Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Béla napja van.
Honnan bocsájtják el a 600 ezer közalkalmazottat?
2016-01-19 18:00:04
Honnan bocsájtják el a 600 ezer közalkalmazottat?

Honnan bocsájtják el a 600 ezer közalkalmazottat?

Az ígéret az, hogy átvezetik a versenyszférába az elbocsájtott embereket. Erről készített a kormány valamilyen hatástanulmányt? Vagy csak dobálóznak a számokkal?

 

A fűnyíró elven végzett elbocsájtások, az állam működésének azonnali összeomlásához vezethetnek. Az ÉSZT várja, hogy mikor hozza a kormány nyilvánosságra a konkrét terveit. A január ötödikei bejelentés óta ez nem történt meg.

 

A közszférában 2015. harmadik negyedévében a KSH adatai szerint 866 ezren dolgoztak. Ebből az egészségügyi és szociális területen 303 ezer az oktatás területén 229 ezren a közigazgatás, védelem és kötelező társadalombiztosítás területén 279 ezer fő állt alkalmazásban.

 

A számokból könnyen látható, hogy a közszféra kétharmada az egészségügy és az oktatás területén dolgozik.  Köztudott, hogy az egészségügyben jelenleg is aggasztó méreteket ölt a szakemberhiány, amelynek közvetlen oka a megalázó bérezés és a munkakörülmények. Itt a létszámot nem lehet csökkenteni.

 

A pedagógusok, oktatók pedig túlterheltek és szintén alulfizetettek. A kötelező óraszámok emelése miatt itt sem lehet már elbocsájtani embereket.

 

A közszférában, az 1990-es években nagyarányú leépítések voltak. Akkor az újnak számító informatikai megoldások bevezetésével párhuzamosan csökkentették a szellemi alkalmazottak létszámát. Jelenleg nincs „tartalék” a rendszerben.

 

Az ÉSZT álláspontja szerint, először meg kell határozni a közszféra feladatait, s a létszámokat a feladatokhoz kell megállapítani. Nem lehet máról-holnapra elküldeni 150 ezer embert az állami szférából, úgy, hogy azt a versenyszféra vagy felszívja, vagy sem. A 600 ezres létszám pedig ép ésszel is belátható, hogy irreális. A szervezet azonnali tárgyalásokat sürget a kormány és az érdekképviseletek között.

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>