Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Herman napja van.
Jogerős: törvénytelen volt a kormányzati médiabirodalom, a KESMA megalakítása
2020-01-29 17:05:38
Jogerős: törvénytelen volt a kormányzati médiabirodalom, a KESMA megalakítása

Jogerős: törvénytelen volt a kormányzati médiabirodalom, a KESMA megalakítása

Megsemmisítette továbbá a Fővárosi Törvényszék azt a hatósági bizonyítványt, amellyel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a KESMA tulajdonszerzését azokban a cégekben, amelyeket kormánypárti üzletemberek egyszerre ajánlottak fel az alapítvány számára 2018. november 28-án.

 

A bíróság döntése azt jelenti, hogy hiányzik a kormánypárti sajtó példátlan mértékű összevonásának egyik jogi feltétele, így a megalakulása és működése a jelen állás szerint törvénytelen.

 

A TASZ kezdeményezésére és jogi segítségével a Szabad Pécset kiadó nonprofit kft. bíróságon támadta meg egy évvel ezelőtt a 476 tévét, rádiót, híportált, újságot és folyóiratot tömörítő fideszes médiaholding, a KESMA megalakulását jóváhagyó versenyhivatali döntést.

 

A hazai - s nem mellesleg a nemzetközi – médiatörténetben példátlan mértékű kormányzati ellenőrzés alá vont elektronikus és nyomtatott sajtódiktatúra megteremtésének igényével alapították meg 2018-ban Orbán Viktor elképzelését, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA). Az alapvető szándék az volt, hogy a kormány tevékenységét az egész országra kiterjedő, központilag kézivezérelt média szolgálja.

 

A jelentős szakmai felháborodást kiváltó terv minden tiltakozás ellenére megvalósult. Az erről szóló, üzleti szempontból meglepő bejelentések 2018 novemberében, gyakorlatilag egy nap leforgása alatt megtörténtek. Így tehát, néhány óra leforgása alatt több tízmilliárd forint értékű ajándék médiaérdekeltséghez jutott hozzá a KESMA. Mégpedig szó szerint: a 476, különböző típusú médiatermék az addigi strómantulajdonosok által, mint például Schmidt Mária vagy Mészáros Lőrinc, önként és ingyen „beajándékozták” addigi, legalábbis névlegesen tulajdonolt médiaérdekeltségüket. Ez a folyamat nyílt beismeréseként volt értékelhető annak a gyanúnak, hogy a közpénzből magánosított médiatermékek valójában milyen forrásból és milyen célt szolgálnak.

 

Így járt a vidéki online hírportálok túlnyomó többsége is, aminek bizarr eredményeként időről-időre azonos címlapon jelennek meg a beszámolóik akár a kormány, akár Orbán Viktor áldozatos munkájáról.

 

A botrányos tranzakciót csak tetézte, hogy az alapítvány elnökéül azt a Varga István fideszes ex-honatyát tették meg, akiről úgy vélték, hogy ügyvédként a jogi egyensúly fenntartására képes lesz a sok sebből és folyamatosan vérző kormánypropaganda-birodalmat. Varga viszont, máig tisztázatlan okokból egy ügyvédként bizonyára átgondoltan meggondolatlan interjúban úgy nyilatkozott, hogy ő bizony a mai napig az ellenséges ballib sajtót nyitja meg először a reggeli kávé mellé, ha hitelesen akar tájékozódni.

 

Hogy ezt a gyakorlatát a továbbiakban is nyugodtan folytathassa, napokon belül felmentették az elnöki pozíciójából – illetve lemondott -, amit azóta is simulékony lojalitással lát el Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

 

Mai közleményében a TASZ közli, hogy „a bírósági ítélet szerint a médiakoncentráció súlyosan torzítja a sajtópiacot, aláássa a média sokszínűségét és veszélyezteti a tisztességes gazdasági versenyt, ezért azt kérték a bíróságtól, hogy semmisítse meg a GVH döntését és kötelezze a hivatalt versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására.  A most visszavont versenyhivatali hatósági bizonyítvány megléte az egyik jogi feltétele annak, hogy a KESMA tulajdonszerzését a cégbíróságon bejegyezhessék. Szükség volt a bizonyítványra akkor is, amikor a KESMA 2019 szeptemberében jelentős összevonást hajtott végre – 11 cégét olvasztotta be a szintén tulajdonában lévő Mediaworks Zrt-be. A dokumentum bíróság általi megsemmisítése azt jelenti, hogy ezen ügyletek jogszerűsége is kérdéses.”

További híreink
Miközben az önkormányzatoktól pénzt vesznek el, 732 milliót tolnak egy egyházi iskola vívótermébe
A kifizetésekhez kapcsolódó kincstári díjakkal együtt 732 millió forintot csoportosított át a kormány a költségvetésben az egyházi beruházások támogatására szolgáló keretbe.
2020-04-06 11:19:58, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Botka László különadó kiterjesztését javasolja a leggazdagabb magyarokra is
Szeged polgármestere, aki tavaly ősszel távozott az MSZP-ből, elővette néhány évvel ezelőtti, „fizessenek a gazdagok” szlogenjét, amit 2017-ben, a szocialisták minisztere...
2020-04-06 11:19:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Hadat üzent Orbánnak a Magyar Orvosi Kamara
A Magyar Orvosi Kamara közleménye az egészségügy frontvonalában dolgozóknak szánt egyszeri, bruttó 500 000 forintos juttatásról.
2020-04-05 20:35:32, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
137 igen szavazattal, 53 ellenében fogadták el a törvényt. Érvényben maradhatnak az eddigi, a veszélyhelyzetbe...
Bővebben >>