyházasdengelegre ugyanis az iparűzési adó eltörlésével igyekeznek a település vezetői vállalkozásokat csalogatni.

 

A tulajdonos filmes előéletéhez kapcsolódó érdekesség, hogy a cég sokáig más néven futott: Avian Pictures Filmelőállító és Filmforgalmazó Kft.-ként, de ezen a néven filmes tevékenységnek nyomát nem találtuk, és a honlapjuk sem működik már. A vállalkozás ráadásul nemrég kis híján megszűnt, mivel a cégbírósági iratok szerint az adótörvény megsértése miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzésére a bíróság tavaly törvényességi felügyeleti eljárásban elrendelte az akkor még Avian Pictures kényszertörlését, de októberben ezt a döntést végül visszavonták.

 

Marencsák Kitty egyébként, ha nem is közvetlenül, de áttételesen kezdettől befolyással bírt a vállalkozásban, hiszen annak résztulajdonosa volt egy másik, 2019-ben még kizárólagosan – most már csak 76 százalékban – általa tulajdonolt cég: ez előbb az egzotikus Nama' El'Shijas Private Equity Fund Kft. néven működött, majd a Meropé Trust Befektetési és Vagyonkezelési Kft. nevet vette fel. Ezeken kívül még két cégben van Marencsák Kittynek 76–76 százalékos érdekeltsége: a Western Capital Kft. és a Faktor Kereskedőház Kft. közül utóbbi mutat csak aktivitást, tavaly 90 milliós árbevételt ért el, de sajnos ehhez csaknem 137 milliós rövid lejáratú kötelezettség is társult.

 

(forrás: hvg.hu)

 

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>