Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Orsolya napja van.
Jobbikosok elzárták a vizet Lyukón
2013-05-28 18:03:04
Jobbikosok elzárták a vizet Lyukón

Jobbikosok elzárták a vizet Lyukón

Ismét kezébe vette az igazságszolgáltatást a Jobbik Miskolcon. A helyi kertszövetkezettel összefogva a párt helyi képviselője elzárta az egyetlen ivóvízforrást a romáktól. Most 150 méteren belül nincs se közkút, se más forrás, ahonnan ivóvízhez juthatnának a helyiek.

 

Jakab Péter, jobbikos önkormányzati képviselő elmondta: „városszerte óriási problémát jelent, hogy sok együttélésre képtelen család - elsősorban a szocialisták által befogadott "fészekrakók" és a Fidesz által befogadott "kanadai menekültek” - nem fizetik a közüzemi számlákat, és ezzel milliókkal károsítják meg a tisztességesen fizetőket”.

 

A vízkikötést a nemzeti radikálisok videón rögzítették, egyrészt azért, hogy – mint mondták – „dokumentálják a Fidesz és MSZP által Miskolcon is előtérbe helyezett cigány kultúrát és az ebből fakadó életveszélyes fenyegetéseket, másrészt azért, hogy példát mutassanak azoknak a kertszövetkezeteknek, akik még nem hozták meg azt a döntést, amivel egyrészt véget vethetnek mások élősködésének, másrészt bekapcsolódhatnak abba a folyamatba, aminek az eredményeként maga a lakosság tehet rendet a város neuralgikus pontjain”.

 

 

Jakab Péter valószínűleg tudja, hogy mit követ el, hiszen sajtótájékoztatóján azt mondta: az érintett ingatlanokban kisgyermekek tartózkodnak úgy, hogy most már sem a putrikban, sem azok 150 méteres körzetében nincs vízvételi lehetőség. „Olyan fokú gyermekveszélyeztetés alakult ki a területen, hogy az azonnali és radikális beavatkozást igényel a gyermekvédelem részéről” - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a jelzőrendszer tagjaként megtette a szükséges bejelentést az érintett szervek felé, akiktől azt kéri, vegyék védelembe a gyerekeket, ha pedig ez nem vezet eredményre, emeljék ki őket a családból, és vonják meg a családi pótlékot az érintett szülőktől”.

 

Szűcs Erika, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint ez elfogadhatatlan.

Az egészséges ivóvízhez való jog alapjog, amit nem lehet megszüntetni. Egy energiaszolgáltatást meg lehet szüntetni, de a vízszolgáltatást csak korlátozni lehet.”

 

A jogi helyzet bonyolult, az önkormányzatnak ilyenkor kötelessége közkúton, vagy akár palackban az egészséges ivóvizet az érintettek számára -, akik jogszerűen laknak ott – biztosítani. Ez egy bonyolult dolog, mert itt beiktatódik egy olyan szereplő, aki nem a közösségnek a képviselője, hanem egy hajdanvolt tulajdonosi összefogásnak az eredménye, és a nála felhalmozódó adósságokat nem lehet elvárni, hogy a kertszövetkezet más tagjai átvállalják és fizessék”.

 

Ez bűncselekmény, amiért 5 év börtön is járhat. Reméljük, hogy a rendőrség is így gondolja ezt. Annak is örülünk, hogy a jobbikosok ezt rögzítették, így nem kell kivizsgálni az ügyet” – mondta a Hírhatárnak Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke.

 

Elképesztő, hogy a Jobbik szavazatszerzés címén ilyen, számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan eszközökhöz folyamodik. Ez nemcsak, hogy bűncselekmény, de minden normális demokráciában és jogállamban megengedhetetlen viselkedés. Senki nem veheti kezébe az igazságszolgáltatást, az igazságszolgáltatás a megfelelő szervek feladata, nem egy jött-ment szervezeté.”

 

Szabó Tímea (Együtt 2014-PM) kíváncsi arra is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, akit kedden hallgattak meg a belügyi bizottságban, mit gondol erről. Pintér Sándor ugyanis dicsérte azt, hogy mennyire jól működnek a rendőri szervek, hogy milyen sokat javult az emberek szubjektív biztonságérzete. Szabó Tímea véleménye szerint ez nincs így, másrészről a rendőrség nem végzi jól a munkáját, részben éppen a belügyi vezetés hibájából.

 

Reméljük Pintér Sándor kezébe veszi ezt az ügyet, és eljárást indítanak a bűncselekmény elkövetői ellen. Azt gondolom, hogy az önkormányzatnak kötelessége biztosítani a vízellátást” – mondta a Hírhatárnak Szabó Tímea.

