Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Itthon hiány, külföldön király a kőműves
2016-05-27 14:15:49
Itthon hiány, külföldön király a kőműves

Itthon hiány, külföldön király a kőműves

A kormányzati döntések - főképpen az áfa-visszatérítés és a kibővített CSOK - kedveztek a lakásépítésnek. Jól mutatja ezt, hogy egyre több lakás épül itthon. Emiatt pedig még tovább emelkedhet a szakemberhiány az építőipar területén. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke korábban azt mondta, hogy szerinte minden alapvető építőipari szakma hiányszakmának számít az ország egész területén.

 

Az Országos Képzési Jegyzékben megtalálható építőipari szakmáknak csaknem a fele hiányszakmaként említhető: kőművesekből, ácsokból, bádogosokból, burkolókból, asztalosokból, vasbetonszerelőkből, központi fűtés szerelőkből, villanyszerelőkből, valamint épület- és szerkezetlakatosokból is jóval többre lenne szükség.

 

Magyarországon megközelítőleg 270 ezren dolgoznak az ágazatban. Rengeteg, közel 20-25 ezer építőipari szakember dolgozik külföldön is, ami nem lehet véletlen, hiszen itthon az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 196 ezer forint körül mozog, ezzel szemben külföldön ennek a többszörösét is meg lehet keresni. Erre pedig Anglia kiváló példa.

 

A legújabb jelentések szerint kőművesként Londonban akár 1000 fontot - vagyis átszámolva csaknem 410 000 ezer forintot is meg lehet keresni egyetlen hét alatt - írja a Mirror. Persze azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ehhez azért legalább egy alapszintű angol nyelvtudásra is szükség van, azonban diploma nem kell hozzá.

 

Angliában a képzett kőművesek órabére átszámolva átlagosan 10 ezer forint körül mozog. Ez pedig csak még tovább emelkedhet, hiszen nagyon nehézen tudják jelenleg betölteni a megüresedett kőműves állásokat. A jelentés pedig arra is rámutatott, hogy iparosokból is hiány van.

 

(penzcentrum.hu)

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>