Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Hideg van, fűtés nincs az új, 205 milliárdért vett emeletes MÁV-vonatokon
2020-10-20 20:12:42
Hideg van, fűtés nincs az új, 205 milliárdért vett emeletes MÁV-vonatokon

Hideg van, fűtés nincs az új, 205 milliárdért vett emeletes MÁV-vonatokon

A 24.hu beszámolója szerint a MÁV tud a problémáról, annak kezelése a gyártó Stadler feladata, és tájékoztatásuk szerint ez már folyamatban is van – írta a vasúttársaság a 24.hu-nak. Vagyis ezek szerint már javítják a fűtést, de arról nem kaptunk információt, hogy várhatóan mikorra lesz újra használható a rendszer. A MÁV hozzátette, a KISS emeletes motorvonatok utasforgalmi próbaüzemben közlekednek Magyarországon.

 

A MÁV-START Zrt. 2017 áprilisában kötött nyolc évre szóló keretmegállapodást a gyártó Stadlerrel 40 darab 600 ülőhelyes KISS elővárosi villamos motorvonatra. Az első két eseti szerződésben összesen 19 motorvonatot hívtak le, amelyek a két legforgalmasabb Budapest elővárosi vonalszakaszon közlekednek majd Cegléd és Vác felé. Az első elkészült egységet március közepén néhány napig utasforgalmi próbaüzem keretében már használhatták a vonatozók, de a határzár miatt a svájci gyártó cég hazarendelte Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalóit. Augusztus 24-én aztán újra útnak indult a KISS emeletes motorvonat a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon, szeptember 28-án pedig forgalomba állt a harmadik KISS is, így már két emeletes motorvonat jár a váci és egy a ceglédi vonalon.

 

Az uniós közlekedésfejlesztési keret kimerülése miatt a kormány tavaly novemberben úgy döntött, hogy a további 21 motorvonat megvásárlását hazai forrásból intézi. A cél az, hogy a költségvetési hozzájárulás teljes összege beforgatható legyen a következő uniós ciklus forrásainak terhére – írta a MÁV közleményében áprilisban. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal 2019 decemberében megkötött szerződés 2021-ben és 2022-ben összesen 106 milliárd forint támogatást biztosít a személyszállító vasúttársaság számára.

 

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár tavasszal elmondta:

 

„A 40 darab emeletes motorvonat több mint 205 milliárd forintba kerül, ennek fejében 24 ezer új ülőhely-kapacitással gyarapszik a személyszállító vasúttársaság.”

 

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy olyan emeletes vonatokat vettek, melyek nem férnek be az alagutakba, de a MÁV már akkor jelezte, hogy a januárban forgalomba álló új KISS motorvonatok vonalain nincsenek alagutak.

 

 

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – a...
Bővebben >>