Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kétfelé szakadhatnak az ellenzékkel szimpatizáló angyalföldiek
2020-01-21 18:08:39
Kétfelé szakadhatnak az ellenzékkel szimpatizáló angyalföldiek

Kétfelé szakadhatnak az ellenzékkel szimpatizáló angyalföldiek

A referendum azért vált szükségessé, mert az ellenzéki összefogás jelöltje, aki jelentős többséggel, 2100 szavazattal megnyerte a körzetét, a Momentumos Kerpel-Fronius Gábor időközben főpolgármester-helyettes lett, és így ez összeférhetetlen lenne a helyi képviselői munkájával. Amikor a XIII. kerülettel kapcsolatban ellenzékről beszélünk, akkor az országban szinte egyedülálló módon egy olyan térséget említünk, ahol mindig a baloldal szerezte meg az abszolút többséget, így itt sajátos helyzet alakult ki.

 

Amint az országban sok helyen, a kormányellenes erők itt is az összefogás mellett döntöttek, meg is lett az eredménye, a szinte teljes győzelem. Ebben a helyzetben lángolt fel nem kis vita a Magyar Szocialista Párt és a Momentum között: Kerpel-Fronius Gábor megüresedő helyére ez utóbbi jegyezne képviselőjelöltet.

 

A Momentum úgy gondolja, hogy a jelölés joga a párté lenne, hiszen az ő tagjuk nyerte meg, nem kis fölénnyel, a szavazatok 75.49%-ának megszerzésével a körzetet. Információk szerint az ellenzéki egyeztetésen a szocialisták a maguk 13 helye mellett egyet odaígértek a Momentumnak. Így azt tartanák igazságosnak, hogy továbbra is a Momentum képviselő-aspiránsa legyen a közös ellenzéki jelölt, a helyi önkormányzat testületében legalább egy hely megilleti azt a pártot, amelyik az Európai uniós szavazáson helyben is jelentős 21.37%-os eredményt ért el. Azonban a szocialisták mindezt másként látják, saját jelöltet indítanak a 9-es választókörzetben. Ezzel viszont a helyi összefogás egyik bástyája, a Momentum képviselet nélkül maradna, ha nem jutna be a saját jelöltjük. Most az a helyzet látszik kialakulni, hogy az ellenzéki oldalon, ami viszont Budapest XIII. kerületében egyáltalán nem ellenzék, hanem többség, két fiatal, magasan képzett nő indul el egymással és a kormánypárt jelöltjével szemben.

 

A Momentum jelöltjét, Polyák Krisztinát kérdeztük arról, hogy a baloldal, főleg az MSZP által nagyon beágyazódott körzetet hogyan tudja meghódítani?

 

Tudni kell, hogy a Momentum helyben igen szép eredményt hozott mind az Európai parlamenti, mind az őszi önkormányzati választásokon. A 13. kerületben a Momentum helyi támogatottsága 20% körüli. Számunkra kiemelten fontos a választókkal való párbeszéd, a helyi problémák megértése és ezekre észszerű, élhető megoldások kidolgozása. Személyesen megszólítjuk a választókat, személyesen érdeklődünk a problémáik után.

 

Kíváncsi vagyok, hogy mi van abban a képzeletbeli tarsolyban, ami a választók érdeklődését felkeltheti?

 

Úgy gondolom, a Momentum titka egyszerű: minden tagunk olyan hétköznapi ember, akinek hasonlóan elege van a jelenlegi magyarországi politikai helyzetből. Hatásosan megszólítani a választókat csak őszintén, egyenesen kommunikálva lehet. Fontosnak tartom, hogy egy, a választók valós problémáira megoldást kínáló programmal, elhivatottságomat bizonyítva érjem el, hogy rám voksoljanak.

 

Nem érzed úgy, hogy a kerületben a legnépszerűbb ellenzéki párttal, az MSZP-vel szembeni elindulásoddal lényegében a kormánypárti jelölt esélyeit növeled?

