Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Orbán napja van.
ISIS: akiktől az Al Kaida is besokallt - 1. rész
2014-08-09 16:41:37
ISIS: akiktől az Al Kaida is besokallt - 1. rész

ISIS: akiktől az Al Kaida is besokallt - 1. rész

A népirtás fogalmát kimerítő, videóra vett tömegmészárlások, kínzások, a civil lakosságot rettegésben tartó, álarcos banditák, elhurcolt, megerőszakolt nők - íme az ISIS ténykedésének néhány ismertetőjegye. Az Al - Kaida szárnyai alatt felnőtt terrorszervezettől most már maga a szülőatya is besokall.

 

Ez pedig, belegondolva, hogy az olyan, a világtörténelembe is bekerült akciók, mint 2001. szeptember 11-én az ikertornyok felrobbantása, az Al - Kaidához fűződik, nem kis dolog. De ki is az ISIS és mit akarnak?

 

A név olyan fundamentalisták csoportját takarja, akik egy Iraktól Észak-Szíriáig  terjedő iszlám államot, kalifátust akarnak létrehozni. A nemes ügy érdekében szent háborút, dzsihádot hirdettek,  amelyben a terrorizmus eszköztárát is előszeretettel alkalmazzák.  A jelenlegi iraki polgárháború azért folyik, hogy az ISIS átvehesse a hatalmat az ország felett. A vérszomjukról és fanatizmusukról hírhedt csapatok a szíriai polgárháborúban is kiemelkedő sikereket értek el  Bashar al-Assad elnök biztonsági erőivel szemben.

 

Egy egységes iszlám állam kialakításának  egyik technikai akadálya, hogy az érintett területeken többféle vallási és etnikai kisebbséghez tartozó csoport lakik, akik köszönik szépen, inkább megmaradnának a saját hagyományaiknál, illetve,  ha muszlimok, vallásuk liberálisabb irányzataiknál. Az ISIS azt a praktikus, bár nem  kimondottan emberséges megoldást találta a probléma áthidalására, hogy elpusztítja őket. Meg persze mindenki mást is, aki ellenállnak nekik.

 

Kik is tehát azok a hitetlen gyaurok, akiktől az ISIS megtisztítaná álmai kalifátusát? Irakban elsősorban a keresztények és a yazidok, valamint az  iszlám siíta hívei.

 

Az iszlám két irányzata, a siíta és a szunnita vonal képviselői között évszázadok óta tartanak a hatalmi harcok. Bár az ISIS tagjaink a  többsége wahhabita, de alapvetően a szunnitákhoz sorolhatók, kézenfekvő, hogy szabadulni akarnak siíta hittársaiktól. A keresztény-muszlim ellentétnek is komoly  történelmi hagyományai vannak.

 

A yazidok egy ősi, még az iszlám előtti időből fennmaradt hagyományrendszert követnek. Vallásuk  egyaránt tartalmaz keresztény, iszlám és zoroasztriánus elemeket. Mivel mitológiájuk központi alakja egy angyal, aki ellenszegült az Isten akaratának, a muszlimok és a keresztények sátánizmussal vádolják őket, így az elmúlt évszázadok során rengeteg üldöztetésben volt részük. Mára már alig néhány tízezren tartoznak ehhez a csoporthoz. Az ISIS külön figyelmet fordít kiirtásukra, mert úgy hitük szerint ez már önmagában is olyan erényes cslekedet, ami uomatikus belépőt jelent a Pardicsomba.

 

 

 

Kiss Kati

További híreink
I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
Kétnapos összművészeti, családi fesztiválnak ad otthont május végén a Pécsi Harmadik Színház.
2022-05-25 02:02:30, Hírek, Színes Bővebben
Két nap Vasarely jegyében
A Pécsi Nemzeti Színház a Pécsen született festő és szobrász, Victor Vasarely előtt két napos programsorozattal tiszteleg május 27-én és 28-án.
2022-05-24 20:19:59, Hírek, Színes Bővebben
Nyilatkozott a fideszes polgármester, aki egy 60 évvel fiatalabb lányt vett feleségül
Szabó András Kunhegyes 78 éves fideszes polgármestere feleségül vett egy nála 60 évvel fiatalabb lányt szombaton. A 18 éves lány egy négyéves kisfiú édesanyja. A polgárme...
2022-05-24 15:11:58, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Különös időutazást tehet minden látogató, aki a Régészet Napja rendezvénysorozat pécsi eseményeire ellátogat m...
Bővebben >>