Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Etelka napja van.
Készenlétben a NATO
2014-09-02 18:34:12
Készenlétben a NATO

Készenlétben a NATO

Még a héten felkérik a NATO vezetőit, hagyják jóvá gyorsreagálású alakulatok létrehozatalát Kelet-Európában, készítsék elő a harcászati eszközöket, katonai felszereléseket, hogy megvédjék a tagállamokat a lehetséges orosz agressziótól - közölte hétfőn az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára.


"A Készenléti Akcióterv gondoskodik arról, hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyen meglegyenek a megfelelő erőink és a megfelelő felszereléseink"- nyilatkozta Anders Fogh Rasmussen a 20 oldalas titkos minősítésű dokumentumról. "Nem azért, mert a NATO bárkit is meg akarna támadni, hanem azért, mert a veszélyek és a fenyegetések sokkal valóságosabbak és nyilvánvalóbbak, mint eddig. És mindent meg is teszünk ami szükséges, hogy megvédjük szövetségeseinket."

  

Csütörtökön kezdődik Barrack Obama és  NATO más tagállamokból érkező vezetőinek csúcstalálkozója, amelyet azért hívtak össze, hogy megvitassák, hogyan kezelje az Egyesült Államok hosszú távon az Ukrajna elleni orosz katonai akciókat, és ennek hatásait Európa biztonságára. Egy, a csúcstalálkozót megelőző tárgyaláson Rasmussen és a szövetség tisztviselői részletes tervet terjesztettek elő, amely "reagál Oroszország agresszív magatartására," egyszersmind a NATO-t is felvértezi valamennyi biztonsági kihívással szemben, bárhol merüljenek is fel ezek.

 

 

Rasmussen elmondása szerint a gyorsreagálású alakulat lényegében egy 4000 fős hadtest lenne, amelyhez légi- és tengeri harci járművek is tartoznak. A NATO "lándzsahegyének" egységeit rotációs alapon állomásoztatnák a tagállamokban. A terv másik része szerint öt tagállamban, Lengyelországban, Romániában, Észtországban, Litvániában és Lettországban egy-egy támaszpontot is létrehoznak határozatlan időre. Vegyes nemzetiségű személyzetüket a 28 tagállamból válogatják, várhatóan 300-600 főt költöztetnek be támaszpontonként. A gyorsreagálású alakulatok harci eszközeit előre szállítják és helyezik el Kelet-Európa szerte, hogy a katonák könnyen utazhassanak, de annál hatékonyabban tudjanak harcolni. Egy neve elhallgatását kérő másik magas rangú NATO hivatalnok elmondta, az új, gyorsreagálású alakulat akár 48 órán belül is bevethető lenne bármely tagállamban. Az érintett régiók repülőterein és kikötőiben fejlesztéseket és bővítéseket eszközölnek, hogy a különleges alakulatok is használhassák őket. Emellett, rotációs jelleggel több ezer főt megmozgató hadgyakorlatokat is tartanak majd a 28 NATO tagállamban.

 

Mióta márciusban Oroszország elcsatolta a Krím-félszigetet, Lengyelország és más kelet-európai tagállamok már többször is követelték a NATO-tól, hogy vállaljon határozottabb és aktívabb szerepet védelmükben. Más szövetségesek azonban óvatosabbak: ők semmit sem tennének, ami veszélyeztetheti a  Moszkvával kötött 1997-es megállapodást, miszerint a NATO ígéretet tett, hogy nem állomásoztat állandó jelleggel jelentős számú katonát Kelet-Európában. 

 

 Kiss Kati

 

További híreink
Derkovits ösztöndíjasok az m21-ben
Derkovits ösztöndíjasok alkotásaiból nyílt kiállítás Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában, immár negyedik alkalommal.
2019-12-15 19:58:45, Hírek, Színes Bővebben
Miért jó a gyerekeknek, ha állatot tartunk?
Az első válasz erre, hogy mert cukik, jó hozzájuk bújni, vagy jó együtt tölteni velük az időt. Pedig ezeken kívül számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek, hiszen rengete...
2019-12-15 13:13:31, Hírek, Színes Bővebben
Könnyedén megvalósítható lakberendezési ötletek
Egy ötletesen berendezett lakás valamennyi pontján jobban fogjuk érezni magunkat. A különféle kreatív megoldások kivitelezése sok esetben nem a pénzen múlik, mindössze eg...
2019-12-15 13:08:28, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Lassan, de biztosan eljön az év egyik legjobban várt időszaka. Igen, igen, a karácsonyra gondoltunk, amikorra ...
Bővebben >>