Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Mihály napja van.
Kampány a média függetlenségéért és szabadságáért – Támogassa Ön is!
2014-08-03 10:56:33
Kampány a média függetlenségéért és szabadságáért – Támogassa Ön is!

Kampány a média függetlenségéért és szabadságáért – Támogassa Ön is!

A média függetlenségének megteremtéséért és a jövőbeli szabadságának biztosításáért indult egy nemzetközi kampány, amely felhívás az „Európai polgári kezdeményezés a médiapluralizmusért” címet viseli.


Az European Alternatives és az Alliance Internationale de Jornalists 2010 óta dolgozik az Európai Polgári Kezdeményezés a Média Sokszínűségéért megalapításán, egy olyasfajta koalíción, amely támogatja annak az elvét, hogy az európai intézmények a szabad, független és sokszínű információkhoz való jog védelmezői legyenek. Különböző szervezetek és a szakmabeliek együttesen fognak össze Európa-szerte az Európai Polgári Kezdeményezés a Média Sokszínűségéért keretein belül, hogy a polgárok követelése sikeresen megvalósuljon a médiapluralizmust erősítő európai uniós irányelvben.

 


Az Európai Polgári Kezdeményezés a demokrácia egy új eszköze, amely 2012 áprilisától működik a Lisszaboni Szerződésben foglaltak szerint: a Lisszaboni Szerződés lehetővé teszi, hogy amennyiben a civil szerveződések összegyűjtenek minimum 1.000.000 aláírást legalább hét EU tagországból az indítványukra, ezt benyújthatják közvetlenül az Európai Bizottságnak, hogy a törvényhozó folyamatot kezdeményezve formálják meg az EU-s irányelveket. Magyarországról ehhez legalább 16.500 aláírásra van szükség - ez az első ilyen jellegű kezdeményezés, amiben magyar szervezetek is részt vesznek. Hazánkban 2014. augusztus 18-ig,16.500 aláírással járulhatnak hozzá a kezdeményezés sikeréhez a támogatók - a szavazat leadását a szimpatizánsok online szavazással és az utcai kitelepülések alkalmával is megtehetik.


 

 

A kezdeményezés célja


A média sokszínűségét megteremteni és védeni hivatott összeurópai kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság új irányelvet alkosson (vagy a régi irányelvet egészítse ki) a médiapluralizmus és a sajtószabadság védelmében, az alábbi pontok szerint:

 

  • Hatékony törvényhozás segítségével el kell kerülni a túlzott tulajdonkoncentrációt a média és a hirdetési szektor területén.
  • Garantálni kell az ellenőrző testületek függetlenségét, mégpedig politikailag és kulturálisan kiegyensúlyozott, a társadalom sokszínűséget kifejező testületi tagok megválasztása révén.
  • Definiálni kell az érdekkonfliktusokat a média tulajdonlás területén.
  • Az elektronikus és az online média, valamint a nyomtatott sajtó esetében biztosítsák, hogy a nemzeti médiahatóság megfelelő információhoz jusson a tulajdonosi körről, ami lehetővé tenné a médiaorgánumok valódi kedvezményezett tulajdonosainak azonosítását.


A média nem lehet egy kézben!


A magyarországi kampány középpontjában a média területén tapasztalható túlzott kormányzati befolyás kiküszöbölése áll.  A központjában a Médiatanács található: mindenekelőtt az a tarthatatlan helyzet, hogy a szabályozó testület elnökének és tagjainak megválasztását előíró eljárás, nem garantálja annak a függetlenségét.

 

Olyan európai szintű megoldást kell találni, ami biztosítja, hogy Magyarországon se lehessen többé egyetlen párt megbízottjaiból összeállítani a média területén szabályozó és ellenőrző feladatokat ellátó szervezetet. A magyar aláírásgyűjtő kampány feladata, hogy segítse az egymással összefüggő három strukturális probléma jogszabályban rögzítendő megoldását, és sikerre vigye az európai polgári kezdeményezést a média pluralizmusa és szabadsága érdekében.

 

 

 

 

A kampányt hazánkban nyolc civil szervezet támogatja: Liberális Fiatalok Egyesülete (LiFE), CivilMédia, Délkelet-Európai Médiaközpontok Hálózata, Európai Újságírók Szövetsége (EÚSZ), Magyarországi Európa Társaság, Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), Mérték Médiaelemző Műhely, és a Milla (Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért).

 
További információk:

A központi kampány: http://www.mediainitiative.eu/

A magyar kampány: http://www.nemszabad.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/szabadmediat?ref=hl

 

 

Mezei

Képek: facebook.com

Utoljára frissítve: 2014-08-03 10:54:45

További híreink
Erősen kritizálja az ellenzék a DK dk-s árnyékkormányát
A teljes ellenzéki összefogás egyelőre a múlté, a DK nekikészülődött és megalakította az árnyékkormányát. Ezzel feltehetően az ellenzéki politizálás vezető ereje próbálná...
2022-09-27 17:26:47, Hírek, Aktuális Bővebben
Letartóztatták a gyömrői polgármestert. Mi várhat Gyenes Leventére?
Mivel gyanúsítják a gyömrői polgármestert? Mi lesz az ügy folytatása? Börtönbe kell-e majd vonulnia? Kiengedik-e mostanában? Lesz-e előrehozott választás?
2022-09-25 18:54:11, Hírek, Aktuális Bővebben
Mende jelentős, közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg Európai Uniós támogatás segítségével.
2022-09-24 16:55:05, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
„Szerelmi vallomásom: imádlak Pécs!” – zárta szívhez szóló beszédét Pécs díszpolgára, Uhrik Teodóra a díjátad...
Bővebben >>