Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Hitler, az indiai fagyireklám
2015-05-28 19:11:04
Hitler, az indiai fagyireklám

Hitler, az indiai fagyireklám

A tölcsérek szállítódobozait különféle Hitler–portrék díszítik: a karikatúráktól az élethű, sőt heroikus ábrázolásokig meglehetősen széles a skála. A véreskezű diktátor hol svasztika- motívumos cilinderben pózol, hol pedig azt sugallja, hogy a tölcsérekben árult édesség ugyanúgy képes lehűteni majd a vevőket, mint az ő jeges tekintete.

 

Németországban azonban cseppet sem talált kedvező fogadtatásra az Indiában népszerű portéka. A Bild című német lap betegesen ízléstelen reklámfogásként ír róla, a tölcsérek gyártójától pedig twitter üzenetek ezrei kérték számon a gyalázatos csomagolást felszólítva, vonja vissza mielőbb áruját a piacról.

 

 

Hogy lesz-e foganatja a fellépésnek, még nem tudható. A Hitler–tölcsérek egyelőre forgalomban vannak. A világnak ezen a részén ugyanis nagyon keveset tudnak a második világháborúról és a Führer nevéhez fűződő népirtásról. A nácik által használt svasztika, a horogkereszt ugyanakkor a jó szerencse, halhatatlanság, a Nap, az életerő jelképe Indiában. Bár az univerzális szimbólum nem csak a Távol-Keleten népszerű, a nácik a második világháború alatt azonban megfosztották eredeti, pozitív jelentésétől és a fasizmus, rasszizmus, holokauszt, pusztítás szimbólumává tették.

 

Egy átlag indiainak azonban kevés tudomása van erről, lévén a szubkontinens nem volt érintett a második világháború harci cselekményeiben. Ott pusztán egzotikumot látnak abban, hogy valami katonák a világ másik felén egyik ősi jelképüket használták. Németország számára azonban, amely 70 éve próbálja feldolgozni a történelmét ugyanúgy más asszociációkat kelt, ahogy a többi európai országban is, ahol a második világháború örökre beégette nyomait az emberek kollektív pszichéjébe.

 

 

Mindazonáltal a fasizmus, antiszemitizmus újraéledésének időszakában még a látszólag oly távoli Indiában is nagyon veszélyesek az ilyesfajta tréfák. Talán jó ötlet lenne megfogadni a Daily Mail tanácsát, és a jogos tiltakozás mellett az európai államok közös, ismeretterjesztő kampányokat is indíthatnának a szubkontinensen. Bár üzenetük nem fog eljutni mind az egymilliárd lakoshoz, akik közül rengetegen élnek távoli falvakban és még a betűvetés tudományát sem ismerik, több tíz- sőt százezer olyan is akad majd, akik megismerve Hitler valódi arcát, már nem fognak kérni a vele reklámozott édességből.

 

kisskati / forrás: dailymail.co.uk

 

 

 

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, ...
Bővebben >>