Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Orbán napja van.
Késő bánat: kiábrándult dzsihádisták
2014-09-06 09:23:57
Késő bánat: kiábrándult dzsihádisták

Késő bánat: kiábrándult dzsihádisták

Egyre több nyugati dzsihádista ábrándul ki véres küldetéséből. Ők legszívesebben hazajönnének, s ha megtarthatnák brit állampolgárságukat, még azt sem bánnák, ha átvilágítanák és egyéb titkosszolgálati eljárásoknak vetnék alá őket - írja a The Independent

 

A lapnak egy neve elhallgatását kérő fiatalember nyilatkozott, aki pillanatnyilag Szíriában harcol, bár ehhez ő is és 30 másik társa is egyre kevesebb kedvet érez. Úgy érzik, csúnyán átvágták őket, hiszen ahelyett, hogy az Assad rezsim ellen vívnák szent háborújukat, tulajdon forradalmár testvéreikkel kell csetepatézniuk. És milyen kicsinyes  okokból! A világ minden tájáról tóduló önkéntesek között ugyanis nem csupán a próféta fennkölt harcosai, hanem közönséges rablók, fosztogatók és más nehézfiúk is akadnak. Akik bizony, nyugatgyűlölet ide vagy oda, hittestvéreik márkás cuccaira és egyéb földi javaira is szemet vetnek. Ha pedig ellenállásba ütköznek, nem sokat teketóriáznak, hiszen az emberéletet amúgy sem becsülik valami túl sokra. A különféle kulturális hátterű, vérmérsékletű iszlámisták csoportjai között  tehát valóságos bandaháborúk dúlnak.

 

Az akciófilmeken felserdült ifjú kalandorok most saját bőrükön tapasztalják meg: élőben kicsit másképp működnek a dolgok, mint a filmvásznon. Már csak azért is, mert ha megunták az előadást, nem sétálhatnak ki egykönnyen a moziból. Odahaza ugyanis nem csupán egy ejnye-bejnye várná őket, hanem akár 30 év börtönbüntetés is. Ha a hitetlenek ellen vívott csatában esnének el, legalább a Paradicsomba kerülhetnének, ahol 72 szűz feledtetné velük földi viszontagságaikat, de ha mondjuk egy hittársuk vágja el a torkukat azért, mert nem akarják neki önként odaadni  Rolex-karórájukat, egyszer és mindenkorra lemondhatnak a túlvilági gyönyörökről. Így, lelki üdvük érdekében ha tetszik ha nem, tovább kell  folytatniuk a mészárlást.

 

Márpedig Peter Newman, egy politikai és vallási szélsőségeket kutató szocio -pszichológus, a londoni King College munkatársa szerint ez egyre kevesebbüknek tetszik. A nyugati államokból érkezett lelkes fiatal iszlámistáknak mára mintegy egyötöde érzi úgy, hogy öreg hiba volt csatlakozni az ISIS-hez. Nagy Britanniából pl. mintegy 500 állampolgár utazott Szíriába, eddig kb. húszan haltak meg közülük. Az áldozatok közül hatan a belső bandaháborúkban vesztették életüket. 260 személy viszont önszántából hazajött. 40 közülük előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást. Persze azt Newmann professzor és munkatársai sem állítják, hogy piros szőnyeges fogadást kellene rendezni a próféta kiábrándult harcosainak, de elképzelhetőnek tartják, hogy egy sokrétű deradikalizációs program után e fiatalok a z ISIS-ellenes felvilágosítás leghitelesebb képviselői lehetnének.

 

Kiss Kati

Utoljára frissítve: 2014-09-06 09:26:10

További híreink
I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
Kétnapos összművészeti, családi fesztiválnak ad otthont május végén a Pécsi Harmadik Színház.
2022-05-25 02:02:30, Hírek, Színes Bővebben
Két nap Vasarely jegyében
A Pécsi Nemzeti Színház a Pécsen született festő és szobrász, Victor Vasarely előtt két napos programsorozattal tiszteleg május 27-én és 28-án.
2022-05-24 20:19:59, Hírek, Színes Bővebben
Nyilatkozott a fideszes polgármester, aki egy 60 évvel fiatalabb lányt vett feleségül
Szabó András Kunhegyes 78 éves fideszes polgármestere feleségül vett egy nála 60 évvel fiatalabb lányt szombaton. A 18 éves lány egy négyéves kisfiú édesanyja. A polgárme...
2022-05-24 15:11:58, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
1600 dolgozóját bocsátja el a Tungsram év végéig, miután a cég bejelentette, hogy megszünteti a hagyományos vi...
Bővebben >>