Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Melinda napja van.
Késő bánat: kiábrándult dzsihádisták
2014-09-06 09:23:57
Késő bánat: kiábrándult dzsihádisták

Késő bánat: kiábrándult dzsihádisták

Egyre több nyugati dzsihádista ábrándul ki véres küldetéséből. Ők legszívesebben hazajönnének, s ha megtarthatnák brit állampolgárságukat, még azt sem bánnák, ha átvilágítanák és egyéb titkosszolgálati eljárásoknak vetnék alá őket - írja a The Independent

 

A lapnak egy neve elhallgatását kérő fiatalember nyilatkozott, aki pillanatnyilag Szíriában harcol, bár ehhez ő is és 30 másik társa is egyre kevesebb kedvet érez. Úgy érzik, csúnyán átvágták őket, hiszen ahelyett, hogy az Assad rezsim ellen vívnák szent háborújukat, tulajdon forradalmár testvéreikkel kell csetepatézniuk. És milyen kicsinyes  okokból! A világ minden tájáról tóduló önkéntesek között ugyanis nem csupán a próféta fennkölt harcosai, hanem közönséges rablók, fosztogatók és más nehézfiúk is akadnak. Akik bizony, nyugatgyűlölet ide vagy oda, hittestvéreik márkás cuccaira és egyéb földi javaira is szemet vetnek. Ha pedig ellenállásba ütköznek, nem sokat teketóriáznak, hiszen az emberéletet amúgy sem becsülik valami túl sokra. A különféle kulturális hátterű, vérmérsékletű iszlámisták csoportjai között  tehát valóságos bandaháborúk dúlnak.

 

Az akciófilmeken felserdült ifjú kalandorok most saját bőrükön tapasztalják meg: élőben kicsit másképp működnek a dolgok, mint a filmvásznon. Már csak azért is, mert ha megunták az előadást, nem sétálhatnak ki egykönnyen a moziból. Odahaza ugyanis nem csupán egy ejnye-bejnye várná őket, hanem akár 30 év börtönbüntetés is. Ha a hitetlenek ellen vívott csatában esnének el, legalább a Paradicsomba kerülhetnének, ahol 72 szűz feledtetné velük földi viszontagságaikat, de ha mondjuk egy hittársuk vágja el a torkukat azért, mert nem akarják neki önként odaadni  Rolex-karórájukat, egyszer és mindenkorra lemondhatnak a túlvilági gyönyörökről. Így, lelki üdvük érdekében ha tetszik ha nem, tovább kell  folytatniuk a mészárlást.

 

Márpedig Peter Newman, egy politikai és vallási szélsőségeket kutató szocio -pszichológus, a londoni King College munkatársa szerint ez egyre kevesebbüknek tetszik. A nyugati államokból érkezett lelkes fiatal iszlámistáknak mára mintegy egyötöde érzi úgy, hogy öreg hiba volt csatlakozni az ISIS-hez. Nagy Britanniából pl. mintegy 500 állampolgár utazott Szíriába, eddig kb. húszan haltak meg közülük. Az áldozatok közül hatan a belső bandaháborúkban vesztették életüket. 260 személy viszont önszántából hazajött. 40 közülük előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást. Persze azt Newmann professzor és munkatársai sem állítják, hogy piros szőnyeges fogadást kellene rendezni a próféta kiábrándult harcosainak, de elképzelhetőnek tartják, hogy egy sokrétű deradikalizációs program után e fiatalok a z ISIS-ellenes felvilágosítás leghitelesebb képviselői lehetnének.

 

Kiss Kati

Utoljára frissítve: 2014-09-06 09:26:10

További híreink
Gospel karácsony a Kodály Központban
Először lép fel hazánkban a New York-i gospel kórus.
2022-12-01 19:42:23, Hírek, Színes Bővebben
A lelki-szellemi egészség, a feltöltődés is a siker része
A béren kívüli juttatások mindig pozitív hatással vannak a munkavállalókra.
2022-11-30 14:04:50, Hírek, Színes Bővebben
Boros Bronzvasárnap
A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, valamint társszervezőként a Pannon Borbolt idén negyedik alkalommal rendezi meg az Adventi Borszalont Baranya székhelyén.
2022-11-29 08:52:09, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Momentum politikusa Hajnal Gabriella fenyegető levele ellenére hozta nyilvánosságra az információt.
Bővebben >>