 

Az MSZP támogatottsága tényleg nagyon jelentős a körzetemben, azonban a tavaly tavaszi Európai Parlamenti választási eredmények alapján itt érte el a Momentum országosan a legjobb arányú eredményét. A kerületben tehát a legerősebb ellenzéki párt a Momentum Mozgalom. Természetesen, mint minden választáson, itt is megvan a lehetőség arra, hogy a kormánypárti jelöltnek szavaznak bizalmat a lakosok, bár kerületünk esetében ezt kétlem. Jelenleg egy hárompárti képviselő-testület dolgozik az önkormányzatban, a tizenhárom vagy tizennégy MSZP-s politikus illetve hat vagy hét fideszes képviselő nem fogja a kerületi döntéshozatalt érdemben befolyásolni. A Momentumnak éppen ezért kötelessége a választók képviselete a kerületben és speciálisan a 9-es választókörzetben.

 

Ha esetleg az lesz a végeredmény, hogy a Momentum miatt a kormánypárti jelölt győz a körzetben, hogyan fogjátok magyarázni?

 

Fontos látni, hogy érdemben csak a Momentum képes változtatni az önkormányzat összetételén. Ezért számunkra különösen fontos volt, hogy egy olyan programmal álljunk a választók elé, amely az itt élők életét megkönnyíti. Ez ugyanaz a szemlélet, amit az országgyűlési, az EP és az önkormányzati választásokon is képviseltünk, mi a választók visszajelzései alapján dolgozunk.  Ahogy országosan is, úgy a kerületben is a Momentumos szemlélet képes felkavarni az állóvizet és ismerve a kerületi erőviszonyokat, azt hiszem, erre szükség is van. A programomban megnevezett ügyekben a választások eredményétől függetlenül is változások, megoldások kellenek. Ezekért az március elsejei időközi választás eredményétől függetlenül küzdeni fogunk.

 

Nincs már lehetőség arra, hogy az MSZP vagy a Momentum jelöltje visszalépjen?

 

Mivel a Momentumnak csupán egy képviselői helye volt eddig a kerületi önkormányzatban, ellenben az MSZP tizenhárom képviselői helyével, így a visszalépést nem látom egy vállalható opciónak a pártom oldaláról.

 

Ha nagyon kevés szavazatot kapnál, akkor mondhatnák azt a szocialisták, hogy „na ugye, megmondtuk, hogy nincs igazi támogatás mögöttetek”. Ez is rejt veszélyeket.

 

Egy ilyen eredmény azt üzenné, hogy még többet, még jobban kell dolgoznunk, de ezt a forgatókönyvet nem igazán tartom valószínűnek. Ráadásul éppen a helyi viszonyok miatt ez nem is lenne igazán informatív a Momentum támogatottságára nézve. Az MSZP-nek szerintem sokkal több a veszítenivalója, hiszen tőlük ebben a kerületben mindenki győzelmet vár el, tehát a legjobb esetben a kötelezőt teljesítik. Ha viszont megnyerem a választást, az országosan is átrendezheti az ellenzéki pártok viszonyait.

 

A helyi sajtó ad elég teret a Momentum bemutatkozásának, álláspontjának kifejtésére az időközi választásokkal kapcsolatban?

 

A demokratikus választások egyik legfontosabb feltétele, hogy minden induló jelölt és szervezet a választók lehető legszélesebb rétegéhez eljuthasson és ezt egyenlő feltételek mellett tehesse meg. Ezért nagyon bízom benne, hogy mind a kerületi újság, mind a helyi televízió megfelelő lehetőséget fog biztosítani mindannyiunk számára.

 

Természetesen megkérdeztük a Magyar Szocialista Pártot is: Nyakó István, a párt szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Tóth József a kerület polgármestere igényt tart arra, hogy a 9-es körzetben is induljon MSZP-s jelölt. Az ellenzéket, a sajátos kerületi helyzetre utalva, köztársaság pártiaknak nevezte és az MSZP számára esetlegesen kedvezőtlen választási eredményre azt mondta, hogy szinte semmi jelentősége nincs, mert így is, úgy is a az összefogás marad a kerületben erős fölényben. Magyarul nem lát akkora tétet ebben a választásban.

 

Kertész Z István

 

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz s...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>