Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Béla napja van.
Hazugsággyár a Pilisben
2014-07-07 14:18:20
Hazugsággyár a Pilisben

Hazugsággyár a Pilisben

Tegnap ünnepelte születésnapját  (1935. július 6.)   Tenzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma. Tibet 1955 óta száműzetésben élő egyházi vezetője  világszerte nagy népszerűségnek örvend. Többször járt  Magyarországon is.

 

Legutóbb 2010 kora őszén utazott ide néhány napra. A rendezvény első napján, szeptember 18-án magam is ott voltam, és igen emlékezetes maradt számomra. Ezért szeretném megosztani élményeimet születésnapja alkalmából. Az előadás végén a hallgatók kérdéseket tehettek fel. Az egyikre felkaptam a fejem: "valóban a Pilisben van a Föld szívcsakrája ?" -vetette fel valaki a közönség soraiból. Visszafojtott lélegzettel figyeltem, mint fog válaszolni a humanizmusáról, békeszeretetéről ismert buddhista szerzetes. Hiszen az ártalmatlannak tűnő kérdés a hazai misztikus nacionalizmus egyik alapdogmájára vonatkozott.

 

Legnagyobb megkönnyebbülésemre nem kellett csalódnom benne. Őszentsége elnevette magát, majd szokásos közvetlen stílusában azt felelte: ez az úgynevezett ostoba kérdések kategóriájába tartozik. Persze a  vallástörténetből teljesen ismerős, hogy minden nép a maga országát tekinti a világ közepének, de  ezt szó szerint értelmezni meglehetősen gyermeteg gondolkodásra vall. A csakrák alatt egyébként is a minden emberben meglévő belső erőközpontok, tehát szó nincs arról, hogy a külvilágban, fizikai síkon kellene keresni őket.

 

 

No, ha a mítoszgyártást nem is állítja meg,  ez a józan válasz sokakat gondolkozásra késztet majd - reménykedtem naivan. Csakhogy legnagyobb döbbenetemre néhány év múlva egy turisztikai oldalon a következő hírre bukkantam.

 

"Azonban nem csak a “Magyarságtudat” miatt lehet olvasni több helyen a szívcsakráról! Maga a Dalai Láma is látogatást tett itt, és a következőket nyilatkozta: ” A tibeti szemlélet, és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli. Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az emberi testben, de pl. a földgolyón is számon tartja. A hagyomány szerint a Föld szívcsakrája Magyarország területén, pontosabban a Pilisben van”


 

Nem hittem a szememnek. Hiszen magam is ott voltam az előadáson! Nem kellett sokat keresnem az interneten, hogy kiderüljön: immár más források is úgy tudják, hogy Őszentsége nem csupán elismerte a szent hely létezését, de még oda is zarándokolt...


"A Dalai Láma meglátogatta ezt a csodálatos hegységet, ez sem véletlen. Miért van az, hogy sokan a világ másik végéről eljönnek és felkeresik ezt a helyet, míg sok magyar ember tudomást sem vesz róla? – gondolkodjunk el ezen a kérdésen."


 

Ezek a hírek mára sokkal több fórumon érhetők el, mint magáról a tényleges előadásról készült hangfelvételek. A köztudatban pedig megállíthatatlanul terjed a hazugság, a  métely. Ennek semmi köze a buddhizmushoz, de még az ezotériához sem. Ma Magyarországon a szellemi utak iránt érdeklődők egyszerű politikai propaganda áldozatává válhatnak.

 

 

Kiss Kati

 

www.asztropressz.wordpress.com

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-11 08:35:41

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>