Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Bence napja van.
Horror a Normafánál
2019-05-06 17:30:39
Horror a Normafánál

Horror a Normafánál

Épül a „Normafakapuja”.

 

Egy újabb drámai fázisa a Normafa-gerinc (Budapest azon kevés területeinek egyike, amely egybefüggő, őshonos flórával és faunával rendelkezik, természetes növénytakaróval borított) tönkretételének.

 

Kezdődött 2015. őszén, az Anna-rét – "játszótér-építés" címén való – szétdúlásával, ahol a növénytakaró, az őshonos gyep negyedét-harmadát kipusztították. Meg néhány fát a környéken (direkte) amelyik útban volt, vagy (közvetetten, következményesen) amelyik nem nagyon szerette a munkagépek hónapokon át tartó aktív közelségét.

 

Ezzel nagyjából egy időben zajlott a János-hegyi úttal párhuzamos, legfelső keleti ösvényének totális tönkretétele, kiásása, alábetonozása, murvával való feltöltése. Következő évben folytatódott az alsó keleti ösvény hasonló "kezelésével", valamint a János-hegyi út kiszélesítésével. A futóút és járulékos részeinek létrehozásával két kilométer hosszan sok-sok fa gyökereinek megsértésével (ezek a fák még állnak, majd csak a következő évek-évtizedek során fognak elpusztulni a sérült gyökérzetük miatt), és sokezer tonna vasbetonnak, vezetéknek, kábelnek a talajba való applikálásával.

 

Minden bizonnyal a Libegő felső állomásának közelében zajló "rendezés" sem volt túlságosan kedvére és hasznára az ott élő flórának.

 

És 2018-ban megkezdődött az Eötvös út_Konkoly-Thege út_Távcső utca háromszögében egy újabb hatalmas beavatkozás. Markoló-agyarakkal jókora sebet tépve a hegygerinc testébe. A sebbe pedig vasbeton-tonnák tízezreit öntve. Ez a terület itt mindörökre maghalt, termőtalaj nulla, ellenben lesz majd körülötte térkő, meg betonládákban egynyári növénykék. "Szép lesz", mondják a létrehozásában érdekeltek. Újabb veszteség, mondjuk mi, akik a valódi természet közelségére vágyunk. Újabb – nagyjából öt hektárnyi – területet vesztett a természet, rabolt el a "város". Ha ez a tendencia folytatódik, mire a mai óvódásaink felnőnek, a János-hegyig luxus-lakóparkok fogják borítani az egész Normafa-gerincet. 

 

 

Vegye már észre mindenki, azok is, akik (állítólag szívből) örülnek az ide telepített árvácskás, murvaszórásos, szökőkutas parkoknak és mindenféle építménynek, hogy az nem "természet", ahol sok méter mélyen beton van a lábunk alatt, és hogy a Homo Sapiens nem a természet FÖLÖTT áll, hanem – biológiájánál fogva – a természet része, és mint ilyen, nem létezhet a természet többi résztvevője nélkül.

 

És tegyünk annak érdekében, hogy unokáinknak is megmaradjon a Normafa, a maga természetes valójában.

 

(forrás: A Normafa Nem park, hanem Erdő csoport)

 

További híreink
25 év után kilépett az MSZP-ből az újpesti romaszervezet vezetője
Csóka János Pál mai újpesti sajtótájékoztatóját követően az alábbi közleményben számolt be döntése okairól.
2019-08-22 12:29:07, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Elhunyt a Hungária legendás Szaxi Maxi fúvósa, Fekete Gyula
67 évesen távozott tőlünk, és már biztosan az égi zenekarban fújja szeretett szaxofonját az egykori Hungária, és Dolly Roll oszlopos tagjaként ismertté vált Fekete Gyula,...
2019-08-22 11:53:48, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Kerpel-Frónius biztosra megy – a XIII. kerületben lesz önkormányzati képviselő
Megméreti magát az október 13-ára kiírt önkormányzati voksoláson a korábban még a főpolgármesteri jelöltségre is pályázó Kerpel-Fronius Gábor. Ráadásul tuti helyen.
2019-08-22 11:53:47, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hazai berkekben dúl a vita, hogy mit mondott Merkel a soproni sajtótájékoztatón, s hogy jó és hízelgő ingyenre...
Bővebben >>