Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Andrea napja van.
Ipsos: mélyrepülésben a Fidesz, erősödik a Jobbik
2015-02-11 14:48:05
Ipsos: mélyrepülésben a Fidesz, erősödik a Jobbik

Ipsos: mélyrepülésben a Fidesz, erősödik a Jobbik

 

A közvélemény-kutató friss felméréséről szerdán tájékoztatta az MTI-t. Adataik szerint a Fidesznek ismét csökkent a szavazóbázisa: míg januárban a választókorú népesség 23 százaléka támogatta a kormánypártot, február elején 21 százalék. Erősített viszont a Jobbik, tábora a múltkori 14-ről 16 százalékra emelkedett - írták, jelezve, hogy a Jobbiknak még soha nem volt ilyen sok támogatója, jelenleg 1,3 millió választópolgár. "A pártrangsorban a Jobbik egyre közelebb kerül a Fideszhez, híveik számában már csak 400 ezres a különbség" - közölte az Ipsos. 

 

Az MSZP-nek 900 ezres, a DK-nak 300 ezres támogatottsága van


Kutatásuk alapján az MSZP táborának mérete rendkívül stabil, negyedik hónapja 11 százalékos, ami 900 ezer szavazót jelent. A Demokratikus Koalíció (DK) valamelyest javított, most februárban 4 százaléknyi választót (körülbelül 300 ezer embert) vonzott. Az LMP továbbra is maradt a 3 százalékon, negyedmilliós táborral. Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM), akárcsak a múlt hónapban, 1-1 százalékos, így táboruk csaknem 100-100 ezres lehet.

 

Forrás: Ipsos / mno.hu

 

Az Ipsos mérése szerint a politikától távolságot tartók csoportjának növekedése megállt, jelenleg 40 százaléknyian vannak, azaz 3,2 millió választó tartozik közéjük. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékos, a Jobbik ebben az aktív szavazói csoportban 25 százalékot, az MSZP 19-et kapna. A DK 6 százalékon áll, az LMP 5-öt, az Együtt és a PM 1-1 százalékos eredményt érne el ebben a körben - tájékoztattak.

 

 

Fidesz mínusz 1,1 millió szavazó


Az Ipsos összefoglalójában kiemelte, hogy október óta a Fidesz támogatottsága 35-ről 21 százalékra csökkent, azaz a kormánypárttól 1,1 millió szavazó távozott. Ez idő alatt a Jobbiknak 11-ről 16 százalékra nőtt a támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya 32-ről 40 százalékra bővült - részletezték. A szavazói mozgásokat összesítve a közvélemény-kutató azt tapasztalta, hogy a Fideszt elhagyó fiatalok és középkorúak, valamint a kis településeken élők inkább a Jobbik irányába fordultak, míg a kormánypárttól távozó idősebbek, nagyvárosokban élők elbizonytalanodtak, passzívvá váltak.

 

A Jobbik megerősödésének következménye - folytatták -, hogy egyre több társadalmi csoportban átveszik a vezetést a Fidesztől: a munkanélküliek és a szakmunkások körében ez már korábban megtörtént, itt most az előnyük 5-6 százalékpontos. Az Ipsos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év februárja a választói viselkedésben jelentős fordulatot hozott: közvélemény-kutatásaikban először fordul elő, hogy a 30 évnél fiatalabb választók között a Jobbik megelőzi a Fideszt (20, illetve 16 százalékot érnek el).

 

Kifejtették: a Jobbik az életkor emelkedésével mind kisebb tábort vonz, a harmincasok-negyvenesek körében 17 százalékot ér el, az ötvenesek-hatvanasok között 14, míg a náluk idősebbeknél mindössze 8 százalékot. Azt is írták: a Jobbik viszonylag egyenletes társadalmi beágyazottságát igazolja, hogy az egyes iskolázottsági csoportokban, valamint a különböző települési kategóriákban a támogatók aránya kevéssé, legfeljebb 2-3 százalékponttal tér el az átlagtól. Az egyik végponton az alapfokú végzettségűek és a fővárosiak 13-13 százalékos eredménye áll, a másikon az érettségizettek és a kisvárosokban élők 18-18 százaléka - sorolták az adatokat, hozzátéve, a párt táborának erős összetartó eleme, hogy rendkívül elégedetlen a hazai helyzettel: 88 százalékuk szerint rossz irányban haladnak az ország ügyei, s csak 8 százalékuk nyilatkozott pozitívan.

 

A Fidesz tábora egyre inkább a szavazói törzsközönségre szűkül


A Fideszről azt írták, hogy minden társadalmi csoportban sokat veszített, de az említett hármon - ahol a Jobbik vezet - és a nyugdíjasokon kívül - ahol holtversenyben állnak az MSZP-vel - a többiben megtartotta első helyét. A kormánypártnak a falvakban vannak a legerősebb pozíciói, ott 30 százalékon állnak, legkevesebb híve pedig az ötvenes korosztályban, ott mindössze 15 százalékot kapnának, éppen annyit, mint a Jobbik és az MSZP.

 

Az Ipsos tájékoztatója végén azt írta, hogy "a Fidesz tábora egyre inkább a szavazói törzsközönségre szűkül", aminek egyik érzékelhető sajátossága, hogy szinte egységesek az ország helyzetének megítélésében: 92 százalékuk szerint jó irányba mennek a dolgok Magyarországon.

 

-mezei-

 

Utoljára frissítve: 2015-02-11 15:15:47

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>