Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Hová lett a kvízmester? - Beszélgetés Vágó Istvánnal
2013-10-16 12:05:30
Hová lett a kvízmester? - Beszélgetés Vágó Istvánnal

Hová lett a kvízmester? - Beszélgetés Vágó Istvánnal

Pár napja ismerőseimmel beszélgettünk, nosztalgiáztunk a régi televíziós műsorokról, amikor még keddenként az Onedin család hasította a habokat, Isaura pedig próbált kitörni a rabszolgasorból, és ott volt még az Ablak, amin többek között Déri János segített kitekinteni. Akkor még nem 8:1 lett a holland meccs eredménye, hanem 0:1 a javunkra Amsterdamban. Mi még Knézy Jenővel szurkoltuk végig a meccseket, és persze ott volt Vitray Tamás, aki nem csak ült és mesélt, hanem fantasztikus embereket talált nekünk nézőknek, mint például Vágó István.


A kérdés pedig magától adódott, mi van Vágó Istvánnal, hová tűnt? - mert hiányzik az életünkből, hiányzik a képernyőről.

Pontosan 14.00 órakor nyomtam meg a kaputelefon gombját, mert teljesen természetes, hogy egy Vágó Istvánhoz nem 13.53 kor érkezik az ember, vagy 14.14 kor, hanem pontosan a megbeszélt időpontban.

 

- Gyere!

Direkt nem készültem fel Vágó Istvánból, mert arra voltam kíváncsi, hogy a róla élő kép mennyire egyezik meg a valósággal. Így született egy kötetlen beszélgetés munkáról, politikáról, emberekről, érzésekről, egy olyan beszélgetés, amiben elmerül az ember és csak jól érzi magát. A tegeződő forma teljesen természetes volt, ezért így adom közre, remélem olvasni is jó lesz.

- … , hogy vagy, kedves Vágó István?
-
Közepesen…leveszi a szemüvegét, megtörli, visszarakja, és rám néz, úgy Vágósan: - Mondjam bővebben?

-
Megkérnélek!


-
Annak idején választottam magamnak egy új szakmát, vagyis inkább a szakma választott engem a Riporter kerestetik által, és bizony, tudomásul kell venni, hogy ez a műfaj manapság egyre fiatalodik, legalábbis itt, Magyarországon ez a jellemző. Ezzel nincs is semmi baj, én ezt tudomásul veszem, hiszen nyugdíjas vagyok már, sőt az én pályám úgy fejeződött be, hogy rögtön el tudtam menni nyugdíjba. Viszont nem feledteti velem azokat a körülményeket, ahogy befejeztem a pályámat, ahogy ki lettem rúgva a TV2-től.

-
Kíváncsivá tettél!


-
Ennek egészen különös módját választották, bent voltam egy műsor próbáján a TV2-ben, és amikor hazaértem, egy újságíró kolléga hívott fel, hogy mit szólok a TV2 közleményéhez. Mondtam neki, ha megmondod mi áll benne, megmondom, mit szólok hozzá. Az áll benne, válaszolta, hogy ki vagy rúgva! Tehát, amíg én bent voltam, próbáltam a következő műsort a stúdióban, addig a TV2 urai már szétküldték a közleményt, hogy ki vagyok rúgva. Ez, finoman szólva, nem volt szép.

-
… hát nem.


-
Ez is hozzátesz a lelkiállapotomhoz, érzéseimhez, mert ez nagyon furcsa befejezése volt egy hosszú televíziós pályafutásnak, de ha felmész a Magyar Televízió honlapjára és rákeresel a műsoraimra a televízió archívumában, akkor meg fogsz lepődni…


-
Miért?


-
Mert szinte semmit nem fogsz találni rólam, kitöröltek, mintha soha nem lettem volna a Magyar Televízió munkatársa.


- Sok helyen megfordultál, a pénz motivált a váltásban a televíziócsatornák között?


-
Amikor megváltam a Magyar Televíziótól, annak valóban a pénzhiány volt az oka, mert az MTV emiatt adott át az akkor induló, de még a közszolgálatin is műsort adó egyik kereskedelmi televíziónak. A TV2-nél így futott a „Mindent vagy semmit” műsorom, amelynek talán azért is lett vége, mert már akkor elkezdődött a fiatalítás.


-
… és jött az RTL.


-
Igen, a „Legyen Ön is milliomos” nyolc éven keresztül. Szerencsém volt, pont egy ilyen tanáros jellegű palit kerestek, mint amilyen én vagyok.


-
Újabb fiatalítás, újabb csatornaváltás, újból TV2.


-
Igen, valahogy így, de közben történt egy újabb vezetőségváltás a TV2-nél, és az a Simon Zsolt lett az elnök, aki 2010-ben a Fidesznek gyűjtött kopogtatócédulákat.


-
Írhatom?


-
Igen, vedd úgy, hogy élő adásban vagyunk! Na, és ezek a már elmesélt módon kirúgtak.


-
Kiderült az oka?


- Igazából nem, bár én e mögött politikai okokat sejtettem, és ennek egy szűkebb körben folytatott beszélgetésen hangot is adtam. Ez nyilvánosságra került, és ennek alapján beperelt a TV2, de első és másodfokon is elveszítették a pert, ennek utána is tudsz nézni az interneten, sok anyag van róla.


- Szereplésed az RTL hétvégén sugárzott új műsorában a visszatérésedet is jelenti esetleg?


- Nem, csak vendégnek hívtak meg.


- Sok helyre hívnak vendégnek?


-
Nem, kifejezetten nem! Sőt, még az ATV-be sem, ami azért érdekes, mert régebben 3-4 hetente hívtak be vitaműsorokba, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy világnézetileg Gyurcsányhoz húzok. Hogy van-e  összefüggés a kettő között, azt nem tudom, de gyanús, hogy Désit is emiatt rúgták ki, és Gréczy képernyős jelenléte is csökkent, majd megszűnt.


- Valahol azt olvastam, hogy Gyurcsány Ferencet II. Józsefhez hasonlítottad, tartod ezt még most is?


- Érdekes, nemrég ő maga is „jozefinistaként” minősítette önmagát! II. József korában ez volt a kérdés : „Haza vagy haladás?”. A nemzeti büszkeség, a feudális állapotok, vagy a polgári haladás? Akkor is két tábor feszült egymásnak, amiben elbukott II. József, a törvényeit vissza kellett vonnia.


-
Jó szónok Gyurcsány Ferenc?


- Sokan mondják, de ez az állítás így megkerüli a lényeget. Ha ugyanis valakit jó szónoknak tartanak, és nem kapják rajta hamisságon, az egyben azt is jelenti, hogy jókat is mond! Tehát igaz dolgokat állít, és jól. Szeretném, ha nem a szónoki erényeit ismernék csak el, hanem a gondolatait is. Majdnem azt mondtam, hogy az Orbán is jó szónok, de már nem az. Szinte alig van beszéde, amit ne olvasna – és szerintem nem is a saját szövegét mondja. 



(folytatása következik!)

Füzessy  L. Sándor

Gyáli Hírhatar

Utoljára frissítve: 2013-10-16 13:29:15

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>