Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Izzik a parázs Orbán és Simicska között - Külföldi sajtó Magyarországról
2014-09-20 17:57:57
Izzik a parázs Orbán és Simicska között - Külföldi sajtó Magyarországról

Izzik a parázs Orbán és Simicska között - Külföldi sajtó Magyarországról


Alig hihető, hogy ilyen sok füst alatt nem ég vagy izzik tűz


Az Orbán és az oligarcha - Hatalmi harc Magyarországon című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy "a Fidesz magyar kormánypártban egy hatalmi harc jelei tűntek fel, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos milliárdos építési- és médiavállalkozó között képeződik a központi pólus".

 

 

A szerző hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelenő állításokat "nagy óvatossággal" kell kezelni, "különösen ha a kormánnyal szemben kritikus médiumokról" van szó, ugyanakkor "alig hihető, hogy ilyen sok füst alatt nem ég vagy izzik tűz". Az egyik fő bizonyíték, hogy a konzervatív Magyar Nemzetben az utóbbi időben egyre nagyobb számban jelennek meg a kormányt bíráló cikkek - írta a tudósító, majd sorra vette a lehetséges konflikusokat.

 

Orbán Viktor nagyon magyar terve a budapesti múzeumokkal


Orbán Viktor nagyon magyar terve a budapesti múzeumokkal címmel közölt tudósítást a Le Monde. A francia balliberális lap szerint a miniszterelnök a múzeumi negyed "ambiciózus terve" mellett a kulturális színtéren "teljesen retrográd tendenciák terjedésének is teret hagy". A tudósító, Joelle Stolz példaként említette a Műcsarnok újonnan kinevezett művészeti igazgatóját, akinek nyilatkozatai "elképesztették a 2010 óta már kemény próbáknak kitett művészeti köröket". 

 

A tudósító értetlenségének adott hangot amiatt, hogy olyan ember kerülhetett a Műcsarnok élére Szegő György személyében, aki nem titkolja, hogy gyűlöli a kortárs művészetnek 25 éve divatos vonulatát, amely szerinte csak egy szűk elitet szolgál, s a művészetnek szerinte nem szabad provokálnia, nevetségessé tenni a vallásokat, annak esztétikai, gyönyörködtető funkcióját tartja elsődlegesnek.

 

 

A lap megemlítette, hogy a kinevezésről "az értékekkel nem viccelő" Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke döntött, akivel az előző igazgató, az egyébként a konzervatív körökhöz közel álló Gulyás Gábor is konfliktusba került a Mi a magyar? című kiállítás kapcsán, s ezért lemondott. A cikk kitért arra is, hogy a Műcsarnok része lesz a  múzeumi negyednek, amely a kormány elképzelései szerint felveheti majd a versenyt a hasonló európai együttesekkel. A gigantikus projektre nemzetközi pályázatot is kiírtak, s a bírálóbizottságba öt magyar szakember, köztük Fekete György mellett, hat elismert külföldit szakértőt is meghívtak - írta Le Monde. A lap szerint azonban "nehéz elképzelni", hogy ez utóbbiak hogyan folytatnak majd párbeszédet az MMA vezetőjével.

 

Mezei

 

Képek: parbeszedmagyarorszagert.hu, vasarnapihirek.hu, hir24.hu, kkbk.blog.hu, 168ora.hu

Utoljára frissítve: 2014-09-20 13:45:51

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre g...
Bővebben >>