Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Katar meg akarta kenni a 2018-as foci vb-re pályázó angolokat
2014-11-20 17:22:46
Katar meg akarta kenni a 2018-as foci vb-re pályázó angolokat

Katar meg akarta kenni a 2018-as foci vb-re pályázó angolokat



Katar több millió dollárnyi kenőpénzzel megvásárolta a 2022-es világbajnokság rendezési jogát


A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap szerint a most előkerült újabb bizonyítékok semmissé teszik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kísérletét a katari pályázat korrupt elbírálásával kapcsolatos vádak elkenésére. Katar a 2022-es vb rendezési jogát nyerte el. Anglia a 2018-as világbajnokságra pályázott, annak rendezési jogát azonban a FIFA Oroszországnak ítélte.

 

A pályázati elbírálásokkal kapcsolatos korrupciógyanút - különösen Katar esetében - a The Sunday Times már a nyáron felvetette. A brit lap júniusi feltáró riportsorozata szerint bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltott - több millió dollárnyi kenőpénzzel gyakorlatilag "megvásárolta" hazája számára a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A lap annak idején közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

 

A The Sunday Times most újabb adatokat hozott nyilvánosságra, miután a FIFA etikai bizottságának elnöke, a német Joachim Eckert a héten - a bizottság vizsgálati részlegének vezetője, az amerikai Michael Garcia által összeállított jelentésre hivatkozva - bejelentette, hogy a bizottság nem talált megvesztegetésre utaló olyan jeleket, amelyek miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének pályázati elbírálását meg kellene ismételni.

 

 

A brit lap azonban közölte: a birtokában lévő feljegyzések tanúsága szerint az angol kampánystáb nemzetközi stratégiai tanácsadója, Clare Kenny Tipton annak idején jelentette kollégáinak, hogy Hammam az elbírálási folyamat során megkereste őt, és érdeklődött, Anglia "tudna-e garantálni európai voksokat" Katar számára, mert ha igen, akkor ő Angliára adná szavazatát. "Csak olyan európai országra szavazok, amely a legtöbb voksot hozza Katarnak" - mondta Hammam az angol tanácsadónak a most idézett jelentés szerint.

 

A The Sunday Times kiemeli, hogy a FIFA szabályai tiltják az ilyen szavazati paktumokat a pályázó országok között. Garcia vehemensen kifogásolta azokat a végkövetkeztetéseket, amelyeket Eckert az ő vizsgálati jelentéséből levont, ám a The Sunday Times szerint Garcia vizsgálatának hitelességét is megkérdőjelezi, hogy az amerikai FIFA-tisztviselő nem volt hajlandó meghallgatni az angol kampánystáb tanácsadóját. A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint ugyanis az angol stáb javasolta Garciának, hogy hallgassa meg Clare Kenny Tiptont a katari kijáró által felajánlott szavazási paktum ügyében, ő azonban ezt elvetette. A The Sunday Times adatai szerint Hammam nem csak Angliát, de a 2018-as vb-re közösen pályázó Spanyolország és Portugália kampánystábját is megkereste ugyanilyen paktumajánlattal.

 

Olyan országok kapták a rendezés jogát, ahol virágzik a korrupció


Megoszló volt 2010-ben a sajtóvisszhang a nemzetközi szövetség, FIFA döntése után, mely szerint 2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar ad otthont a labdarúgó-világbajnokságnak. A FIFA a 2022-es vb-házigazda kijelölésével vívta ki sokak, elsősorban a vesztesek haragját: gyanújuk szerint Katar törvénytelenmódon, vesztegetés révén szerezhette meg a rendezés jogát.

 

A FIFA az elmúlt hetekben korrupció gyanús esetektől volt hangos. Az elnöki posztért induló, de később visszalépő katarió Mohamed Bin Hammam tagságát megvesztegetés gyanújával felfüggesztették még 2011-ben, míg a szervezet főtitkára, Jerome Valcke egy magánlevelében arra utalt, hogy Katar törvénytelen módon szerezte meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

 

 

A milliárdos orosz oligarcháké és a katari olajsejkeké a győzelem


A nemzetközi sajtó véleménye a 2010-es döntés után felettébb negatívan ítélte meg a korrupciós vádakkal induló katariakat. Az angol sajtó szerint a világbajnokság maga egy korrupt megmérettetés, ezért kapják olyan országok a rendezés jogát, ahol virágzik a korrupció - írta a Daily Mail még 2010-ben. Az FA (Angol Labdarúgó-szövetség) kiárusította Angliát a világnak, cserébe pedig csupán egy nyamvadt szavazat járt. A lehető legjobb reklámmal vesztettünk. A milliárdos orosz oligarcháké és a katari olajsejkeké a győzelem – reagált aThe Daily Mirror lapja.

