Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ira Forman: Náci típusú antiszemitizmus van Magyarországon
2014-07-23 10:44:07
Ira Forman: Náci típusú antiszemitizmus van Magyarországon

Ira Forman: Náci típusú antiszemitizmus van Magyarországon

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja, Ira Forman Magyarországra látogatott, és az MTI-nek adott interjút. Magánvéleménye szerint - ami az amerikai kormány álláspontja is - hogy Magyarországon „klasszikus, XIX–XX. századi, náci típusú antiszemitizmus van”. Elmondta azt is, aggódnak amiatt, hogy egy nyíltan antiszemita párt jelentős parlamenti képviselettel rendelkezik, és egy "milícia" is kapcsolódik hozzá. "Ez nem minősíti az egész országot, de az antiszemitizmus egyik elemét jelenti."
 
Látogatása alatt Forman a Szabadság téren is járt, a német megszállás áldozatainak emlékművénél rendezett tiltakozáson. Az interjúban nyomatékosította, „Washington szorgalmazza, hogy a magyar kormány tegyen lépéseket az érintettek figyelembevételére, konzultáljon velük, erről szól a demokrácia". Azt mondta, az Egyesült Államok jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal, és "reméljük, legalább figyelembe veszi a véleményünket". Orbán Viktor miniszterelnök azonban hétfői nyilatkozatában újból kiállt az alkotás mellett, azt mondta, az alkotmányos rendnek, az egykori áldozatoknak és a ma élő magyaroknak tartozott a kormány az emlékmű elkészítésével.
 
A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontról Forman elmondta, "érték, és nemcsak Magyarország, hanem a nemzetközi közösség számára is", hozzátéve, kár, hogy nincs eléggé kihasználva, nem keresi fel több diák, látogató. Rámutatott, hogy a 21. században is tapasztalható antiszemitizmussal szembeni küzdelem alapvető formája a történelem megismerése, és "erre kitűnő hely a Páva utcai központ".
 
Hírhatár/MTI
További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közös...
Bővebben >>