Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Béla napja van.
Kártérítésre ítélték az iskolát, amelyik elutasította a leszbikus szülők gyerekét
2016-10-27 20:30:53
Kártérítésre ítélték az iskolát, amelyik elutasította a leszbikus szülők gyerekét

Kártérítésre ítélték az iskolát, amelyik elutasította a leszbikus szülők gyerekét

Az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek. A leendő osztálytanítóval folytatott beszélgetésen minden rendben zajlott, már a próbahétben is megállapodtak, amikor az anyuka elmondta: a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli.

 

A tanárnő szóban ugyan nem jelzett semmit, másnap emailben közölte: “családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2014-ben már a család javára döntött: 50.000 Ft-ra bírságolta az iskolát. A megalázóan alacsony összegű bírság után az anyuka úgy döntött: kártérítést is követel az iskolától.

 

 

 

A Fővárosi Törvényszék az Egyenlő Bánásmód Hatóság helyzetértékelését osztva megállapította: a felperes fiának az alperesi intézménybe történő felvétele a felperes szexuális irányultsága miatt hiúsult meg.

 

A bíróság az anyukának háromszáz-ötvenezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, és kötelezte az iskolát a kamatok és a perköltség megtérítésére is.

 

“Egyrészt örülünk, hogy a bíróság is elismerte: egy gyermek hátrányos megkülönböztetése szülei szexuális irányultsága miatt elfogadhatatlan.” - közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. “Ugyanakkor sajnálatos, hogy a bíróság közbenjárására van szükség, hogy ezt az iskolák is elfogadják.”

 

Az esetet követően a gyermeket nevelő azonos nemű párok érdekében dolgozó Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Magyar LMBT Szövetség levélben fordult a Magyar Waldorf Szövetséghez, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz és az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy az ilyen esetek megelőzhetőek legyenek. A címzettek még csak válaszra sem méltatták a civileket.

 

(hatter.hu; kép: illusztzráció)

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többe...
Bővebben >>