Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Kelletlen kézfogás - Goodfriend és Orbán az AmCham jubileumán
2014-11-15 14:15:16
Kelletlen kézfogás - Goodfriend és Orbán az AmCham jubileumán

Kelletlen kézfogás - Goodfriend és Orbán az AmCham jubileumán

Persze, a maga módján emlékezetessé is tette az összejövetelt. Ugyanis amikor a felsőházi ülésterembe lépett, Orbán nem üdvözölte a tőle alig pár méterre álló ügyvivőt. A rendezvény végén aztán mégis kezet fogtak. Alighanem kínos lett volna, ha a kézfogás ezúttal is elmarad, hiszen a rendezvény alatt több újságíró figyelmét is felkeltette a miniszterelnök... fogalmazzunk úgy... szórakozottsága. Az Index, a HVG  élőben tudósított, az ATV újságírója pedig még az ünnepség alatt rákérdezett Kovács Zoltán kormányszóvivőnél, sor kerül-e kézfogásra Orbán Viktor és André Goodfriend között. A válasz igen volt.
 
A rendezvényen Orbán az Egyesült Államok szövetségesének nevezte Magyarországot, továbbá kifejtette, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok lényege, hogy a két ország között szövetség van a politikában, partnerség a gazdaságban és tisztelet a szellemi-kulturális életben. A magyar-amerikai barátság alapját nem politikai deklarációk, hanem olyan magyar zsenik adják, mint Szilárd Leó, Neumann János, Szent-Györgyi Albert vagy Kármán Tódor – akikre mindkét nép méltán büszke. „Súlyos hiba, ha nem látják a fától az erdőt, vagyis a részletek eltakarják előlünk az egészet; az AmCham 25 éves évfordulója egy magaslat, ahonnan jól látszik az erdő, vagyis hogy Magyarország és az Egyesült Államok jó gazdasági partnerei egymásnak". "Lehetnek ugyan viták Magyarország és az Egyesült Államok kormánya között, de valójában két szövetségesről van szó" – mutatott rá Orbán.
 
Belegondolva, hogy Szijjártó reggel még orbitális hazugásggal vádaskodott, a kormányfő meg zavaros, komolytalan ügynek nevezte a kitiltási botrányt, a dokumentumot pedig, amit az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban, egy papírfecnivé bagatellizálta, több mint érdekes fordulat.
 
Később, az est folyamán, amikor André Goodfriendet bemutatták a résztvevőknek, a magyar kormányfőtől is kapott egy lagymatag tapsot, a rendezvény végén pedig kezet is ráztak egymással. Ezt követően Orbánt sokkal kellemesebb program várta: egyenesen a Groupama Arénában tartott magyar-finn focimeccsre sietett.
 
A  történelmi kézfogást ugyan nem sok fotósnak sikerült megörökíteni, de Morvay Péter, az ATV tudósítójának kérdésére a nagykövetség ügyvivője megerősítette a hírt. „Megtettük”- válaszolta neki twitteren, majd reggel hozzátette: “Baráti szavak és egy kézfogás. Talán konstruktív tettek is következnek” - de a nagy pillanatot megörökítő fotók helyett más fényképeket mellékelt a poszthoz.
 
kiss
Fotó: index.hu

Utoljára frissítve: 2014-11-15 14:14:55

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>