Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Horror a Normafánál
2019-05-06 17:30:39
Horror a Normafánál

Horror a Normafánál

Épül a „Normafakapuja”.

 

Egy újabb drámai fázisa a Normafa-gerinc (Budapest azon kevés területeinek egyike, amely egybefüggő, őshonos flórával és faunával rendelkezik, természetes növénytakaróval borított) tönkretételének.

 

Kezdődött 2015. őszén, az Anna-rét – "játszótér-építés" címén való – szétdúlásával, ahol a növénytakaró, az őshonos gyep negyedét-harmadát kipusztították. Meg néhány fát a környéken (direkte) amelyik útban volt, vagy (közvetetten, következményesen) amelyik nem nagyon szerette a munkagépek hónapokon át tartó aktív közelségét.

 

Ezzel nagyjából egy időben zajlott a János-hegyi úttal párhuzamos, legfelső keleti ösvényének totális tönkretétele, kiásása, alábetonozása, murvával való feltöltése. Következő évben folytatódott az alsó keleti ösvény hasonló "kezelésével", valamint a János-hegyi út kiszélesítésével. A futóút és járulékos részeinek létrehozásával két kilométer hosszan sok-sok fa gyökereinek megsértésével (ezek a fák még állnak, majd csak a következő évek-évtizedek során fognak elpusztulni a sérült gyökérzetük miatt), és sokezer tonna vasbetonnak, vezetéknek, kábelnek a talajba való applikálásával.

 

Minden bizonnyal a Libegő felső állomásának közelében zajló "rendezés" sem volt túlságosan kedvére és hasznára az ott élő flórának.

 

És 2018-ban megkezdődött az Eötvös út_Konkoly-Thege út_Távcső utca háromszögében egy újabb hatalmas beavatkozás. Markoló-agyarakkal jókora sebet tépve a hegygerinc testébe. A sebbe pedig vasbeton-tonnák tízezreit öntve. Ez a terület itt mindörökre maghalt, termőtalaj nulla, ellenben lesz majd körülötte térkő, meg betonládákban egynyári növénykék. "Szép lesz", mondják a létrehozásában érdekeltek. Újabb veszteség, mondjuk mi, akik a valódi természet közelségére vágyunk. Újabb – nagyjából öt hektárnyi – területet vesztett a természet, rabolt el a "város". Ha ez a tendencia folytatódik, mire a mai óvódásaink felnőnek, a János-hegyig luxus-lakóparkok fogják borítani az egész Normafa-gerincet. 

 

 

Vegye már észre mindenki, azok is, akik (állítólag szívből) örülnek az ide telepített árvácskás, murvaszórásos, szökőkutas parkoknak és mindenféle építménynek, hogy az nem "természet", ahol sok méter mélyen beton van a lábunk alatt, és hogy a Homo Sapiens nem a természet FÖLÖTT áll, hanem – biológiájánál fogva – a természet része, és mint ilyen, nem létezhet a természet többi résztvevője nélkül.

 

És tegyünk annak érdekében, hogy unokáinknak is megmaradjon a Normafa, a maga természetes valójában.

 

(forrás: A Normafa Nem park, hanem Erdő csoport)

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz s...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közös...
Bővebben >>