Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Janó, szégyelld magad! Petíciót vittek Ádernek
2014-05-26 14:12:11
Janó, szégyelld magad! Petíciót vittek Ádernek

Janó, szégyelld magad! Petíciót vittek Ádernek

Hétfő délelőtt 11 órakor a Szabadság téri tüntetők küldöttsége megkísérelte átadni Áder Jánosnak több ezer külföldi honfitársunk, egykori menekültek petícióját – ezzel a tüntetőket George Gömöri költő bízta meg. 


 

A Köztársasági Elnöki Hivatal mindenféle sajtónyilvánosság elől elzárkózott, s senkit sem küldtek a petíció átvételére. Lovas Zoltán - demonstrációja miatt korábban rabosított újságíró - Áder János auschwitzi beszéde kapcsán elmondta: nem lehet külföldön szép szavakat mondani, majd hazatérve cinkosan hallgatni.

 

 

 

A demonstrálók felolvasták Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführer levelét, melyben a magyar hatóságok készséges együttműködéséről, és a deportálásokban elengedhetetlen fontosságáról írt.

 

 

 

Lovas szerint Áder a Schmitt úr által viseltes mellényre csak még több sarat fröccsentett, holott közvetlen elődjénél méltóbb példaképe Göncz Árpád személyében lehetett volna. Hivatkozott Orbán Viktor napvilágra került hatalmi törekvéseire is, miszerint 2017 után maga ülne a köztársasági elnöki székbe. Szerinte Áder lehetne akár még bátor is, ha mondana még valamit számára Bibó István neve.

 

 

Beszéde végén - a 25 évvel ezelőtti harcostárs múlt tudatában - személyes hangnemre váltott: „Janó! Lehettél volna becsületes ember. Nem volt kötelező sem a hatalomért, sem a pénzért, sem félelmek okán erkölcsi hullává válnod. Kár érted, szívből sajnállak. De sajnos nem mondhatok mást: Janó, szégyelld magad!”

 

 

Cikkünk megjelenése után a Köztársasági Elnöki Hivatal jelezte, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz 2014. május 23-án  elektronikus levélben érkezett megkeresésre a hivatal a következő tájékoztatást adta: a petíciót  átadó személyeket az ilyenkor szokásos hivatali rend szerint az államfő felhatalmazásával a főigazgató fogadja, aki a dokumentumokat az átadók által megjelölt időpontban átveszi, az ezzel járó adminisztrációt lefolytatja. A petíció átadói viszont visszautasították  a felkínált lehetőséget: a petíció átadására ezért nem kerülhetett sor.



Valószínűleg azért, mert a petíció átadói a köztársasági elnökkel szerettek volna találkozni. De ez már csak az egyéni meglátásunk. 

 

VéDé


kép: VéDé, Lovas Z. 

Utoljára frissítve: 2014-05-27 08:22:24

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság nincs olyan ember, akit ne érintene a stressz valamilyen szinten, abban viszont nagy különbségek mu...
Bővebben >>