Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád napja van.
Javaslat Prőhle Gergelynek egy Nemzeti Feljelentéskezelői Hivatal megalapításáról
2018-08-09 14:00:53
Javaslat Prőhle Gergelynek egy Nemzeti Feljelentéskezelői Hivatal megalapításáról

Javaslat Prőhle Gergelynek egy Nemzeti Feljelentéskezelői Hivatal megalapításáról

Kedves Gergely!

 

Persze tudom, működik ez honunkban spontán módon is, gazdag hagyományokból táplálkozva, központi utasítás nélkül, alulról szerveződve, bázisdemokratikus formában, hazafias elkötelezettségtől vagy épp privát reményektől vezetve, hol a gazdagon burjánzó történelmi tradíciókhoz igazodva, hol a dekonstrukció kísérletező szellemének új és merész formanyelvén.

 

Parászka Borókának a tegnapi napon közzétett írása megemlékezik a filozófusok ellen indított egykori attakról, amelynek nyitányát, vezérmotívumát és eszmei-ideológiai alapját néhány kollegiális feljelentés, illetve eme feljelentések repetitív ismétlődése képezte.

 

Meglévő dokumentumokból ismert, s a szakma számára pontosan tudott, hogy ki volt a feljelentő.

 

Mindez most azért vált újra érdekessé, mert napjaink „legizgalmasabb vitája” (Orbán Viktor) újságcikkeknek álcázott feljelentésfolyamban bomlik ki az érdeklődő olvasóközönség előtt. A feljelentések nem az arisztotelészi dramaturgiával, vagyis a hely, idő, cselekmény hármasságának egységében korrelálva hömpölyögnek előttünk: haladnak erre is, meg arra is, térben és idősíkokban sokszor egymástól elkülönülten.

 

A feljelentő irományok számára célszemélyt képezhet a hazátlan és kívülről irányított, nemzetet szakmányban rontó filozófus, esztéta, szépíró vagy képzőművész, legyen az illető akár élő, akár holt, másfelől eme szakmunkák sorában különös érdeklődésre tarthatnak számot azok a denunciációk, amelyeknek műfaji sajátja a belső ellenséggel, a „velünk élő” árulókkal és osztályidegenekkel történő leszámolás.

 

Ilyennek bizonyultál Te is, kedves Gergely, akiről megtudhattuk, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum homályában rejtőzködve próbálsz a hazára rászabadítani néhány firkászt, akik írni ugyan nagyon is tudnak, de éberség, ez senkit ne tévesszen meg, minthogy valójában ezek az elvetemült alakok írók és költők. Szóval a magyar folklorisztikus hagyománynak megfelelően szépen föl lettél nyomva, s ugyan önkritikát gyakoroltál, s tanúságot tettél arról, hogy Orbán Viktor minden beszédét töviről hegyire ismered, a textusokat pontosan idézed, mégis most az egész nemzet visszafojtott lélegzettel várja a Nagy Vakáció leteltét, hogy majd első kézből ítéltessék meg adekvát, avagy eretnek Orbán-interpretációd.

 

Szegény Gergely, nem lennék a helyedben, nem bújnék most a bőrödbe.

 

Miként akkor sem tudtam kibújni a bőrömből, amikor szerénységem és a Filozófiai Intézet vált épp följelentetté, történetesen általad, kedves Gergely, midőn minden későbbi följelentőt beelőzve, vagyis mindazokat, akik az ominózus pályázat lezárultával próbálták rendőrségen, ügyészségen és a nagyszerű Budai Gyulánál eljárva besározni az intézet elnyert pályázatát és a pályázók becsületét, te már a pályázat elnyerésének másnapján, néhány neked nem tetsző, s a tudományos pályázattal semmilyen összefüggésben nem álló egyházpolitikai cikk miatt, politikai ellenszenvedet kifejezendő, csúnyácskán fumigáltad a még be sem indult kutatásokat, s aljas és hazug módon kezdtél el sugallni valamit, amely a későbbi feljelentő kollégád, valamint a már hatalomra került pártod kormányszócsövei számára modellként és követendő paradigmaként szolgálhatott a legfelső körökben jóváhagyott és amonnan irányított, gondosan összehangolt, hosszan kitartó, mocskos és undorító lejárató kampányakciójuk során.

 

Munkád az Evangélikus Élet 2006/5-ös számában látott napvilágot, s megtámadottakként – legyen ez a hetilap érdeme, ma már ugyanez más lapoknál nem történhetne meg – válaszolhattunk ugyan kis prejudikációs állításaidra, s ugyancsak reflektálhatott irományodra a Filozófiai Intézet akkori igazgatója, ám a hatalom későbbi gyakorlói számára igazi foganatja az általad levezényelt nyitánynak, vagyis kizárólag a Te vádaskodásaidnak lett.

 

A történet innentől kezdve már ismert…

 

Fölöttünk ugyan elszállt az idő, de lám, ante portas tolonganak az ifjak, akik kevesebbet tudnak ugyan a múlt szövevényes útjairól és útvesztőiről, ám annál elszántabban igyekeznek lerombolni mindent, mit rapid (politikai) érvényesülésük és helyzetbe kerülésük, avagy szunnyadó tehetségük kibontakozásának akadályaként érzékelnek. És tollat ragadnak, s újra és rendületlenül továbbgazdagítják a magyar feljelentő irodalom bővítetten újratermelődő szakanyagát. Határ a csillagos ég.

 

Kedves Gergely, hát csak ennyit kívántam elmondani, egyúttal köszönetemet szeretném kifejezni, hogy szorgos munkálkodásodnak hála, annak idején Te is leraktad a magad alapkövét a NemzFelHiv leendő székházához.

 

Üdvözlettel,

Gábor Gyuri

További híreink
Bödőcs: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva
Bödőcs Tibor új műsorát, a Nincs idő a gólörömre című estjét nagypénteken, április 19-én mutatta be a Comedy Central. Ebből az alkalomból jelenet meg címlapinterjú a mélt...
2019-04-21 09:22:07, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Megvan az új helyszín a túlzottan szem előtt lévő Blaha Lujza téri ételosztáshoz
Új helyszínen lesz elérhető a Krisna-hívők humanitárius szervezete, az Ételt az Életért Alapítvány kiemelt tavaszi ételosztása.
2019-04-21 09:22:05, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Hosszú hónapok feszültsége után elvitték a 3. legnagyobb lottónyereményt – ezúttal feltűnően egyszerű számsorral
Az ötös lottó szombati sorsolásán a nyertes 4 194 319 530, azaz csaknem 4,2 milliárd forinttal gazdagodott.
2019-04-21 09:22:02, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hétfőtől Szentesen, Debrecenben és Budaörsön állnak szolgálatba az új korszerű mentőhelikopterek - közölte a r...
Bővebben >>