 

A Jobbiknak, amely most megint sintéresdit játszik, valószínűleg állnia kell a helyreállítás költségeit is, mert nem hinném, hogy ezt akár az önkormányzatnak, akár másnak kellene. Egyébként ez pont ugyanaz a bűncselekmény, amivel a romákat szokták hírbe hozni, amikor vezetékeket lopnak el. Ugyanaz a típusú bűncselekmény, csak most a jobbikosok gondolták úgy, hogy ők ugyanezt megtehetik. Ez számunkra elfogadhatatlan, és jó lenne, hogyha ezt a magyar Gárda-Jobbik sintéresdit befejeznék, nagyon gyorsan” – mondta Szabó Tímea.

 

Árok Kornél, a Magyar Szociáldemokraták Pártja ügyvezető elnöke a Hírhatárnak azt mondta:

Az, hogy egy törvénytelen megmozdulásban egy képviselő, Jakab Péter részt vesz, plusz az alaptörvény szabályozza azt, hogy egészséges ivóvízhez mindenkinek joga van, ez számomra megdöbbentő és nem megengedhető egy demokráciában. A jogszabály nem ismerete, nem mentesíti őt a felelősség alól. Felveti azt, hogy hogyan tovább? Egyrészt vagy visszakötik a vizet, vagy az önkormányzat kilakoltatja azokat az embereket, akik ivóvíz nélkül nem maradhatnak ott a területen, vagy pedig szerencsétlenek nekiállnak kutat ásni”.

 

Árok Kornél jelezte, hogy ez a Magyar Szociáldemokraták Pártja és a Szövetségben együtt Magyarországért egyeztetett véleménye.

 

 


Hallama Roland a Liberálisok részéről az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz:

 

A miskolci önbíráskodás véleményem szerint egy általános képet ad a mai magyar társadalomról. Egy mélyszegénységben élő kisebbségi réteg, amely bizonyosan és kétségtelenül megnehezíti a körülöttük élő emberek életét, olyan választ kapott egy agresszív, törvényeket nem tisztelő kisebbségtől, mely egy jogállamban elfogadhatatlan.

 

Ezt a helyzetet rendezni kell, hiszen gyermekeket veszélyeztet ez a felelőtlen eljárás. Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselőnek, nem titkolt célja, hogy az önbíráskodás elterjedjen. Azt is jó megoldásnak tartja, hogy elszakítsák a gyermekeket családjuktól. Akármi is történt ezek a gyerekek nem tehetnek semmiről, ehhez ilyen eszközökkel senkinek nincs joga, és ha higgadtan belegondolunk, ettől nem fognak számlát fizetni a családok. Értelmetlen.

 

Ha ebben az országban tovább folytatódhat ez az őrület, sajnos nem lesz biztonságban senki, mindenki az agresszív, meggondolatlan szélsőjobboldali eszméktől túlfűtött kisebbség kénye-kedve szerint fog élni. Bízunk benne, hogy a hatóságok rendezik a körülményeket és megoldják ezt a súlyos társadalmi problémát, hiszen az emberek többsége nem egy ilyen országra büszke.

 

Az ott lakók pedig megnyugodhatnak, csak szereplői ennek a kampányfogásnak, ami a helyi cigányság megalázásán és ellehetetlenítésén keresztül hívja fel a figyelmét a leendő választóiknak arra, hogy visszatért egy olyan időszak, mikor az izomerő győzedelmeskedhet az értelem felett.

 

A Hírhatár megkereste a miskolci önkormányzat szóvivőjét is, de egyelőre nem tudtuk elérni.

 

 

 

Bánhidi Emese

 

Fotók: hirado.hu
168ora.hu


Utoljára frissítve: 2013-05-28 21:37:15

További híreink
Milyen egy jó állítható pad a fitnessgépek piacán?
A fitnesstermeknek minden esetben naprakésznek kell lenniük, és igazodniuk kell az aktuális trendekhez, hogy olyan gépekkel tudjanak szolgálni a látogatóik számára, amely...
2021-10-13 19:08:22, Hírek, Aktuális Bővebben
Mire érdemes figyelni menyasszonyi ékszerek választásakor?
Mikor valaki menyasszony lesz, rengeteg kérdés kergeti egymást a fejében. Mikor és hol legyen az esküvő? Kiket kell meghívni, milyen menüvel érdemes számolni? Csak szerta...
2021-10-13 18:49:00, Hírek, Aktuális Bővebben
Új pipára vágyik?
Sajnos már elmúltak azok az idők, amikor egyszerű volt pipához jutnunk. Már nem lehet olyan könnyen beszerezni azt, amire vágyunk, ráadásul ki tudja, hogy melyik pipa a l...
2021-10-13 18:41:00, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A nosztalgia-járatok a 2-es villamos vonalán közlekednek az alábbi menetrend szerint október végéig.
Bővebben >>