Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Indul az Omega Oratórium - beszélgetés Kóbor Jánossal
2013-08-08 09:27:43
Indul az Omega Oratórium - beszélgetés Kóbor Jánossal

Indul az Omega Oratórium - beszélgetés Kóbor Jánossal

2013. augusztus 17-én indul útjára a rendkívüli koncertsorozat, először Bátaszéken.  Információnk szerint az énekes egyik őse építette a Tolna megyében található templomot, ahol az első előadás megrendezésre kerül. Kóbor Jánost faggattuk.


Milyen kötődésed van Bátaszékhez?


Tulajdonképpen az egész családom innen származik, egészen az 1700-as évek végétől.  Igaz, én Budapesten születtem, bár ez csak egy „véletlennek” volt köszönhető. Édesapám a Nemzeti Banknál dolgozott, így születtem én a fővárosban.

Idén tavasszal kerestek meg azzal, hogy az ország egyik legmagasabb építménye, a bátaszéki templom toronyszerkezete egy kissé megrogyott.  Megkérdezték, hogy tudunk-e valamilyen formában segítséget nyújtani, esetleg egy jótékonysági koncertet szervezni.  Első gondolatunk azt volt, hogy a tetemes helyreállítási költségekhez egy szimpla koncert bevétele biztosan nem lenne elegendő. Ekkor jött az ötlet, miszerint az Omega rendkívül sok olyan számmal is rendelkezik, amelyeket érdemes lenne oratórikus környezetben előadni, természetesen a rock jelleg megtartása mellett.

 

Integrálni szeretnénk a templomi orgonát, a nagykórust. Elsősorban azokat a számokat fogjuk kiválasztani, amelyek a templomi környezetben is megállják a helyüket. Végül elhatároztuk:  nem csak a bátaszéki templomban fogunk fellépni, hanem egy teljes koncertsorozattal próbáljuk segíteni ezt a nemes ügyet.

 

Kik fognak közreműködni veletek, például a bátaszéki fellépés során?


Gyakorlatilag egy nagyon kiforrott csapat dolgozik együtt. Ugyanazok fognak közreműködni, akik eddig is a nagykoncertek alkalmával, tehát az Omega tagok, de számítunk Szekeres Tamásra, Gömöri Zsoltra is, valamint egy hatvan tagú kórus is fel foguk velünk lépni. Alapvetően az oratórium jelleg lesz a meghatározó, de ha még pontosabban akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy „Pink Floydos” lesz az előadás.

 

Szabad-e tudnunk, hogy konkrétan mely dalokat fogjátok előadni?


A kiválasztásban eleve az volt a fő szempont, hogy mindenképpen templomi környezetbe illő számokat válogassunk össze, akár a szöveg, akár a hangulat tekintetében. Sok olyan számot is játszani fogunk, amit előzőleg még sehol sem hallhattak koncerten a rajongók. Ilyen számok például a „Megszentelt világ”, a „Boldog angyalok”, a „Koncert a mennyben”, az „Egy új nap a teremtésben”. Olyan érzésünk volt, mintha ezek a számok kifejezetten az oratóriumi stílushoz íródtak volna. Természetesen a régi, „nagy” számok között is rengeteg olyan van, amelyek illeszkedni fognak a mostani sorozathoz, mint például a „Tékozló fiúk”, vagy a „Ballada a fegyverkovács fiáról”, amelyek templomi orgonán csodálatosan szólnak.

 

A bevétel teljes egészében templom felújítását fogja szolgálni?


Igen, ráadásul most már merjük azt állítani, hogy talán egy komolyabb hozzájárulással is tudjuk segíteni a helyreállítási munkálatokat. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a bátaszéki 17-i rendezvény még nem nevezhető teljes egészében koncertnek. Ekkor lesz a nagypróbája ennek az előadássorozatnak. Itt fogjuk kipróbálni, hogy egyáltalán milyen szintig alkalmazhatóak a rock-elemek. Nevezhetjük a 17-i eseményeket „nyilvános alkotási folyamatba történő betekintésnek” is. Fontos tudni, hogy a templomi környezet nem igényel különleges öltözködési szabályt, mindenkinek elmondtuk, hogy a „turista” külsőben történő megjelenés is bőven megfelel.

 

Hol számíthatunk még hasonló fellépésekre?


Az igazi koncertsorozat október végén fog elindulni. Tervbe van véve 15 hazai és 4-5 környező országbeli templomi helyszín, valamint távolabbi fellépések is, például Németországban, Lengyelországban és Moszkvában.

 

 

AdamRos


További híreink
Az esküvői öltöny kiválasztása: mikre érdemes figyelned?
Az esküvő kapcsán a vőlegény öltözékéről nem beszélünk eleget. Pedig a menyasszony mellett a vőlegény az események másik főszereplője – így az ő ruházata is nagyban hozzá...
2024-03-22 10:18:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Tévhitek, amik meggátolják, hogy megtaláljuk a számunkra ideális állást
Van, amikor egészen banális dolgok miatt nincs esélyünk a munkavállalásra abban a pozícióban, amire áhítozunk. Sokszor nem a diszkrimináció, a másokkal való verseny vag...
2024-03-21 16:33:32, Hírek, Kultúra Bővebben
Tudtad, hogy a láb visszeres állapota lézeres kezeléssel is javítható?
Modern társadalmunkban egyre gyakoribb probléma a visszér kialakulása. A vénák kitágulása és torzulása megnehezíti a vér áramlását, ami amellett, hogy komoly egészségügyi...
2024-03-14 18:18:52, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz alkotó mutatkozik be az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsen.
Bővebben >>