Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Vencel napja van.
Kampány a média függetlenségéért és szabadságáért – Támogassa Ön is!
2014-08-03 10:56:33
Kampány a média függetlenségéért és szabadságáért – Támogassa Ön is!

Kampány a média függetlenségéért és szabadságáért – Támogassa Ön is!

A média függetlenségének megteremtéséért és a jövőbeli szabadságának biztosításáért indult egy nemzetközi kampány, amely felhívás az „Európai polgári kezdeményezés a médiapluralizmusért” címet viseli.


Az European Alternatives és az Alliance Internationale de Jornalists 2010 óta dolgozik az Európai Polgári Kezdeményezés a Média Sokszínűségéért megalapításán, egy olyasfajta koalíción, amely támogatja annak az elvét, hogy az európai intézmények a szabad, független és sokszínű információkhoz való jog védelmezői legyenek. Különböző szervezetek és a szakmabeliek együttesen fognak össze Európa-szerte az Európai Polgári Kezdeményezés a Média Sokszínűségéért keretein belül, hogy a polgárok követelése sikeresen megvalósuljon a médiapluralizmust erősítő európai uniós irányelvben.

 


Az Európai Polgári Kezdeményezés a demokrácia egy új eszköze, amely 2012 áprilisától működik a Lisszaboni Szerződésben foglaltak szerint: a Lisszaboni Szerződés lehetővé teszi, hogy amennyiben a civil szerveződések összegyűjtenek minimum 1.000.000 aláírást legalább hét EU tagországból az indítványukra, ezt benyújthatják közvetlenül az Európai Bizottságnak, hogy a törvényhozó folyamatot kezdeményezve formálják meg az EU-s irányelveket. Magyarországról ehhez legalább 16.500 aláírásra van szükség - ez az első ilyen jellegű kezdeményezés, amiben magyar szervezetek is részt vesznek. Hazánkban 2014. augusztus 18-ig,16.500 aláírással járulhatnak hozzá a kezdeményezés sikeréhez a támogatók - a szavazat leadását a szimpatizánsok online szavazással és az utcai kitelepülések alkalmával is megtehetik.


 

 

A kezdeményezés célja


A média sokszínűségét megteremteni és védeni hivatott összeurópai kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság új irányelvet alkosson (vagy a régi irányelvet egészítse ki) a médiapluralizmus és a sajtószabadság védelmében, az alábbi pontok szerint:

 

  • Hatékony törvényhozás segítségével el kell kerülni a túlzott tulajdonkoncentrációt a média és a hirdetési szektor területén.
  • Garantálni kell az ellenőrző testületek függetlenségét, mégpedig politikailag és kulturálisan kiegyensúlyozott, a társadalom sokszínűséget kifejező testületi tagok megválasztása révén.
  • Definiálni kell az érdekkonfliktusokat a média tulajdonlás területén.
  • Az elektronikus és az online média, valamint a nyomtatott sajtó esetében biztosítsák, hogy a nemzeti médiahatóság megfelelő információhoz jusson a tulajdonosi körről, ami lehetővé tenné a médiaorgánumok valódi kedvezményezett tulajdonosainak azonosítását.


A média nem lehet egy kézben!


A magyarországi kampány középpontjában a média területén tapasztalható túlzott kormányzati befolyás kiküszöbölése áll.  A központjában a Médiatanács található: mindenekelőtt az a tarthatatlan helyzet, hogy a szabályozó testület elnökének és tagjainak megválasztását előíró eljárás, nem garantálja annak a függetlenségét.

 

Olyan európai szintű megoldást kell találni, ami biztosítja, hogy Magyarországon se lehessen többé egyetlen párt megbízottjaiból összeállítani a média területén szabályozó és ellenőrző feladatokat ellátó szervezetet. A magyar aláírásgyűjtő kampány feladata, hogy segítse az egymással összefüggő három strukturális probléma jogszabályban rögzítendő megoldását, és sikerre vigye az európai polgári kezdeményezést a média pluralizmusa és szabadsága érdekében.

 

 

 

 

A kampányt hazánkban nyolc civil szervezet támogatja: Liberális Fiatalok Egyesülete (LiFE), CivilMédia, Délkelet-Európai Médiaközpontok Hálózata, Európai Újságírók Szövetsége (EÚSZ), Magyarországi Európa Társaság, Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), Mérték Médiaelemző Műhely, és a Milla (Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért).

 
További információk:

A központi kampány: http://www.mediainitiative.eu/

A magyar kampány: http://www.nemszabad.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/szabadmediat?ref=hl

 

 

Mezei

Képek: facebook.com

Utoljára frissítve: 2014-08-03 10:54:45

További híreink
Hatalmas az érdeklődés az előválasztáson – rekordszavazat érkezett eddig, folyamatos az érdeklődés
Az eddigi legtöbb szavazatot adták le szombaton az ellenzéki előválasztáson, és az online szavazatok aránya és száma is jelentősen nőtt. Aznap 89 202 ember voksolt, a sza...
2021-09-26 21:08:04, Hírek, Aktuális Bővebben
Orbán Ráhel és Tiborcz István a spanyol maffiaparadicsomba költözik – gyerekük iskoláztatása kijön az éves minimálbérből
Hallom, az orosz oligarchák által is lakott, gyönyörű Marbellára költöztetek! Legutóbb 2 éve voltunk ott, ezekben a napokban játszott a zongoraművész férjem Lisztet. Nem,...
2021-09-26 21:07:57, Hírek, Aktuális Bővebben
Mi alapján célszerű autós oktatót választanod?
Ennek a bejegyzésnek a célja praktikus segédletet biztosítani az autós oktató kiválasztásához. Ehhez mérten igyekszünk egytől egyig felsorolni azokat a szempontokat, amel...
2021-09-17 22:47:12, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindössze 68 évesen halt meg a hazai blues ikonikus alakja.
Bővebben >>