Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Keddtől Európé-sorozat elnevezéssel új 10 eurós bankjegyet vezetnek be
2014-09-22 12:57:36
Keddtől Európé-sorozat elnevezéssel új 10 eurós bankjegyet vezetnek be

Keddtől Európé-sorozat elnevezéssel új 10 eurós bankjegyet vezetnek be

 


Az új bankjegy az 5 eurós után az úgynevezett Európa-sorozat második tagja, a második euróbankjegy, amely megújul. Az új 10 eurós nehezebben hamisítható és könnyebben ellenőrizhető - tudatta az EU jegybankja. Az Európé-sorozatba tartozó 10 eurós bankjegyet 2014. szeptember 23-án bocsátják forgalomba. „Alapvető, hogy mindenki, aki eurobankjeggyel fizet a jövőben is teljes biztonsággal tehessen így. Ezért vezetjük be az Európé-sorozatot” - idézi a kommüniké Yves Merscht, az EKB igazgató tanácsának luxemburgi tagját, aki a bankjegykibocsátásért felel a jegybankban.

 

 

Az 5 euróshoz hasonlóan a 10 euróson is több továbbfejlesztett biztonsági elem látható: az új hologramcsík és az új vízjel is, amelyeken Európa, vagyis Európének az arcképe látható a görög mitológiából. Emellett elhelyeztek még a bankjegyen egy „smaragdzöld számot” is, ezért ellenállóbb a hamisítással szemben és gyakorlatilag egyetlen mozdulattal ellenőrizhető. A bankjegy mozgatásával a fénylő számon felfelé és lefelé mozog a fény, maga a szám pedig megváltoztatja a színét, smaragdzöldről mélykékre. Az említett és a többi biztonsági elemnek köszönhetően a 10 eurós bankjegy igen egyszerűen ellenőrizhető a „tapintás–szemügyre vétel–mozgatás” módszerrel.

 

 

„Az eurorendszer 2014. szeptember 23-án megkezdi az új 10 €-s bankjegy kibocsátását. Az esemény emlékezetessé tétele és a közvélemény tájékoztatása céljából a közösségi médián, twitteren és instagramon keresztül 2014. szeptember 23. és november 30. között versenyt rendeznek, amelynek neve „Selfie az új tízeuróssal”. Ezen kívül elkészült az „Ismerkedjen meg az új 10 eurós bankjeggyel” című kisfilm, amely az unió 23 hivatalos nyelvén tekinthető meg” - adta hírül az uj-eurobankjegyek.eu, a 10 eurós bankjegy hivatalos magyar honlapja.

 

 

 

 

Az uniós jegybank emellett már 9 hónappal a hivatalos bevezetést megelőzően rendelkezésére bocsátotta a bankjegyet azoknak a vállalatoknak, amelyek a pénzek eredetiségét ellenőrző berendezéseket gyártanak. Frankfurt arról is beszámolt, hogy az eurózóna tagállamainak jegybankjai megerősítették: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az új bankjegy bevezetése zökkenőmentes legyen. A közlemény arra is kitér, hogy a régi 10 eurósok továbbra is forgalomban maradnak, és a készleten lévő tartalékokat is ki fogják bocsátani, és csak a későbbiekben vonják majd ki őket a forgalomból.

 

 

Mezei

 

Képek: theleader.info, zimbio.com, themalaymailonline.com, timesofoman.com, theportugalnews.com, koolnews.gr, straitstimes.com

 

Utoljára frissítve: 2014-09-22 12:36:07

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>