Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Melinda napja van.
ISIS: akiktől az Al Kaida is besokallt - 1. rész
2014-08-09 16:41:37
ISIS: akiktől az Al Kaida is besokallt - 1. rész

ISIS: akiktől az Al Kaida is besokallt - 1. rész

A népirtás fogalmát kimerítő, videóra vett tömegmészárlások, kínzások, a civil lakosságot rettegésben tartó, álarcos banditák, elhurcolt, megerőszakolt nők - íme az ISIS ténykedésének néhány ismertetőjegye. Az Al - Kaida szárnyai alatt felnőtt terrorszervezettől most már maga a szülőatya is besokall.

 

Ez pedig, belegondolva, hogy az olyan, a világtörténelembe is bekerült akciók, mint 2001. szeptember 11-én az ikertornyok felrobbantása, az Al - Kaidához fűződik, nem kis dolog. De ki is az ISIS és mit akarnak?

 

A név olyan fundamentalisták csoportját takarja, akik egy Iraktól Észak-Szíriáig  terjedő iszlám államot, kalifátust akarnak létrehozni. A nemes ügy érdekében szent háborút, dzsihádot hirdettek,  amelyben a terrorizmus eszköztárát is előszeretettel alkalmazzák.  A jelenlegi iraki polgárháború azért folyik, hogy az ISIS átvehesse a hatalmat az ország felett. A vérszomjukról és fanatizmusukról hírhedt csapatok a szíriai polgárháborúban is kiemelkedő sikereket értek el  Bashar al-Assad elnök biztonsági erőivel szemben.

 

Egy egységes iszlám állam kialakításának  egyik technikai akadálya, hogy az érintett területeken többféle vallási és etnikai kisebbséghez tartozó csoport lakik, akik köszönik szépen, inkább megmaradnának a saját hagyományaiknál, illetve,  ha muszlimok, vallásuk liberálisabb irányzataiknál. Az ISIS azt a praktikus, bár nem  kimondottan emberséges megoldást találta a probléma áthidalására, hogy elpusztítja őket. Meg persze mindenki mást is, aki ellenállnak nekik.

 

Kik is tehát azok a hitetlen gyaurok, akiktől az ISIS megtisztítaná álmai kalifátusát? Irakban elsősorban a keresztények és a yazidok, valamint az  iszlám siíta hívei.

 

Az iszlám két irányzata, a siíta és a szunnita vonal képviselői között évszázadok óta tartanak a hatalmi harcok. Bár az ISIS tagjaink a  többsége wahhabita, de alapvetően a szunnitákhoz sorolhatók, kézenfekvő, hogy szabadulni akarnak siíta hittársaiktól. A keresztény-muszlim ellentétnek is komoly  történelmi hagyományai vannak.

 

A yazidok egy ősi, még az iszlám előtti időből fennmaradt hagyományrendszert követnek. Vallásuk  egyaránt tartalmaz keresztény, iszlám és zoroasztriánus elemeket. Mivel mitológiájuk központi alakja egy angyal, aki ellenszegült az Isten akaratának, a muszlimok és a keresztények sátánizmussal vádolják őket, így az elmúlt évszázadok során rengeteg üldöztetésben volt részük. Mára már alig néhány tízezren tartoznak ehhez a csoporthoz. Az ISIS külön figyelmet fordít kiirtásukra, mert úgy hitük szerint ez már önmagában is olyan erényes cslekedet, ami uomatikus belépőt jelent a Pardicsomba.

 

 

 

Kiss Kati

További híreink
Gospel karácsony a Kodály Központban
Először lép fel hazánkban a New York-i gospel kórus.
2022-12-01 19:42:23, Hírek, Színes Bővebben
A lelki-szellemi egészség, a feltöltődés is a siker része
A béren kívüli juttatások mindig pozitív hatással vannak a munkavállalókra.
2022-11-30 14:04:50, Hírek, Színes Bővebben
Boros Bronzvasárnap
A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, valamint társszervezőként a Pannon Borbolt idén negyedik alkalommal rendezi meg az Adventi Borszalont Baranya székhelyén.
2022-11-29 08:52:09, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Rózsavölgyi Szalon vendégjátéka a Pécsi Harmadik Színházban.
Bővebben >>