 

A The Sun nevű lap szerint kiderült, hogy színjáték az egész, az oroszok már 24 órával az eredményhirdetés előtt tudták, hogy nyertek, míg a The Guardian csak ennyit közölt a korrupciós üggyel kapcsolatosan: Fel a fejjel Becks! Legalább nem büntetőkkel estünk ki." 


Az amerikai sajtó sem volt kegyelmesebb a katariakkal: a világhírű New York Times Online felületén a következő álláspont jelent meg: Nem mondhatni, hogy megérdemeltük volna a 2022-es világbajnokságot, ugyanis akár már a következő héten meg tudnánk rendezni a tornát. Ahelyett azonban, hogy belesüllyednénk az önsajnálatba, tekintsünk előre! Nagyon fontos teendőink vannak, például tovább kell fejlesztenünk az ország labdarúgását. Nem kaphatjuk meg alanyi jogon a rendezés jogát, ez nem egy szimpla díj, amit azért adnak át, mert temérdek szállót húzunk fel a stadionjaink mellé.


 

A FIFA eladta a világbajnokságot a sejkeknek, s így Katar szerelte Obamát is

Az olasz sajtó sem kímélte a győztest: Olaszország: Katar szerelte Obamát, az elnök pedig azon is mérgelődhet, hogy 2018-ban az egész futballvilág Oroszországra figyel majd. Míg a franciák az alábbi véleménnyel voltak: Hogy tudna egy ilyen kicsi, sportmúlttal egyáltalán nem rendelkező ország, mint Katar, otthont adni egy ilyen fontos eseménynek? Demográfia, gazdaság, környezet, turisztika és sport
szempontjából is kizárólag csodálkozni lehet az eredményen.

A FIFA eladta a világbajnokságot a sejkeknek - katasztrófa. Mindig is egyértelmű volt, hogy a pénz az úr Zürichben – írta a Bild. Portugália és Spanyolország számára ez a pályázat több volt, mint egyszerű foci. Bizonyítási lehetőséget nyújthatott volna két, gazdasági helyzete miatt nemzetközileg hitelét vesztett országnak - közölte a Diario Economico.

 

Ha a siránkozást félretéve megpróbálunk tiszta fejjel gondolkodni, rájövünk, hogy a FIFA éppen úgy cselekedett, ahogy egy multinacionális cégtől elvárható: kizárólag a sokszínűséget és a profitot tartotta szem előtt – vélekedett a Publico lapja. A spanyolok szerint az oroszok pénze porrá zúzta az ibériai álmokat. A FIFA döntésének kizárólag gazdasági okai vannak – írta a Marca. Katar és Oroszország, kőolaj és földgáz. Olyan futballnemzetek szenvedtek vereséget, mint Portugália, Spanyolország, Hollandia, Belgium vagy éppen Anglia. Egy ászuk volt a győzteseknek: a pénz –közölte az El Mundo spanyol lap.

-mezei-

 

Képek: Reuters, nol.hu, nemzetisport.hu, sportgaza.hu, AFP

Utoljára frissítve: 2014-11-20 17:34:48

További híreink
Jó páros-e a niacinamid és a C-vitamin?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugyanis ezen bőrápoló kombináció esetében nem kell kompromisszu...
2024-03-27 10:28:13, Hírek, Sport Bővebben
Nem mindig az igazi a legjobb!
Persze folyamatosan azt halljuk mindenhonnan, hogy mindig ragaszkodjunk az eredetihez, ne érjük be másolattal, ne elégedjünk meg ócska utánzatokkal, azért bátran merjük á...
2024-03-21 16:36:52, Hírek, Sport Bővebben
Új dolgokat próbálna ki? Íme, pár tipp, hogy levetkőzze félelmeit!
Úgy érzi, hogy érdekli a különféle örömök világa, elege van a megszokott együttlétekből, valami többre, valami különlegesebbre vágyik? Akkor itt az ideje, hogy új dolgo...
2024-03-21 16:12:18, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>