Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Kedves BKK! Nem tudnak kiszállni a trolivezetők...
2014-06-27 09:26:01
Kedves BKK! Nem tudnak kiszállni a trolivezetők...

Kedves BKK! Nem tudnak kiszállni a trolivezetők...

A Budai Nagy Antal utcában a 75-ös és a 76-os trolibusz végállomásán a járatindulási kijelzők most megmutatják, milyen lehetetlen itt a helyzet.

 

Sokszor előfordul, hogy a másodiknak beálló trolibusznak percekkel előbb lenne az indulási ideje, de nem tudja kikerülni az előtte álló járművet. Van, hogy az első sofőr belátóbb és idő előtt elindul, hogy ne tartsa fel a másikat, de ez láthatólag nincs szabályozva. A két járat menetrendje egyáltalán nincs összehangolva, így nem csoda, hogy csúcsidőn kívül is egymásra futnak a végállomáson. Elkerülő felsővezeték nincs, így marad a rugalmasság vagy a merevség a troli-közlekedésben.

 

A 75-ös vonal egyik járművezetője arra panaszkodott, hogy a délelőtti időszakban sincs ideje kiszállni a fülkéből, itt a Budai Nagy Antal utcában nincs is hová, míg a Stadionoknál több perc sétányira van - mondjuk - a mosdó. Azonban olyan szoros a menetrend, hogy már másfél órája ül a kormánynál. Tudomása szerint a 76-os vonalon sokkal jobb a helyzet és ott legalább a másik végállomáson van idő pihenni.

Megkérdeztük a BKK-t, mi a véleménye minderről?

 

Válaszukban kiemelik, hogy a mostani iskolaszüneti menetrendben minden indulás előtt legalább 5 perc biztosított a járművezetőnek. A napközbeni időszakban viszont már 10 perces végállomási tartózkodási időt említenek. Továbbá kiemelik, hogy más autóbusz-viszonylatokon ennél kritikusabb a végállomási pihenő ideje.

 

Tiszteletben tartva a BKK válaszát, ellátogattunk a Stadionokhoz is, méghozzá délelőtt. Nos, a trolivezető által elmondottak látszódnak beigazolódni, aminek az is oka lehet, hogy - szaknyelven mondva - a 75-ös járat eléggé zavarérzékeny. Ha kis torlódás van, az máris a járművezető pihenőidejéből vonódik le. Nem ritkán még be se ér addigra a végállomásra, mikor már vissza is kellene indulnia. A BKK hiába írja azt válaszában, hogy akkor többletjármű kellene, az utasok biztonsága ennél mintha többet érne. Ki utazik szívesen egy olyan közforgalmú járművön, aminek vezetője órák óta ki se tud szállni a fülkéjéből?!

 

A 75-ös trolinak, ha minden szabályosan megy és nincs fennakadás, 58 percig tart egy forduló, tehát így önmagában se kerülhet sor végállomási pihenésre. Továbbá a BKK anyagi okok miatt kivitelezhetetlennek tartja a Budai Nagy Antal utcában egy tartózkodó kialakítását, így a sofőrök a legjobb esetben is csak egy teljes forduló után frissülhetnek fel. A BKK arra sem tért ki, hogy szándéka lenne megoldani a trolik egymás elkerülését biztosító felsővezeték kiépítését.

 

 

Ehhez tartozik, hogy a Budai Nagy Antal utcai végállomás közlekedés szervezési szempontból egyébként sincs jó helyen. A körúti és a 2-es villamostól hosszabb gyaloglással érhető csak el és ráadásul nem látható, hogy az utcában éppen áll e bent jármű. Így gyakoriak a futások, sietések, amik egy jó szervezéssel jelentősen mérsékelhetők lehetnének. A körút és a Pozsonyi, illetve a Hollán Ernő utca sarkára kijelzőket lehetne telepíteni az átszálló utasok tájékoztatására.


Ennél sokkal jobb megoldás az lehetne, ha a trolijáratok közvetlenül kapcsolódhatnának a villamosok megállóihoz. Ezt a megoldást a XIII. kerületi önkormányzat akkor nehezítette meg igazán, amikor a Hollán Ernő utca elejét sétálóutcává alakítatta át. A BKK is részben erre hivatkozik. 

 

 

 

Kertész Z István

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>