Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Hiába a kormánypropaganda – botrány a Dagály-szindróma
2015-08-03 16:40:43
Hiába a kormánypropaganda – botrány a Dagály-szindróma

Hiába a kormánypropaganda – botrány a Dagály-szindróma

Nem úgy nálunk: az LMP pl. legutóbb a Simicska-telep kapuja melletti portásfülke előtt láncolta magát a közélethez és sajnálattal vehetjük tudomásul, hogy nem a Dagály környéki immár letarolt fák törzséhez. Pedig milyen hatásos lett volna látni, hogy a zöldpárt tiltakozik a környezeti pusztítás ellen.

 

 

Ami a fővárosé az nem a tiéd pubikám

 

Ehelyett gyakorlatilag mint kés a vajba, úgy marnak különösebb botrány és tömeges tiltakozás nélkül a munkagépek a csalafintán kisajátított területbe, amit ugye a főváros adott át – ha-ha..! – a beruházásnak anélkül, hogy az érintett lakosság véleményét kikérte volna. Amit tisztességes kültelki bandaháborúkban úgy hívnak, hogy zsarolás, de ez is elcsitult a Duna hullámain. Ami tény: a fürdő területe egyre zsugorodik, már szétverték a betontrambulint is, gyakorlatilag hétről-hétre nézhető a keserves agónia, amit egy hagymázas és megalomán beruházás kihasít a főváros területéből soha vissza nem fordíthatóan.

 

Mert azt senki sem gondolhatja már komolyan, hogy bármilyen környezeti rekreáció, lakossági igény figyelembevétele következhet a rapid beruházás befejezése után, amiről azt sem lehet tudni, hogy 25, 31 vagy 47 milliárdba kerül-e, már eleve.

 

 

Civil civilek kontra kormánycivilek

 

A Dagálynak annyi és ezt tudomásul kell venni, ékes példájaként a sokat kárhoztatott karvalytőke most éppen kormányérdeket szolgáló szárnyalásának. Gyakorlatilag egyetlen jelentős politikai vagy civil közösség sem emelte fel a szavát az okozott károkat csak később eszmélő közösségi létből. Pedig már a sétányon is kivágták a volt jegenyesort, hogy mobilgátat építsenek – bizony olyat, amit a túloldali Római parton nem engedtek három éve a civilek – akkor még.

 

Egy maroknyi csoport igyekszik legalább hangot adni keserűségének a Mentsük Meg a Dagály Fürdőt elnevezésű fb-oldalon, akik erős vitába bonyolódtak a beruházott kormánypropagandát éltető Új Dagály Uszoda működtetőivel. Ez utóbbiak kerekperec kinyilatkoztak, hogy a vizeskomplexum akkor is megépül, ha fejreállnak is, így tehát ne jajveszékeljen senki a megvalósítás brutalitásán. Ezen önfelhatalmazás alapján az oldalukról kiradíroznak minden, a beruházást érintő bejegyzést és finoman szólva önkényesen, de legalább arrogánsan használnak fel minden momentumot, ami propagandisztikus szemléletüket szolgálhatja.

 

 

Széllel szembe még a zöldek se pisálnak

 

Az azért mégis feltűnő, hogy a zöldmozgalmak közül gyakorlatilag egyetlen megmozdulásra sem emlékszünk, pedig például a hajdani kormányzás alatt oly aktív Levegő Munkacsoport anno erősen rajta tartotta a kezét a baloldali kormányzás(ok) környezetet érintő minden szívdobbanásán. Megkérdeztük a szervezetet, vajon mi lehet az oka a jelenlegi mély csendnek, pedig volna miről demonstrálni: „Ön mit tenne egy kiemelt állami beruházással szemben..?” – kérdezett vissza kérdésünkre Schnier Mária a Levegő Munkacsoport képviseletében. Viszont figyelmünkbe ajánlotta a honlapjukat, ahol a napokban jelenik meg – nem későn kissé..? – a beruházással kapcsolatos állásfoglalásuk. Csendesen, szakmailag, egyetértőleg. Semmi demonstráció, semmi hangoskodás. Schnier Máriától azt is megtudhattuk, hogy de bizony kikérték a zöldszervezetek véleményét a tervezési időszakban – mit ad isten, ők voltak az egyedüliek. Okosan meg is értették, hogy 101 lombosfa, 14 örökzöld aprításra kerül, hiszen világos, hogy egy ilyen döntést egy zöldszervezet bölcsen tudomásul vesz. Egyébként is lesz egy sétány kétoldali fasorral kompenzálva. „Feleslegesnek tartom olyan döntéssel szemben fellépni, ami ellen nem tehetünk semmit…” – nos igen, itt tart jelenleg a magyarországi zöldmozgalom.

 

 

Orbán, Tarlós, Gyárfás izomból Kánaán

 

Vannak persze más szakmai vélemények is. Megkerestünk egy tájépítészetben is járatos mérnököt, aki kevéssé diplomatikusan mondta el az álláspontját:

 

’A Dagály készületlenül ért szerintem mindenkit, mert ugye kiemelt állami beruházás, amire manapság szakhatósági szinten is pár nap reagálási idő van. A XIII. kerület keresztbe állhatott volna, de ők inkább azt választották, hogy szemet hunynak a fakivágás fölött és letolják a beruházás torkán a népfürdő utca magasfeszültségű vezeték föld alá vitelét és a dunaparti sétányt, no meg a kettes villamos meghosszabbítását az Árpád hídig. Utóbbi mondjuk nem jött be. A dagály területe meg lehet, hogy majd szállodaként végzi. Amiről eddig nem volt olyan nagyon szó, bár a tervekben már szerepelt, hogy a terület bevédésére kerítésvonalban építenek mobilgátat, olyat, amitől korábban Tarlós és a vízügy elzárkózott a Rómain és amivel a közvetlen partot meg lehetne menteni.”

 

Nos, így mennek ma a dolgok itthon, miközben menekült családokat vegzálnak a pályaudvarokon. Ilyen az, ha fékek és ellensúlyok nélküli, ám diktatórikus egy „fejlesztés”. Ez Kánaán az Orbán-, Tarlós-, de a Gyárfás-féle izomból úthengerező embereknek.

 

kép+szöveg: hírhatár

 

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>