Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Csongor napja van.
Importnyugdíjasok Ukrajnából: már rég fel kellett volna mondani a szerződést
2014-03-19 11:39:05
Importnyugdíjasok Ukrajnából: már rég fel kellett volna mondani a szerződést

Importnyugdíjasok Ukrajnából: már rég fel kellett volna mondani a szerződést

A kormánynak rég fel kellett volna mondania azt az államközi szerződést, amely miatt "iparszerűvé" vált az ukrán állampolgárok magyarországi nyugdíjkérelme.


Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Bajnai-kormány meg akarta szüntetni az 1962-ben még a Szovjetunióval kötött megállapodást, a 2010-es kormányváltás miatt azonban ezt már nem tudta megtenni, az Orbán-kormány pedig azóta sem döntött róla, noha a magyar társadalombiztosításra évente milliárdos terheket rónak a szerződés alapján Ukrajnából benyújtott nyugdíjkérelmek.

 

- Ha egy ukrán állampolgár magyar nyugdíjat kér, le kell mondania az otthoni ellátásról, viszont nem kell hozzá magyar állampolgárság, csak magyarországi lakcím, és ezt a lehetőséget tömegesen használják ki - magyarázta, hozzáfűzve: amit mond, nem a kárpátaljai magyarok ellen irányul, ám a krími tatárok és a Donyeck-medencében élő oroszok is könnyedén hozzájuthatnak magyar nyugdíjhoz. A szocialista politikus hangsúlyozta egyrészt, hogy a magyar hatóságok nem vizsgálják az ukrán dokumentumok valódiságát, másrészt, hogy a magyarországi átlagnyugdíj több mint háromszorosa az ukrajnainak. Ezért - jegyezte meg - nem kérdés, hogy a kétoldalú megállapodás mely ország polgárainak kedvez, hiszen ha valaki olyan papírt hoz, hogy ő az ukrán államvasutak főkönyvelője, akkor neki a szakmájában megfelelő magyar nyugdíjat fogják megállapítani.

 

ELŐZMÉNYEK A HÍRHATÁRON: 


Ukrán nyugdíjasok tömegesen lépik át a magyar határt

 
   


 

Az MSZP-s politikus szólt arról is, hogy Ukrajnában kifizetődő üzlet lett a magyar állampolgárság megszerzése, cégek specializálódtak például az állítólagos magyar ősök felkutatására. Korózs Lajos arra a kérdésre, hogy hány ukrán állampolgár kért magyarországi nyugdíjat, elmondta: ez az adat a korábbi gyakorlattól eltérően két éve nem szerepel a kimutatásokban.
 

A politikus megemlítette azt is, hogy a rendszerváltás előtt a most bírált szabályozás nem okozott gondot, a 2000-es években viszont jelentőssé váltak a volt szocialista országok közötti jövedelemkülönbségek. Hozzátette: nem tud arról, hogy akár egy magyar állampolgár is Romániában, vagy egy szlovén állampolgár Magyarországon kért volna nyugdíjat. Viszont - folytatta - a 2000-es évek közepén összességében már tízezrével voltak, akik külföldi állampolgárként magyar nyugdíjat kaptak.

 

Kakuk György, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja felszólította Orbán Viktor kormányfőt, hogy - lehetőség szerint egy miniszterelnök-jelölti vitán - válaszoljon arra, miért nem mondta föl a szovjet időkből származó államközi szerződést. Korózs Lajos a sajtótájékoztatón emellett arról is beszélt: kormányra jutva visszaállítanák a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíjat, biztosítanák a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, és egy korábbitól eltérő szolgálatinyugdíj-rendszert vezetnének be.


Ukrán importnyugdíjasok- ennek már sosem lesz vége?


Utoljára frissítve: 2014-03-20 09:35:22

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újít...
Bővebben >>